U SRBIJI DANAS PONOVLJENI IZBORI: Glasa se za izbor članova republičkog, beogradskog i pokrajinskog parlamenta

S.S.R.

30. 12. 2023. u 07:00

U Srbiji će danas na 35 biračkih mesta biti ponovljeni izbori za poslanike Skupštine Srbije, na kojima pravo glasa ima 19.543 birača. Takođe, repriza glasanja je i na tri mesta za odbornike beogradskog parlamenta, dok se glasa i na pet biračkih mesta za pokrajinski zakonodavni dom.

У СРБИЈИ ДАНАС ПОНОВЉЕНИ ИЗБОРИ: Гласа се за избор чланова републичког, београдског и покрајинског парламента

Foto: Tanjug

Biračka mesta otvaraju se u sadam, a zatvaraju u 20 časova do kada je na snazi izborna tišina.

Izbori se ponavljaju na biračkim mestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na parlamentarnim izborima održanim 17. decembra, kao i na onim mestima na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti.

Glasa se u Aranđelovcu, Koceljevi,  Kosjeriću,  Petrovcu na Mlavi,   Svrljigu, Topoli,  Ćupriji,  Bojniku, Babušnici,  Velikom Gradištu, Vlasotincu, Trsteniku, Žagubici,  Lebanu, Plandištu, Raški,  Tutinu, Nišu,  Subotici i Kuli.  U Beogradu će se glasati na biračkom mestu broj 73 u gradskoj opštini Voždovac i broj 15 i 122 na Novom Beogradu.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, lokalne izborne komisije u roku od 96 časova treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) zbirni izveštaj o rezultatima na svim biračkim mestima koja se nalaze na njihovoj teritoriji. Rok za podnošenje prigovora traje 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata.

Glasanje na biračkom mestu se ponavlja ako je konstantovano da se na tom biračkom mestu ne mogu utvrditi rezultati glasanja ili ako je glasanje na tom biračkom mestu poništeno. Ukoliko glasanje prođe bez nerelegularnosti, Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja da donese ukupni izveštaj o rezultatima izbora koji su održani 17. decembra, odnosno da proglasi konačne rezultate. Nakon objavljivanje konačnih rezultata, RIK u roku od deset dana treba da dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izdaje uverenja o izboru za narodnog poslanika. Rok za konstituisanje Skupštine Srbije je 30 dana od saopštavanja konačnih rezultata, a od početka rada novog saziva do izbora nove vlade može da prođe maksimalno 90 dana. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!