ZAPRETILI NAM VRAĆANJEM VIZA, I TO ZBOG RUSA: Evropskoh komisiji nije po volji najavljeni Zakon o olakšanom dobijanju srpskog državljanstva

S.S.R.

08. 09. 2023. u 07:00

ADMINISTRACIJA u Briselu je u lepezi pritisaka na Beograd da uvedesankcije Rusiji zaigrala na još jedan adut - potencijalno vraćanje vizaza naše građane. To proizilazi iz upozorenja koje je iz Evropske komisije stiglo u Srbiju, a u kojem se navodi da su zabrinuti zbog najavljeniholakšanih procedura po kojima bi strani državljani mogli doći do našeg pasoša.

ЗАПРЕТИЛИ НАМ ВРАЋАЊЕМ ВИЗА, И ТО ЗБОГ РУСА: Европскох комисији није по вољи најављени Закон о олакшаном добијању српског држављанства

Foto Z. Jovanović

Iza ove birokratske dimne zavese kriju se Rusi koji su od rata pobegli unašu zemlju i traže ili su već dobili srpska dokumenta. U EU strahuju da će Rusi koji dobiju naše pasoše krenuti ka zemljama Zapada u koje možemo slobodno da putujemo i poručuju da bi moglo do dođe do preispitivanjavizne liberalizacije.

- Komisija je izrazila zabrinutost da bi predviđene izmene srpskogzakona o državljanstvu mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ilibezbednost Evropske unije, s obzirom na to da građani Srbije uživajubezvizni pristup u EU. Kroz pojednostavljene procedure, državljani trećihzemalja kojima bi inače bila potrebna viza za putovanje u EU, mogli bi toda urade bez vize - rečeno je u Evropskoj komisiji.

Ovakva upozorenja u Srbiju su stizala i u maju uz objašnjenje da našadržava rizikuje bezvizni režim, jer se povećao broj državljana trećihzemalja koji dobijaju državljanstvo, a zatim ulaze u zemlje EU bez viza. Zanimljivo je da istovremeno sa ovim upozorenjima iz Evropske komisijenemački mediji pomno prate dolazak Rusa u Srbiju. Tako je nemački "Fokus" objavio tekst pod naslovom "Srbija poklanja državljanstvo Rusima", gde se navodi da ovo "stavlja EU u stanje pripravnosti", kao i da "Srbijarizikuje svoju sopstvenu viznu liberalizaciju". O Rusima piše iberlinski "Tagescajtung" u tekstu pod naslovom: "U Srbiji živi oko 200.000 Rusa - oni su dobrodošli - sve dok ne govore protivPutinove politike".

Ministarstvo za evropske integracije se nekoliko puta, bez obzira naupozorenja koja su dolazila iz Evropske komisije, oglašavalo da bezviznirežim nije ugrožen, a kako nam je nezvanično rečeno situacija se ni sadanije promenila.

Predložene izmene Zakona o državljanstvu koje se nalaze u skupštinskojproceduri omogućavaju da stranci koji u Srbiji imaju privremeni boravakduže od godinu dana, mogu da zatraže državljanstvo. Potrebno je da ispuneuslove koji se tiču obrazovanja i zaposlenja i i da daju izjavu da "Srbijusmatraju svojom državom".

Inače, po posebnoj proceduri, u kojoj Vlada odlučuje o dodelicdržavljanstva strancu od posebnog interesa za državu, pasoš Srbije u 2022. godini dobilo je 50 ruskih državljana. Srbija je upravo zbog usklađivanja sa viznom politikom Evropske unije u poslednjih godinu danauvela vize Kubi, Tunisu, Gvineji Bisao i Burundiju zbog sumnje koja je došla iz Brisela da stanovnici ovih zemalja koriste našu teritoriju da bipreko nje došli do država Evropske unije. Ovako se po preporukama EU kontoliše put migranata preko tzv. balkanske rute.

Ipak, teško se oteti utisku da je i ovo jedan od pokušaja da se Beograd privoli na usklađivanje sa spoljnom politikom Evropske unije koja je uvela brojne sankcije Moskvi i zabranila putovanja Rusima.

Varhelji prkosi Ursuli

EVROPSKI komesar za proširenje Oliver Varhelji podržao je stav predsednikaEvropskog saveta Šarla Mišela da EU treba da bude spremna da primi novedržave članice do 2030, suprotstavljajući se zvaničnoj izjavi predsedniceEvropske komisije Ursule fon der Lajen, piše portal "Politiko".

Varhelji se nije saglasio sa stavom svoje šefice da ne bi trebalo da budeciljanog datuma proširenja EU, već da se u EU ulazi po zaslugama, čime sedovodi u pitanje unutrašnje jedinstvo izvršnog tela Unije u pogledu oveključne teme.

- Srećan sam da konačno vidim da države članice počinju da se pokreću imobilišu i spremne su da politički investiraju da imamo nove članice EUdo 2030 - rekao je Varhelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)