KURTIJEVE SPECIJALCE UPISATI KAO TERORISTE: Obuhvatiti sve jedinice koje podmetanjem stvaraju alibi za nasilne upade i hapšenja

M. St. - D. Z.

04. 07. 2023. u 10:23

SRPSKA lista zatražila je juče od Vlade Srbije da specijalne jedinice tzv. kosovske policije, koje premijer privremenih prištinskih insitucija Aljbin Kurti ilegalno održava na severu Kosova i Metohije, proglasi terorističkim. Cilj je da se suzbije dalji teror nad našim narodom, a smatraju da i te kako ima osnova za ovaj potez, jer aktivnosti tih specijalaca u prethodnom periodu, po svim međunarodnim načelima, ispunjavaju osnovne elemente definicije terorizma.

КУРТИЈЕВЕ СПЕЦИЈАЛЦЕ  УПИСАТИ КАО ТЕРОРИСТЕ: Обухватити све јединице које подметањем стварају алиби за насилне упаде и хапшења

Foto: ATA

U pismu koje su uputili traži se da se po hitnom postupku donese odgovarajuća mera protiv obaveštajnih struktura. Predstavnici srpskog naroda objašnjavaju da one svakodnevno sprovode hibridne operacije s ciljem destabilizacije i podizanja tenzija, i podsećaju na to da su u više navrata te jedinice pokušale ubistvo naših sugrađana, otimali zemlju, kao i da zastrašuju i maltretiraju narod.

- Obuhvatiti sve specijalne jedinice koje Kurti nelegalno drži na severu Kosova i Metohije, koje fingiranjem i podmetanjem stvaraju alibi za nasilne upade i neosnovana hapšenja, kao i ostale strukture koje deluju sa ciljem progona srpskog naroda. Proglasiti terorističkim sve saradnike ovih struktura koji su srpskim službama bezbednosti vrlo dobro poznati, jer ugrožavaju mir na ovim prostorima, sa nesagledivim posledicama po budućnost Zapadnog Balkana, kao i čitave Evrope - navodi se u pismu.

Srpska lista veruje da bi se na ovaj način, a u saradnji sa međunarodnim insitucijama i zapadnim partnerima, sprečile dalje nelgalne radnje ovih formacija, koje ugrožavaju mir.

- Ove jedinice su u više navrata pokušale ubistvo naših sugrađana, usred dana, pod pretnjom vatrenim oružjem, naočigled dece, žena i ostalih građana, bez ikakvih osnova, izvršili brutalna kidnapovanja naših sugrađana uz primenu sile - navodi se u obrazloženju zahteva. - Prebijali su desetine naših sugrađana, pa čak i maloletnu decu Daru i Kristijana Radosavljevića. Nebrojeno puta, uz pretnju dugim cevima, do zuba naoružani, sa oklopnim vozilima okupirali su delove naselja u kome žive naši građani, zabranjujući kretanje čak i deci, bolesnim licima i starim osobama. Otimali su zemlju od srpskih građana bez pravnog osnova, a sa ciljem militarizacije severa Kosova i Metohije. Gradili su nelegalne baze, i sprovodili akcije koje su primerene za one delove sveta u kojima se odvijaju ratne operacije.

Lajčak danas u Prištini

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovaće danas u Prištinu kako bi se sastao sa Aljbinom Kurtijem. Ovo je prva poseta evropskog izaslanika Kosovu nakon što je Evropska komisija odredila kaznene mera za Prištinu zbog nepreduzimanja koraka za deeskalaciju situacije na severu KiM. Kako je najavio portparol EU Peter Stano, Lajčak će narednih dana posetiti i Beograd. Očekuje se da će tema sastanka biti način za smirivanje tenzija na severu KiM i nastavku dijaloga.

Prema mišljenju bivšeg oficira KOS i vojnog analitičara Ljubana Karana, nije pametno da se na isti način uzvraća Kurtiju ,iako za takve zahteve postoji uporište. On smatra da je nasuprot tome, bolje "da se držimo diplomatskih kanala":

- Vidite šta smo doživeli, da jedna teroristička organizacija, koja je nastala iz OVK, proglašava fantomske terorističke organizacije. Sve je to smišljeno s planom da bi Priština mogla da se opravda pred međunarodnom zajednicom, da ne hapsi Srbe, već teroriste. Po toj logici, i mi bismo isto to mogli da uradimo, ali se bojim da bismo ušli u prepucavanje s Kurtijem ukoliko bismo koristili njegove metode. Smatram i da bi i oni koji ga štite, to igonorisali. Najbolje da se držimo ranijih zahteva upućenih Prištini, međunarodnog prava i elementarnih ljudskih prava.

Pripremio progon 45 osoba

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je juče da je identifikovano 45 osoba koje, kako tvrdi, pripadaju dvema organizacijama koje je Priština prošle nedelje proglasila terorističkim - "Civilnoj odbrani" i "Severnoj brigadi". Kurti tvrdi da su te osobe učestvovale u nasilnim napadima na vojnike Kfora, policiju i novinare, ali i da su koristile oružje. On je takođe, poručio da je zainteresovan za deeskalaciju i normalizaciju.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija samouprave Dželjalj Svečlja izneo je tvrdnju da je odluka o proglašenju dve organizacije za terorističe doneta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima. SAD, misija EU u Prištini, kao i Nemačka, Italija i Francuska potom su saopštile da to nije urađeno u koordinaciji sa njima.

Inače, predstavnici srpskog naroda sa KiM uvereni su i da je incident koji se dogodio u noći između nedelje i ponedeljka, kada su nepoznate osobe bacile šok-bombu u blizini naselja Tri solitera u Severnoj Mitrovici, sproveden s namerom da Kurti opravda pojačano prisustvo do zuba naoružanih specijalaca i oklopnih vozila. Oni su ponovili zahtev Kforu i Euleksu da pojačaju prisustvo u Severnoj Mitrovici, kako bi sprečili, kako navode, fingirane incidente:

- Bacanje petarde ili slične pirotehnike samo po sebi nije zločin, ali ono što nas brine je da fingiranje ovakvih incidenata ima za cilj stvaranja alibija za prisustvo Kurtijevih specijalaca u srpskim sredinama, i nastavak represije.

Cilj je jačanje pritisaka

PREDSEDNIK skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun istakao je da se Priština sa Zapadom razilazi samo oko nekih taktičkih poteza, dok im je sve ostalo zajedničko:

- Kurti će iskoristiti svaku situaciju da optuži Beograd za neke tajne aktivnosti i tako pojača pritisak na našu zemlju. Sve ovo što se dešava na Kosovu i što Zapad toleriše ponašanje Prištine treba da nas dovede u situaciju da Zapad kaže. Pa dobro oni ne mogu da se dogovore, nema izlaza, pa ajde da mi sada nešto preduzmemo da ne bi situacija izašla izvan kontrole i šireg sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (168)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu