REČ ZAPADA NE VREDI PET PARA: Priznajući da je kriv jer je verovao EU i SAD Vučić se opekao kao Putin koji je prevaren Minskim sporazumom

S.Rovčanin Tomković

04. 10. 2023. u 13:08

GARANT svih dogovora koji su u dijalogu postigli Beograd i Priština bila je Evropska unija. Srbija je sprovela sve na šta se obavezala, lažna država ništa - Zajednica srpskih opština nije formirana, tzv. kosovska policija i dalje je na severu gde ne bi smelo da je bude, sloboda kretanja za Srbe čije su glave svakodnevno u torbi ne postoji. Zapad ćuti, a sve češće je i vetar u leđa Aljbinu Kurti. Stoga se nameće logično pitanje - vredi li uopšte njihov potpis i može li Brisel biti garant bilo čega?

РЕЧ ЗАПАДА НЕ ВРЕДИ ПЕТ ПАРА: Признајући да је крив јер је веровао ЕУ и САД Вучић се опекао као Путин који је преварен Минским споразумом

BEZOBZIRNI Za zapadnu elitu ne važe pravne norme Foto: AP

Kada su Srbi prošle godine u decembru postavili barikade na severu KiM tražeći puštanje na slobodu policajca Dejana Pantića i još nekoliko naših sunarodnika koji su uhapšeni bez osnova, EU i SAD su dale "čvrsta" obećanja i garancije da bundžijama neće faliti ni dlaka s glave ako uklone zapreke. Srbi su to i uradili, jer je Pantić pušten na slobodu, Kfor je saopštio da je tzv. KBS-u potrebna njihova saglasnost za odlazak na sever Kosova, a SAD i EU su iznele garancije da neće biti hapšenja i procesuiranja naših ljudi zbog mirnih protesta i barikada. Ipak, posle ovih obećanja krenuo je cunami terora nad Srbima - hapšenja, upadanja u kuće, pucnji u decu, kosovska policija se ustalila na severu, dok Euleks i Kfor sve to mirno posmatraju sa distance. Reč zapadnih moćnika ne vredi ni pet para.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je njegova krivica, jer je verovao EU i SAD da će ispuniti ono što su napisale:

- Kriv sam što sam Srbe doveo u ovu poziciju. Druga greška je ta što sam sebi dozvolio da zavisimo od drugih koji su nas krunili deo po deo stajući na Kurtijevu stranu.

Pelcer Zapada da jedno kaže, a drugo radi već je primenjen prilikom potpisivanja Minskih sporazuma 2014. godine koji su garantovali prava Rusima u Ukrajini. Međutim, jedna od potpisnica dokumenata nekadašnja nemačka kancelarka Angela Mekrel (uz nju, parafe su stavili i tadašnji ukrajinski predsednik Petar Porošenko, kao i lideri Rusije Vladimir Putin i Francuske Fransoa Oland) je, posle penzionisanja, rekla da je cilj pomenutih ugovora bio pokušaj da Ukrajina dobije na vremenu kako bi se pripremila za rat.

To je potvrdio i Oland rečima da je "Merkelova bila u pravu, da je Ukrajina od 2014. jačala svoj vojni potencijal, postala je bolje opremljena i obučena, a Kijev je dobio takvu mogućnost zahvaljujući Minskim sporazumima".

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko napravio je paralelu između događaja na KiM i jalovih dogovora u glavnom gradu Belorusije:

- Nema ZSO, jer ni EU ni SAD sve ovo vreme nisu vršile neophodan uticaj na Prištinu. Situacija mnogo podseća na pristup kolektivnog Zapada Minskim sporazumima o Ukrajini. Zapad primenjuje istu šemu kao u Ukrajini.

Gaze Rezoluciju 1244

ZAPAD se potpuno oglušio i o RezolucijU 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je obavezujući pravni dokument. Ona Kosovo tretira kao deo Srbije, a predviđa i mogućnost povratka dela naših vojnika u pokrajinu. Sa zapada, a ponajpre iz Nemačke sve češće stižu ocene da je ovaj dokument - prevaziđen. 

Nekadašnji ministar spoljnih poslova i diplomata Vladislav Jovanović rekao je za "Novosti" da jedino možemo verovati da će Zapad sigurno biti garant "našem podizanju ruke za nezavisno Kosovo i dobijanju stolice u Ujedinjenim nacijama".

- Ali, ni tada nas ne bi ostavili na miru, jer treba se se suzbije skroz uticaj Srbije u regionu. To je počelo još 1991. godine kada su rešili da seciraju SFRJ, pa su krenuli od odvajanja Slovenije, Hrvatske, a na kraju putem sile oduzeli Kosovo i sada raznim oblicima sile hoće da nas nateraju da se mi sa tim saglasimo. Moramo sa njima da budemo licem u lice, da igramo filigranski, jer okolnosti ne dopuštaju drugi način i da im kad god nešto traže kažemo - hvala, ne damo. Vreme bi trebalo da nam bude saveznik i da se u jednom trenutku, zbog važnijih preokupacija za Zapad, oni shvate da nezavisnost Kosova nije moguća. Ne možemo to da garantujemo, ali moramo da se trudimo.

Jovanović podseća da su 1991. tadašnje rukovodstvo Srbije, u kojem je bio i on, prevarili da dođu na Konferenciju u Hagu, gde ih je dočekalo sve suprotno od uveravanja da neće cepati SFRJ - pretnje i presuda. Pored lorda Karingtona, među učesnicima su bili i Henri Vejnands, holandski diplomata, kao i Hans van den Bruk, ministar spoljnih poslova Holandije i predsedavajući Saveta ministara Evropske zajednice.

- Sedam dana pred Mirovnu konferenciju u Hagu, srpska delegacija nije znala šta da radi i da li da ide. Onda smo otišli kod Miterana i Milošević ga je pitao zašto ga zovu u Hag. Ovaj ga je ubeđivao - da sastanak sto odsto nije zamka, da ne ide na minu, što je značilo da Zapad ne želi trajno da rasturi Jugoslaviju - seća se Jovanović i zaključuje da se desilo upravo suprotno i da je cilj bio raspad Jugoslavije.

Loviće nas kao zečeve

PREDSEDNIK Vučić sastao se krajem prošle godine, pre odluke da se uklone barikade, u Raškoj sa Srbima sa KiM. Tada se za reč javio Aleksandar Filipović, nekadašnji policajac, i rekao da za Srbe nema života dok su specijalci nasilnici na severu KiM, i da sever nije tzv. država Kosovo.

- Oni tu nemaju nijedan element državnosti, niti sprovode ovlašćenja, niti zakon. Tako da je moje mišljenje, a prenosim i mišljenje mojih kolega, da je predsednik bio previše blag. Kakve god garancije daju ovi sa Zapada, znamo kako su ih lako gazili. Nijednog slova se nisu pridržavali. Moje mišljenje i mojih policajaca je da ako sklonimo barikade, loviće nas kao zečeve - kazao tada je Filipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave