BOŠKO ODBACIO "ĐILASOVE VAKCINE": Pokret Dveri nije među potpisnicima apela koji je Savez za Srbiju uputio briselskim zvaničnicima

D. M.

24. 07. 2020. u 10:49

NOVE pukotine otvorile su se u Savezu za Srbiju, koji inače drmaju potresi od neuspeha strategije bojkota izbora, a do još jednog razmimoilaženja između lidera ovog opozicionog bloka došlo je zbog vakcina.

БОШКО ОДБАЦИО ЂИЛАСОВЕ ВАКЦИНЕ: Покрет Двери није међу потписницима апела који је Савез за Србију упутио бриселским званичницима

Dragan Đilas i Boško Obradović / Novosti

Klinč je ovoga puta, kako tvrde naši izvori, nastao na relaciji Dragan Đilas - Boško Obradović.

Naime, Savez za Srbiju saopštio je u četvrtak da su članice Udružene opozicije Srbije apelovale na Evropsku komisiju da našu i druge države Zapadnog Balkana uključi u zajedničku nabavku vakcina protiv kovida 19, koju EU pregovara sa pet renomiranih farmaceutskih kompanija.

Međutim, među članicama Udružene opozicije koje su potpisale ovaj apel nema Dveri, jednog od osnivača SzS. Poziv upućen Briselu potpisale su Đilasova Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka Vuka Jeremića, Pokret za preokret, Građanska platforma, Pokret slobodna Srbija, Državotvorni pokret Srbije i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Ovo odbijanje Obradovića da sa svojim saveznicima iz SzS piše Briselu naši sagovornici dvojako tumače lider Dveri i na ovaj način je želeo da pokaže svoj dobro poznati stav o vakcinaciji, ali i da se otvoreno konfrontira Đilasu i da nagovesti da ubuduće neće imati njegovu blanko podršku za zajedničke akcije dela opozicije kojima uglavnom diriguje šef SSP.

U pismu Udružene opozicije se inače navodi da na Zapadnom Balkanu danas živi manje od 20 miliona ljudi i da oni zaslužuju da im se pomogne na isti način kao i drugim građanima Evrope. Dodaje se da je to od posebnog značaja za Srbiju jer je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da se pregovara o nabavci pet miliona vakcina koja je navodno testirana na određenoj populaciji.

POZIVAJU NA SOLIDARNOST

U MEDIJIMA se spekuliše da je reč o vakcinama koje se proizvode u Kini. Ne možemo da govorimo o kvalitetu te vakcine, ali smatramo da građani Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana, treba da budu zaštićeni istim vakcinama kao i svi ostali građani Evrope. Na ovaj način EU bi pokazala da evropska solidarnost nije rezervisana samo za one koji žive u zemljama EU, već je vrednost koja ne poznaje granice, stoji u apelu upućenom EK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024