OD BANJSKE I KIM, DO IZBORA I ŠEŠELJA: Pet ključnih momenata iz Vučićevog intervjua na RTS-u

Novosti Onlajn

28. 09. 2023. u 07:13

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vulić gostovao je sinoć na RTS-u, gde je govorio o aktuelnim temama u Srbiji.

ОД БАЊСКЕ И КИМ, ДО ИЗБОРА И ШЕШЕЉА: Пет кључних момената из Вучићевог интервјуа на РТС-у

Foto: RTS printskrin

Izneo je nove informacije o nemirima koji su izbili u Banjskoj, Milanu Radoičiću, ali i predstojećim vanrednim izborima, novoj haškoj optužnici protiv Vojislava Šešelja, odnosima EU i SAD.

Šta smo to saznali u 90 minuta Vučićevog gostovanja?

1. Banjska

Aleksandar Vučić je objasnio šta se dogodilo u Banjskoj i kako je došlo do sukoba Srba sa tzv. kosovskom policijom, najavivši da će tražiti da pokažu snimke iz drona kako se dogodilo ubistvo policajca, ali i ubistva trojice Srba.

- Svakako da mora da se snosi odgovornost za to, ali ubistvo nije bilo planirano. Kako stvari stoje, oni su postavljali barikade, a ne zamke. Policajac je bio ranjen tako što je naleteo na žicu i eksploziv, koji su služili za povezivanje vozila i postavljanje barikada. Tada je nastala razmena vatre - navodi Vučić.

On je rekao i da "situacija na KiM vri" i da je Srbima "doteralo cara do duvara, da njihove žene i decu neko maltretira svaki dan", ali da ih "kao Boga moli" da se pokuša da se na miran način dobije ono što nam pripada. Dodao je i da bi tela ubijenih Srba danas trebalo da budu predata porodicama, ako Priština ne bude pravila probleme.

2. Milan Radoičić

Dželjaj Svečlja, tzv. kosovski ministar unutrašnjih poslova, objavio je na Fejsbuku i Tviteru snimak, navodno od nedelje kod manastira Banjska, na kome se vidi grupa ljudi, među kojima je, kako on tvrdi, i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić. Vučić je te navode demantovao.

- To je laž Dželjaja Svečlje. To je snimak iz Konaka, a ne iz manastira Banjska. Milan Radoičić nije ranjen, ali postoje stvari i pitanja na koja će morati da odgovori - prokomentarisao je Vučić navode Svečlje. Vučić je rekao da svakako poznaje Milana Radoičića, ali da nije upoznat sa time ko je po navodima bio sa njim u incidentu koji se dogodio na severu južne srpske pokrajine.

3. Izbori

Aleksandar Vučić odgovorio je na zahtev opozicije za vanredne parlamentarne izbore, rekavši da je spreman da već u decembru održi izbore na svim nivoima.

- Razgovarao sam sa mnogo ljudi. Neki su za, neki protiv. Ne mislim da je to ključna tema, ali morate da poštujete opoziciju, šta god mislili o njihovom radu. Voleo bih više odgovornosti za državu kao 3. maja, kao juče, danas. Mi smo spremni za izbore već od 17. decembra. Tada mogu da budu. Biće zajedno i parlamentarni, pokrajinski, beogradski i u nekim opštinama - rekao je Vučić.

4. Vojislav Šešelj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je stigla iz Haga nova optužnica protiv Šešelja i njegova četiri saradnika za nepoštovanje suda.

- Tek da se na sve ove pritiske doda još nešto - prokomentarisao je Vučić. Lider radikala u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu osuđen je 2018. godine na 10 godina zatvora. Žalbeno veće je zaključilo da je Šešelj kriv za podsticanje deportacije i progon Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini. Osim njega Hag je tražio i Vjericu Radetu, kao i Petra Jojića.

5. Odnosi sa EU i SAD

Vučić je naveo i da Beograd u dijalogu sa Prištinom više može postići u razgovoru sa SAD, nego sa EU.

- To vam najotvorenije kažem, jer ti ljudi, bar neki, pokušavaju da realno sagledaju stvari. Jer sa više razumevanja posmatraju stvari u Srbiji - rekao je Vučić za RTS. On je dodao je da u SAD Srbija ima i otvorene protivnike, ali da je bilateralna saradnja Srbije i SAD napredovala, poslednjih godina u mnogim oblastima, a da nemiri sa KiM od nedelje ugrožavaju te odnose.

Osvrnuo se i na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja, koji je rekao da je "EU uređena bašta, a da je oko nje džungla". Predsednik Srbije je napomenuo da poštuje Borelja i napominje da je EU važna za Srbiju, ali je izjavio da je Borelj "malo ulepšavao stanje u svojoj bašti, a starim naočarima gledao u druge bašte".

Komentarišući pitanje Otvorenog Balkana i zbog čega je Nemačka protiv, kaže da "morate njih da pitate".

- U nekim trenucima bolje da budem gospodar neizgovorenih reči - istakao je Vučić.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE - Ovako je izgledala poseta Vučića Nišu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)