NOVI POSLANICI U KLUPAMA DO 12. FEBRUARA: Nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, skupština mora biti formirana u roku od 30 dana

M. Stanojković

15. 01. 2024. u 16:50

NOVOIZABRANI narodni poslanici bi, a nakon što su proglašeni konačni rezultati izbora, trebalo da polože zakletvu najkasnije do 12. februara, čime će zvanično početi sa radom 14. saziv Skupštine Srbije.

НОВИ ПОСЛАНИЦИ У КЛУПАМА ДО 12. ФЕБРУАРА: Након проглашења коначних резултата избора, скупштина мора бити формирана у року од 30 дана

Foto A. Stanković

Od trenutka kada je u petak Republička izborna komisija saopštila konačni skor glasanja od 17. decembra, počeo je da teče rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta, ali i 10 dana za dodelu mandata tribunima. Shodno pravilima, svih 250 poslanika, koji su stekli uslov da kroče u zdanje na Trgu Nikole Pašića, svoje mandate moraju da dobiju zaključno sa 22. januarom, a RIK mandate dodeljuje po njihovom redosledu sa izborne liste.

Prema ukupnom izveštaju RIK, od 18 lista koje su svoju šansu da se domognu Skupštine okušali na izborima, 10 je to i ostvarilo. Tako, koaliciji "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" pripada 129 mandata, a shodno osvojenim 46,75 odsto glasova. Drugoplasirana "Srbija protiv nasilja" u parlamentarnom domu imaće 65 poslanika, zahvaljujući 23,66 odsto glasova. Liste okupljene oko socijalista i Jedinstvene Srbije u skupštini će predstavljati 18 tribuna, jer su zadobili poverenje 6,55 procenata birača. Koaliciju NADA podržalo je 5,02 odsto, pa će imati pravo na 13 mandata, koliko i lista "Mi - glas iz naroda", čiji je redni broj na glasačkom listiću zaokružilo 4,69 odsto izašlih građana. Kada je reč o manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara ima šest tribuna. Dva mandata pripadaju listi Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koliko je dobila i SDA Sandžaka. Po jednog predstavnika u parlamentu imaće glasači liste Šaipa Kamberija kao i Ruske stranke.

Novi saziv Skupštine Srbije počinje potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika na prvoj sednici. Njome do izbora predsednika parlamenta, predsedava najstariji poslanik, dok mu u radu pomažu najmlađi tribuni sa četiri izborne liste koje su dobili najveće poverenje građana.

Po slovu zakona, narodni poslanik uživa imunitet, pa za svoje usmeno ili pisano izraženo mišljenje ili glasanje dok obavlja poslaničku funkciju, ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost. Takođe, tribun koji se pozvao na imunitet, ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora bez odobrenja Narodne skupštine.

Ipak, kako će funkcionisati novi saziv s obzirom na to da se deo koalicije "Srbija protiv nasilja" zalaže za neprihvatanje mandata, dok je drugi deo glasniji u tome da su oni zasluženi na izborima, biće poznato u danu kada poslanici polažu zakletve.

Prethodni skupštinski saziv konstituisan je 1. avgusta 2022. godine, četiri meseca nakon održanog glasanja 3. aprila. Ipak, zbog pet krugova ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu, rok za objavljivanje konačnih rezultata, a samim tim i za formiranje Skupštine se produžavao. Sednici je kao najstariji predsedavao Vladeta Janković do izbora Vladimira Orlića za predsednika republičkog parlamenta, za kog nije izvesno da li će da nastavi svoj mandat. Upravo odgovarajući na piatnje o imenima za novog premijera i prvog čoveka Skupštine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je "Orlić odlično obavljao svoj posao, ali da nije siguran da će tu da ostane".

Od prve sednice novog saziva, odnosno od dana kada novizabrani tribuni sednu u skupštinske klupe, počinje da teče 90 dana za formiranje kabineta u Nemanjinoj 11.

Sutra nastavak protesta

I DOK se čeka na konstituisanje Skupštine, prozapadna opozicija najavljuje nastavak protesta zbog navodnih izbornih neregularnosti, koji su pauzirani zbog novogodišnjih i božićnih praznika. Skup je zakazan za sutra u centru Beograda, na dan ubistva srpskog političara sa KiM Olivera Ivanovića.

- Onda idemo do Crkve Svetog Marka da upalimo zajedno sveće za Olivera - naveo je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i istakao da će na skupu govoriti i potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)