BEDEMI ĆUTANJA OKO ''ŽUTE KUĆE'': Odlazak Martija otvorio i pitanje šta će biti sa predmetom o zločinima nad Srbima

S.S.R.

30. 12. 2023. u 07:00

BROJNE indicije, po svoj prilici, potvrđuju da su, u periodu neposredno po okončanju oružanog sukoba, a pre nego što su međunarodne snage realno mogle da preuzmu kontrolu nad regionom i ponovo uspostave kakav-takav red i zakon, nekim zarobljenicima vađeni organi, koji bi potom bili poslati u inostranstvo radi transplantacije. Pomenuto odstranjivanje organa vršilo se na teritoriji Albanije, na jednoj klinici u blizini mesta Fushe-Kruje.

БЕДЕМИ ЋУТАЊА ОКО ЖУТЕ КУЋЕ: Одлазак Мартија отворио и питање шта ће бити са предметом о злочинима над Србима

Foto Arhiva

Ovako je nekadašnji izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je preminuo pre dva dana, u izveštaju pod naslovom "Nehumano postupanje prema ljudima i nelegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu", 2010. obavestio svet o zločinima bez presedana nad ubijenim Srbima.

U vreme kada se našoj zemlji malo verovalo, Marti je iskoristio dugogodišnje tužilačko iskustvo, opisao dešavanja u "žutoj kući" u mestu Ripe, krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, gde su, u improvizovanim prostorijama rađeni testovi otetim Srbima, oni su zatim ubijani, a njihovi organi završavali na crnom tržištu u inostranstvu.

Na osnovu njegovih otkrića osnovan je Specijalizovani sud za zločine na Kosovu i Metohiji, na optuženičkoj klupi sede nekadašnji lideri tzv. OVK koje Marti u izveštaju spominje kao vođe kriminala na KiM, ali ni u jednoj optužnici se ne spominje "žuta kuća".

Niko sa preciznošću ne može da kaže hoće li se ovaj slučaj naći na stranama optužnice, ali nedavne reči predsednice Specijalizovanog suda Ekaterine Tranefilove ne ulivaju nadu:

- Možda su u toku istrage kosovskih ili albanskih vlasti, jer se "žuta kuća" nalazi na teritoriji Albanije, ali u dosadašnjim optužnicama nema optužbi na ovaj račun.

Još 2018. Radna grupa koju je formirao Odbor za Kosovo i Metohiju napravila je dosije "žuta kuća" i sva dokumentacija je data tužiocima u Hagu. Poslanik SNS Milovan Drecun rekao je da je najmanje osam svedoka govorilo o ovom zločinu.

Advokat Zoran Živanović kaže da može da se podigne nova optužnica za "žutu kuću" pred Specijalizovanim sudom protiv ljudi kojima se već sudi, poput nekadašnjeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i lidera tzv. OVK ili protiv nekih drugih. Naravno, niko ne može znati, hoći li se to i desiti.

Ipak, i sam Marti koji je obelodanjivanjem izveštaja učinio ogroman korak ka istini i pravdi, govorio je da i pored toga što su "početkom 2000. postojali pojedini konkretni dokazi o trgovini organima pripadnici međunarodnih snaga zaduženih za ovaj region nisu našli za shodno da detaljno ispitaju pomenute okolnosti ili su to učinili samo delimično i površno".

- Predstavnici Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju vodili su inicijalnu istragu, ali su je posle izvesnog vremena prekinuli. Predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu favorizovali su pragmatični politički pristup, smatrajući da po svaku cenu treba dati prednost kratkoročnoj stabilnosti, pri čemu su žrtvovana neka važna načela pravde - napisao je Marti.

Krv od kokoške ili porodilje

U MARTIJEVOM izveštaju se posebno izdvaja deo u kojem članovi porodice koja živi u "žutoj kući" (danas ofarbana u belo) opisuju odakle krv na podu dnevne sobe:

- Ponašanje nekih članova porodice koji sada tu žive pokrenulo je niz pitanja, posebno kada su davali različita objašnjenja otkud krv u dnevnoj sobi ispod stola, što je otkriveno luminolom. Rekli su da su tu klane životinje, kokokše, a zatim i da se jedna žena tu porodila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!