PAPIR BEZ POKRIĆA, RAĐA SE NOVI SVET: Dokument o Srebrenici nema legitimitet, ne bi se smatrao validnim ni u jednoj skupštini (MAPA)

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

25. 05. 2024. u 08:20

NE postoji skupština na svetu, pa čak ni u zemljama koje važe za "nedemokratske" u kojoj zakon, odluka ili najobičniji dokument, može da prođe bez najmanje polovine prisutnih poslanika. A u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija desilo se da je Rezolucija o Srebrenici, sumanutim načinom brojanja samo onih koji su "za" i "protiv", doneta glasovima 84 deputata, što nije bila ni prosta većina onih koji su sedeli u sali, a daleko je ispod polovine članica UN (193 države). Stoga, brojke da je 109 zemalja bilo protiv, uzdržano ili nije glasalo i da iz njih dolazi gotovo dve trećine stanovnika planete nose samo jednu poruku - Rezolucija nema legitimitet!

ПАПИР БЕЗ ПОКРИЋА, РАЂА СЕ НОВИ СВЕТ: Документ о Сребреници нема легитимитет, не би се сматрао валидним ни у једној скупштини (МАПА)

Foto: Profimedia

Ovo je samo jedan utisak koji je ostavilo glasanje o skarednoj deklaraciji o Srebrenici koja predviđa uspostavljanje 11. jula kao međunarodnog dana sećanja, kažnjavanje negiranja genocida i njegovo uvođenje u obrazovne programe. Drugi je da se svet duboko podelio oko univerzalnog pitanja stradanja i žrtava, što je tema na kojoj bi trebalo da vlada jedinstvo, ali kako kada se politizacijom računaju samo stradali sa jedne strane, a ostali se i ne pominju.

Takođe, bilo je jasno da, i pored strahovitih pritisaka zapadnih država, pogotovo Nemačke koja je i bila sponzor spornog teksta, više ne postoji strah "malih" zemalja da se suprotstave i ne dozvole da budu samo lutke kojima drugi povlače konce. Odjeknuo je nedvosmislen stav Nikaragve da su kolonizatori sproveli najveći genocid, veliki je bio Mali, a Sao Tome i Principe principijelan... Protiv su glasali i Komori, Belorusija, Sirija, Kuba, Antigve i Barbuda, Severna Koreja, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Nauru, Srbija, Mađarska, Kina i Rusija.

Kina je od tradicionalno uzdržane, glasala protiv Rezolucije, ukazujući da ništa što donosi podele ne može biti u interesu bilo koga. I videlo se da Rusija, pa makar ostala sama, nikada neće prestati da podseća Nemačku da je ova država koren zločina, da je palata UN sagrađena kako se nikada više ne bi ponovile strahote koje su sproveli Germani u Prvom i Drugom svetskom ratu, te da reč genocid ne bi imali pravo ni da spomenu.

Izrael nije glasao

IZRAELSKI istoričari i "lovci na naciste" prednjačili su prethodnih dana u objašnjenjima da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da nije bilo namere da se uništi jedan narod, što je definicija genocida. Ipak, Tel Aviv se nije izjasnio o Rezoluciji.

Veliki deo Azije, Srednje i Južne Amerike, kao i Afrike nije želeo da podlegne ekonomskim i političkim pritiscima sponzora - uzdržane su bile Indija, Alžir, Brazil, Kamerun, Kongo, Etiopija, Kongo, Jamajka, Kenija, Meksiko, Sudan, Vijetnam, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tajland... Naše komšije su, nažalost, poslušale mentore. Jedino su Mađari glasali protiv, dok su svi ostali susedi bili "za". Poštovanje prema Srbiji iz "kruga Evrope", uzdržanim glasovima, pokazali su Grčka, Slovačka i Kipar, dok Monako nije glasao.

Foto: Novosti

Bivši ambasador Srbije pri UN Branko Branković rekao je da je sve "što piše u Rezoluciji o Srebrenici prazna priča na papiru i ništa ne znači, jer skoro dve trećine čovečanstva, nije glasalo za takvu glupost".

- Ova rezolucija nije obavezna i nema šta da zaživi, pogotovo u ovakvom odnosu snaga prilikom glasanja - 57 zemalja Organizacije islamskih država uglavnom je moralo da bude disciplinovano i da glasa "za". Dvadesetak zemalja na čelu sa Nemačkom mogu sutra da budu pozvane na odgovornost zbog genocida koji su počinili. Glasanje je jedan veliki udarac zapadnjacima koji pokušavaju negde da dobiju neki poen. Postojeći međunarodni poredak je gotov i svi oni u Evropi će vrlo brzo, čim stane rat u Ukrajini da lete sa vlasti - rekao je Branković.

Inače, praksa glasanja u GS UN pokazuje da je ogromna većina rezolucija, pogotovo o osetljivim pitanjima, donošena dvotrećinskom većinom ili jednoglasno. Međutim, ostavljena je mogućnost da se promeni način glasanja, što se prilikom usvajanja dokumenta o Srebrenici i desilo i ona je samo zahvaljujući ovom manevru prošla. 

Ekvador "platio" dug

DVE države, Venecuela i Avganistan nisu imale pravo glasa, jer nisu platile članarinu. Tik pred glasanje, izmiren je dug Ekvadora koji je na glasanju pritisnuo taster "za". Nije teško odgovoriti na pitanje iz čije je kase stigao novac.

BONUS VIDEO:

PRKOSNI SRBI: Ovako se širom zemlje pokazalo svetu - "Nismo genocidan narod, ponosni smo"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama