SRBI ODLAZE SA KIM ZBOG STALNOG PRITISKA PRIŠTINE: Izveštaj Međunarodne krizne grupe - Kurtijeva vlast sve pogoršala

Марија Стевановић
Marija Stevanović

31. 01. 2024. u 10:35

VIŠE od 10 odsto Srba napustilo je KiM prošle godine zbog stalnog pritiska Prištine, navedeno je u izveštaju Međunarodne krizne grupe "Ka normalnim odnosima između Kosova i Srbije", uz ocenu da su tenzije na KiM porasle od dolaska na vlast premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

СРБИ ОДЛАЗЕ СА КИМ ЗБОГ СТАЛНОГ ПРИТИСКА ПРИШТИНЕ: Извештај Међународне кризне групе - Куртијева власт све погоршала

Foto: AP

Međunarodna krizna grupa ukazuje da odlasci ubrzavaju već postojeći trend i procenjuje da je do jedne trećine Srba otišlo u poslednjih osam godina. Kako se navodi, u 2015. godini broj Srba na KiM bio je procenjen na 145.000, a do 2023. godine pao je na manje od 100.000.

Dodaje se da, iako su tačni brojevi nepoznati zbog bojkota Srba na poslednjem popisu 2011. godine, srpske vlasti kažu da je još 13 odsto Srba napustilo KiM tokom prošle godine.

U izveštaju se ističe da Kurtijeva vlada od stupanja na dužnost podiže tenzije u četiri opštine na severu KiM gde su Srbi većina. Međunarodna krizna grupa ocenjuje da je odbijanje Prištine da dodeli veću autonomiju Srbima jedan od dva glavna razloga za tenzije sa Beogradom.

Kurti je, kako se naglašava, na sever KiM poslao teško naoružanu policiju, uveo embargo na srpsku robu, potisnuo srpske institucije i zabranio upotrebu srpske valute, navedeno je između ostalog u izveštaju.

foto D.Z.

Priština je 2021. godine počela da sprovodi svoju vlast na severu KiM tako što je rasporedila velike, militarizovane specijalne policijske snage, što je dovelo do bojkota i masovnih ostavki Srba na funkcijama u prištinskim institucijama, ukazuje Međunarodna krizna grupa. Međunarodna krizna grupa smatra da će broj Srba na KiM verovatno opadati i u apsolutnom i u relativnom smislu, bez obzira na to šta se dešava u dijalogu Beograda i Prištine, ali da će stopa promena skoro sigurno zavisiti od nivoa tenzija, od percepcije bezbednosti i od politike.

Preporuke MKG

Međunarodna krizna grupa smatra da bi EU trebalo da ohrabri Prištinu da preusmeri rad policije u severnim opštinama na zadovoljavanje potreba zajednice i da specijalne jedinice ne bi trebalo da koristi u svakodnevnom radu policije, kao i da bi na sever KiM trebalo da pošalje više policajaca koji govore srpski jezik.

Međunarodna krizna grupa takođe smatra da Priština treba da radi na tome da se zadovolje potrebe srpske manjine na severu KiM, posebno u zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i školovanju i da bi, ako to ne može da se uradi u okviru delimične autonomije o kojoj se raspravljalo za opštine sa srpskom većinom, EU i države članice trebalo da "pritisnu strane da razviju alternativne načine za postizanje istog cilja".

BONUS VIDEO:

EVO KAKO KURTIJEVI SRBI VODE LEPOSAVIĆ: Izdala Srbiju i Srbe pa šmrče kokain u opštini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!