MILOV BOŠNJAK STISNUO DUGME: Tenzije u Crnoj Gori posle podrške skarednoj rezoluciji - Deklaracija dodatno ujedinila srpski narod

V. KADIĆ

25. 05. 2024. u 10:20

GLASANjEM za skarednu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Vlada Crne Gore opet je zabila nož u leđa bratskoj Srbiji, ali je uspela i da izazove političke tenzije u sopstvenoj državi. Osim toga, podržala je kolektivno žigosanje i skoro 40 odsto sopstvenih građana koji se izjašnjavaju kao Srbi.

МИЛОВ БОШЊАК СТИСНУО ДУГМЕ: Тензије у Црној Гори после подршке скаредној резолуцији - Декларација додатно ујединила српски народ

printskrin

Da igrokaz kabineta Milojka Spajića bude potpun - kontroverzni dokument u Generalnoj skupštini UN branio je Damir Šabanović. To je čovek koji je u vreme režima Mila Đukanovića bio prvi sekretar crnogorske ambasade u Pekingu, a prema dostupnim podacima, bio je i koordinator Bošnjačke stranke prilikom kampanje za ulazak Crne Gore u NATO.

Vetar u leđa Šabanoviću da glasa za Rezoluciju, pored lidera Pokreta "Evropa sad" i premijera dao je i njegov partijski saborac, filozof po zvanju, ministar spoljnih poslova Filip Ivanović. Oni su mu sugerisali da se Crna Gora u Njujorku mora voditi svojim a ne "tuđim interesima". Iako je Ivanović navodno blizak Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (kadar bivšeg premijera Zdravka Krivokapića) on se nije pridržavao nedavne poruke mitropolita Joanikija da se u Srebrenici nije desio genocid. Tako je zaokružena višegodišnja antisrpska politika koju crnogorska diplomatija sprovodi još od vremena priznavanja lažne države Kosovo.

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da od neobavezujuće rezolucije niko neće dobiti ništa, niti će biti bilo kakve štete od toga:

- Mislim da je suština ponovo se okrenuti projektima kojima ćemo se povezivati, da bismo se bolje razumeli.

Predsednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić poručio je da je Crna Gora učešćem u diskusiji u Generalnoj skupštini UN kompromitovala samu sebe dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima Rezolucije.

Foto: V.K

- Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi, kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih verskih autoriteta SPC, ona je u UN podržala Rezoluciju Nemačke i Ruande koja je podelila svet i region, a odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo. Ona je dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da on ima snage da se bori sa budućim izazovima. Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće pretiti da će nas na traktorima proterati u Srbiju.

Mandić je kazao i da srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mesto koje mu po pravu i pravdi pripada:

- Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mesto koje joj pripada.

Iz Srpskog nacionalnog saveta juče su poručili da, nakon što je Crna Gora podržala Rezoluciju o Srebrenici, očekuje se adekvatno reagovanje njihovih političkih predstavnika. Iz Demokratske narodne partije Milana Kneževića ističu da će u narednih nekoliko dana upoznati javnost o svojim daljim potezima. Odluku Vlade da glasa za Rezoluciju o Srebrenici pozdravili su iz Demokratske partije socijalista likujući što su se njihovi najveći politički protivnici našli na pozicijama tekovina njihove stranke.

Foto: DF

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ocenio je da su se crnogorski vlastodršci obrukali ovim glasanjem u UN.

- Udarili su šamar i svima nama. Za ovo brukanje i poniženje neko će morati da odgovara. Bolje se vidi istina iz Južne Amerike i Afrike nego iz Podgorice - zaključio je Danilović.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže za "Novosti" da ako treba Srebrenicu uporediti sa nekim zločinom počinjenim na ovom prostoru zašto onda ignorišete Zidani Most.

- I tamo, kao u Srebrenici pobednička vojska streljala je bez suda pobeđenu. Zašto o zločinu na Zidanom Mostu, odnosno streljanju zarobljenih crnogorskih četnika 1945. u Sloveniji, ne postoji predlog rezolucije u Skupštini Crne Gore? 

BONUS VIDEO:

PRKOSNI SRBI: Ovako se širom zemlje pokazalo svetu - "Nismo genocidan narod, ponosni smo"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)