ZATIRU TRAGOVE POSTOJANJA SRBA: SL traži od ambasadora Francuske i Nemačke u Prištini da spomenik našim ratnicima vrate na prvobitno mesto

D. Z.

15. 11. 2023. u 10:55

SRPSKA lista saopštila je da priznanje predstavnika francuske i nemačke ambasade da je spomenik stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu, sklonjen i izmešten na njihov zahtev, a bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske, ili bilo koga iz srpske zajednice, govori u prilog tužnoj činjenici da prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja Evropske unije, kao i režim Aljbina Kurtija.

ЗАТИРУ ТРАГОВЕ ПОСТОЈАЊА СРБА: СЛ тражи од амбасадора Француске и Немачке у Приштини да споменик нашим ратницима врате на првобитно место

foto d.z.

 - Reakcija Eparhije raško-prizrenske kao integralnog dela Srpske pravoslavne crkve, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske liste i velikog broja značajnih ličnosti i intelektualaca na skrnavljenje spomenika poginulim u borbi za slobodu je normalna i očekivana jer uklanjanje spomenika predstavlja grubu uvredu za njihove potomke i čitav srpski narod - saopštila je Srpska lista.

Iz SL dodaju da to što 24 godine nakon sukoba nema 4.000 hiljada Srba u Prištini ne daje za pravo nikome da potire tragove našeg postojanja, samo zato što to nekome smeta dok se slika na tom mestu.

- Kosti srpskih vojnika su utkane u temelje pobede u Prvom svetskom ratu i vrednije su od bilo kakvih govora, fotografija ili nekoliko cvetova koje će doneti bilo ko. Zahtevamo od nemačkog i francuskog ambasadora da se spomenik stradalim srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto, jer su očigledno potpali pod pritisak nekih ekstremnih krugova u Prištini kojima smeta sve srpsko i svojim postupkom uvredili srpski narod. Očekujemo i da se od strane ambasada Nemačke i Francuske u Prištini uputi izvinjenje srpskom narodu zbog ovog sramnog čina, ako ništa drugo onda zarad savezništva Francuske i Srbije koje su ambasadori pomenuli u svom saopštenju. Ovim izvinjenjem i vraćanjem spomenika bi se ujedno poslala poruka svima ostalima da je poštovanje prava srpskog naroda i naših svetih mesta civilizacijska norma koja se ne prelazi – zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Inače, juče je grupa intelektualaca pokrenula peticiju za povratak spomenika stradalim srpskim vojnicima od 1912. do 1918. godine na mesto na kojem se do pre nekoliko dana nalazio na centralnom spomen-parku na pravoslavnom groblju u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (35)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)