BURAN POČETAK SKUPŠTINSKE SEDNICE: Poslanici dela opozicije lupali o sto, vikali, sprečili raspravu

S. S. R.

05. 07. 2023. u 11:22

U SKUPŠTINI Srbije trenutno je prekid rasprave, a poslanici dela opozicije nalaze se u prostoru ispred govornice, odnosno kod stola gde sede ministri i predsedavajući.

БУРАН ПОЧЕТАК СКУПШТИНСКЕ СЕДНИЦЕ: Посланици дела опозиције лупали о сто, викали, спречили расправу

Foto: Printscreen/RTS

Predstavnici opozicije zahtevaju da salu napusti ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, kojem zameraju izjavu tokom jučerašnje rasprave. Naime, Martinović je juče, a sve u okviru rasprave o predlogu za razrešenje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, pitao poslanike opozicije da li imaju decu i dodao da "neki šetaju i hrane kučiće umesto dece". 

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su pre prekida rad, a na početku sednice deo opozicije je udarao u klupe, držao transparente i vikao napolje, napolje, kao i ostavka, ostavka, a zbog buke poslanici, koji su se javljali za reč, nisu mogli da govore.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pozvao ih je da omoguće drugim poslanicima da govore, ali je taj deo opozicije nastavio sa uzvikivanjem, u jednom trenutku su ustali sa mesta i okupili se oko poslanika SPS Vladimira Đukića koji je počeo da govori.

- To što sada radite je fizičko nasilje - poručio je Orlić i pozvao poslanike dela opozicije da se vrate na svoja mesta i da ne prilaze klupama koje nisu njihove i da fizički ne ugrožavaju druge poslanike.

Poslanica DS Tatjana Manojlović, koja se javila za reč, reklamirala je povredu Poslovnika, rekavši da taj deo opozicije neće da nastavi dok je tu "onaj ko prebraja decu", aludirajući na ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića koji je juče to pomenuo u polemici sa poslanikom DS Srđanom Milivojevićem.

Prethodno su poslanici izveli performans u holu skupštine noseći transparente, a na kojima su, između ostalih, napisani zahtevi sa političkih protesta Srbija protiv nasilja.

Danas se, inače, očekuje glasanje o predlogu za glasanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, koje je planirano za oko 14 časova, ali će se videti hoće li se taj plan ispuniti zbog prekida. 

Ćuta juče udaljen sa sednice

Podsetimo, juče je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, posle više opomena, izrekao meru udaljenja sa sednice poslaniku "Moramo-Zajedno" Aleksandru Jovanoviću Ćuti.

Jovanović je tokom zasedanja više puta burno reagovao na izlaganje ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra Martinovića, a imao je i raspravu sa samostalnim poslanikom Dejanom Bulatovićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (65)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)