ZAHAROVA: Rešenje za KiM uz saglasnost UN i u interesu Srbije

Tanjug

16. 07. 2020. u 19:06

ЗАХАРОВА: Решење за КиМ уз сагласност УН и у интересу Србије

Foto Tanjug

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da zvanična Moskva podržava napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju pronalaženja rešenja za pitanje Kosova i ponovila da se Rusija zalaže za rešenje u skladu sa interesima Srbije, Rezolucijom SB UN 1244 i međunarodnim pravom.

"Mi podržavamo napore predsednika Vučića koji su usmereni na mirnu normalizaciju situacije, u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekla je Zaharova.

Ona je na redovnom brifingu za novinare, upravo u danu kada se u Briselu posle 20 meseci nastavlja dijalog Beograda i Prištine, podsetila da EU kao posrednik u dijalogu treba svoj posao da obavlja savesno i da obezbedi primenu postojećih dogovora a u prvom redu formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Sputnjik.

"Na žalost, konstatujemo da prištinske vlasti već sedam godina sabotiraju svoje obaveze kada je reč o formiranju ZSO. Upravo iz tog ugla gledamo na obnavljanje dijaloga između dve strane, prvo u formatu video-konferencije 12. jula a potom i direktan sastanak u Briselu koji se održava danas", rekla je Zaharova.

Ona je navela da je održavanje sastanka postalo moguće nakon što je Priština ukinula antisrpske diskriminacione carine koje su na snazi bile godinu i po dana.

Zaharova je naglasila da promene pozicije Rusije po pitanju Kosova nema.

"Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu rešenje koji će biti održivo i uzajamno prihvatljivo, a u skladu sa Rezolucijom 1244. To rešenje pre svega treba da bude u skladu s međunarodnim pravom. Ono mora da dobije saglasnot SB Ujedinjenih nacija i da uzme u obzir, pre svega, interese naroda Srbije", zaključila je Zaharova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dhc

17.07.2020. 09:59

Zamislite dokle je politika i nepravda došla kada moramo da pregovaramo o našoj otetoj teritoriji sa ljudima koji su je oteli. Da nema Rusije i Kine Srbija bi bila pregazena ljudi to moraju da shvate.

ludi milojko

17.07.2020. 12:01

rusofilima ni goli otok nista nije mogao. ovi danasnji su jos gori. dokle cete da se palite na ruske "ostre osude" i "snazne podrske" a pljujete po onima koji vode glavnu rec? a posle kukate: otese nam kosovo. pa otese, jer nemate mozga. to je politika: korupcija, nepravda, interesi, licni interesi, lobiranja.....a, srbin nikako da shvati.

Varto Marx

17.07.2020. 17:12

Sve dosadasnje Srpske vlade pa i SNS koja je ponovo dobila povjerenje od Srpskog naroda da i dalje drzi palicu u rukama. Nista nisu doprineli povodom Kosmeta ,kao i odnosi sa susjedima su nikaki, losi jako losi.Srbija je herméticki zatvorena, to se sada pokazalo. Da Srbiji nije Russija i Kina, neznam jos sta bi se desilo.