ZASTAVE SRBIJE I RUSIJE ISPRED NEMAČKE AMBASADE: Protesti u Moskvi zbog Srebrenice (FOTO)

Novosti online

25. 05. 2024. u 14:23

SRBI i Rusi danas su zajedno održali mirne proteste ispred nemačke ambasade u Moskvi.

ЗАСТАВЕ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ ИСПРЕД НЕМАЧКЕ АМБАСАДЕ: Протести у Москви због Сребренице (ФОТО)

Foto: Printskrin

Okupljeni su držali ruske i srpske zastave, plakate sa precrtanim likom Hitlera i znakom kukastog krsta, uz poruke: "Srbijo, ponosimo se tobom! Sram da bude Nemačku!", "Nemačka seje podele i razdor".

Povod – usvajanje skandalozne rezolucije o Srebrenici.

Skup je organizovao Savez Srba "Nikola Tesla" u Moskvi, udruženje srpske dijaspore u Rusiji koje pretežno čine studenti i srpske patriote, zajedno sa ruskom organizacijom "Narodni front". Na čelu srpske organizacije je Lena Milović, koja je po okupljanju ispred nemačkog diplomatskog predstavništva poručila:

- Volimo sve narode, ali najviše volimo svoj narod i svoje prijatelje. Stajaćemo mirno, pokazaćemo da smo dostojan narod. Mi se nalazimo u Evropi, nemamo gde da odemo. Dozvolite nam da imamo mir i da mi svoje probleme rešavamo sami.

U razgovoru sa novinarom RT Balkan u Moskvi, Lena je objasnila zbog čega je odlučila da organizuje okupljanje.

FOTO: Novosti

 

- Želimo da pokažemo da se ne slažemo sa rezolucijom, koja je usvojena na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Kao što je naš predsednik Aleksandar Vučić već tačno i precizno rekao, rezolucija neće doneti dobro nikome. Vidimo da u međunarodnim odnosima generalno postoji jedna tendencija revizije istorije, koje nema za cilj mir, već da se pokore svi koji su protiv njih (Kolektivnog zapada) i koji se ne slažu sa uslovima koje nam postavljaju. Ujedinjene nacije su, nažalost, postale birokratska tvorevina, koja više ništa ne zna. Nažalost, svedoci smo, pre svega, revizije istorije, poručila je ona.

- Mi smo jako ponosni na svoj narod, na svoju državu, na svog predsednika, ministra spoljnih poslova, kao i visoke predstavnike, koji su nas na dostojanstven i apsolutno prekrasan način predstavili na GS UN. Mi se ponosimo njima, ali želimo da kažemo da nas ovo boli. I zašto Srbe ne može da boli nepravda istorijska i sve ostale? Mi smo ovde da pokažemo koliko je lako demonizovati jedan narod i pokazati samo ono najgore u njemu. Svet se kreće u jednom pravcu koji može da donese samo loše, zaključuje Lena i dodaje:

- Zahvalni smo Rusiji, kao i svim ostalim narodima, Belorusiji, na podršci, na tome što su glasali protiv. Takođe, zahvalni smo onim zemljama koje su bile uzdržane. Mislimo da smo moralni pobednici u ovom glasanju. Samo 43 odsto glasova je dobila ova rezolucija. Veći broj stanovnika planete je glasao protiv.

Predsednica Saveza Srba "Nikola Tesla", takođe, ističe da nije slučajnost što se protestuje ispred nemačke ambasade.

- Još jedan razlog što protestujemo je zato što je to i vređanje razuma. Nemačka je u toku Drugog svetskog rata počinila ogromne zločine, genocid. Da ne spominjem Prvi svetski rat. Nemačka je jedna država koja je počinila mnogo zla i to je stvarno vređanje ljudskog dostojanstva i razuma da nam takva Nemačka, koja treba da se bavi samo bavi mirovnim inicijativama, nikakvim targetiranjem i demonizovanjem, sada bude jedan od glavnih inicijatora ove rezolucije. Zašto nisu napravili rezoluciju o nacističkoj Nemačkoj? Da se takva zločinačka tvorevina više nikada ne pojavi u svetu. To je isto mogla da bude jedna rezolucija, objašnjava Lena.

Rukovodilac izvršenog komiteta "Sveruskog narodnog fronta" Mihail Kuznjecov, čiji su se učesnici danas pridružili srpskim demonstrantima, potvrdio je sličnosti i međusobnu podršku koju jedna drugoj pružaju Srbija i Rusija. 

- Kao što je rekao predsednik Vučić, svi oni koji imaju nezavistan stav u svetu treba da znaju da mogu biti kažnjeni. Ali, ruski i srpski narod su uvek bili zajedno. Nije slučajno da su naše zastave toliko slične. Rusi će uvek biti zajedno sa Srbima. Nemoguće nas je kazniti i pobediti, šta god tamo mislili naši bivši prijatelji, koji su se tako predstavljali. Tako da srpski i ruski narod će uvek biti zajedno, poručio je Kuznjecov.

- Uvek osećamo da smo zajedno sa našim bratskim srpskim narodom. Ova rezolucija, protiv koje je glasala Rusija, će podizati tenzije, stvarati rizike, i nažalost, to je urađeno samo iz jednog razloga – da se pokaže Srbiji da u svetu neće moći da se ima nikakav nezavistan stav, moguće je samo jedno, stav Zapada. Ali, to, naravno, nije tako. I Rusija i Srbija će uvek biti zajedno i uvek će braniti interese svojih naroda i od toga nikada neće odstupiti, šta god da nam govore, zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)