"DOBRO ZNAM SVE BALKANSKE TRIKOVE" Vučić: Plašim se da nećemo videti Zajednicu srpskih opština skoro, znam ko šta radi

Novosti onlajn

31. 10. 2023. u 15:06

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Nakon sastanka predsednik i Ursula fon der Lajen su se obratili okupljenim novinarima.

ДОБРО ЗНАМ СВЕ БАЛКАНСКЕ ТРИКОВЕ Вучић: Плашим се да нећемо видети Заједницу српских општина скоро, знам ко шта ради

Foto Tanjug

Predsednik se nakon ekonomskih tema, gde je govorio o važnim projektima koje Srbija ima sa Evropskom unijom, dotakao i političkih tema. 

Predsednik je odgovarajući na pitanja novinara govorio i o formiranju Zajednice srpskih opština. 

- Za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje, to sam rekao beć bezbroj puta do sada. Mi znamo šta su obaveze iz dijaloga i te svoje obaveze smo spremni da ispunimo. 

Istakao je da mora da ukaže na jednu stvar, za koju sigurno nije kriva Ursula fon der Lajen. 

- To je činjenica da 11 godina samo jednu obavezu je imala Priština, da uspostavi Zajednicu srpskih opština, i nije je uspostavila. Imali smo sve papire koje je samo trebalo poštovati, i principe usvojene, 4 dokumenta koja se odnose na Zajednicu srpskih opština, nijedan nije primenjen. Od ta 4 dokumenta, najznačajniji su principi, 21 i 22 principa, koji su potpisani 2015. godine. Potpisali smo ih Isa Mustafa i ja. Dobar deo njih stoji u predloženom statutu. Ja ne mogu da govorim o detaljima s obzirom da je dogovoreno sa Petorkom da ne izlazimo o detaljima dokumenta. Ja nisam od onih koji će da krše dogovore. Rekao sam za taj dokument da je dobra osnova za razgovore i mi smo spremni dalje da nastavimo razgovore po tom pitanju. Ja nisam pominjao prištinsku stranu, niti je to moj način prebacivanja odgovornosti, gotovo ikada - naveo je predsednik. 

Foto Tanjug

- Plašim se da nećemo videti ZSO skoro, jer ja znam dobro sve balkanske trikove, odavno sam naučio da ih prepoznam, znam ko šta radi i plašim se samo da ćemo po tom pitanju biti u težoj poziciji. Da li će svi u Evropi to moći da vide, ja verujem da dobar deo ljudi to vidi - rekao je Vučić. 

Za sve njih je suština da mi načinimo više ustupaka, jer oni na drugačiji način gledaju ono što smo mi prošli devedesetih, 2004..., rekao je Vučić. 

- Ništa neočekivano, nego se mi svaki put kao iznenadimo odakle ti i takvi stavovi. To su njihovi stavovi - ističe predsednik. 

Kako kaže, to su mnogo blaži stavovi od onoga što on čuje na sastancima. 

- Ponekad nije loše da vi to čujete, da vidite kako to izgleda. Nema tu lakih i mnogo lepih stvari za nas, ali moramo da kažemo naš stav i da guramo dalje - zemlja mora da se razvija, istovremeno čuvajući naše nacionalne, državne i vitalne interese - naveo je predsednik. 

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Druga epizoda video-serijala "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (97)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)