NOVA VLADA NA PRAZNIK RADA: Poslanici Skupštine Srbije zasedaće ove sedmice i birati kabinet

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

29. 04. 2024. u 08:00

U PRAZNIČNOJ nedelji, gotovo je izvesno, poslanici Skupštine Srbije će raditi i birati novu vladu.

НОВА ВЛАДА НА ПРАЗНИК РАДА: Посланици Скупштине Србије заседаће ове седмице и бирати кабинет

Foto N.Fifić

Iako je ranije parlamentarcima nagovešteno da bi izborna sednica mogla početi sutra, sada je u igri i novi termin, a to je da se zaseda 1. i 2. maja. Ovaj raspored mogao bi se tumačiti i simbolično - da premijer i ministri, čiji će mandat biti zasnovan na razvoju Srbije i programu "Skok u budućnost", započnu staž u Nemanjinoj 11 baš u danima kada se obeležava Praznik rada.

Kako su "Novosti" ranije objavile, u novom kabinetu koji će voditi predsednik Srpske napredne stranke i trenutni mandatar Miloš Vučević, neće biti promene broja resora i ministara, što znači da će se na sednici polemisati samo o kadrovskim rešenjima. Zato će plenum trajati kraće nego kada se menjaju zakoni o Vladi i ministarstvima, koji uvek podrazumevaju i polemiku u načelu i po amandmanima.

Kada su u pitanju imena, izvesno je da će uz premijera Vučevića, ostati ministar finansija Siniša Mali, a da bi funkciju u ime SPS trebalo da ima i predsednik ove stranke Ivica Dačić. Očekuju se i nova lica, a jedno od njih bi mogla biti i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika. Sva kadrovska rešenja će najpre potvrditi stranački organi.

Rasprava u Skupštini počeće iznošenjem ekspozea mandatara Vučevića, a onda će uslediti polemika o ljudima koje on bude predložio. Po izboru, ministri i premijer polažu zakletvu i njihov mandat počinje. Vlast je u nekoliko navrata najavljivala da će ova vlada trajati četiri godine, odnosno ceo mandat, jer je pred Srbijom mnogo posla.

U Nemanjinoj 18. tim

NOVA Vlada Srbije biće 18. po redu od uvođenja višestranačja 1991. godine, a 12. od petooktobarskih promena 2000. godine. Samo je Ana Brnabić bila na čelu vlade tri puta. Najduže su, po četiri godine, trajale prva vlada Mirka Marjanovića i tim Mirka Cvetkovića. 

A ko ne bude u Skupštini radiće na terenu, jer su stranke u kampanji za lokalne izbore zakazane za 2. jun.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je nekoliko puta da će nova vlada biti izabrana u roku, a poslednji ističe 6. maja. Na parlamentarnim izborima 17. decembra prošle godine, tim oko naprednjaka je ostvario ubedljivu pobedu.

Ona je istakla i da će kampanja biti teška, da za nju nemaju mnogo vremena, jer su pred državom ozbiljna pitanja od nacionalnog interesa. Navela je da opozicija nije razbijena, da bojkota i nema, nego svako izlazi na one izbore na koje hoće.

Deo opozicije - SSP, Zajedno, Srce i koalicija NADA - zasad ostaju pri odluci da neće ići na izbore u Beogradu, dok su odborima u gradovima i opštinama širom Srbije dali odrešene ruke da odluče da li će u trku za glasove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!