DOK HAPSE NEVINE SRBE, KURTIJEVI LJUDI PRESKAČU PRAVDU: Svečlja izbegao zatvor, od danas zvanično slobodan čovek

Novosti online

27. 06. 2023. u 08:00

PROŠLO je punih 10 godina kako je tzv. ministar Dželjalj Svečlja na nasilnim protestima u Prištini zajedno sa nekolicinom stranačkih aktivista pripadnike tzv. kosovske policije gađao kamenicama, staklenim flašama, pirotehničkim sredstvima, bojom i raznim drugim predmetima, usled čega su četiri tzv. kosovska policajca povređena, a brojna imovina uništena.

ДОК ХАПСЕ НЕВИНЕ СРБЕ, КУРТИЈЕВИ ЉУДИ ПРЕСКАЧУ ПРАВДУ: Свечља избегао затвор, од данас званично слободан човек

Foto: Printskrin/Pink

Iako je protiv njega podneta krivična prijava, Svečlja do dana današnjeg zbog svojih nedela nije proveo ni dana u pritvoru, suđenja je izbegavao, a kako se danas navršilo 10 godina od ovog zločina, nastupiće apsolutna zastarelost ovog slučaja i Svečlja nikada neće odgovarati za brutalne napade na tzv. kosovsku policiju.

I dok taj isti Svečlja biva glavni Kurtijev jurišnik za neosnovana i brutalna hapšenja Srba sa severa Kosova i Metohije koji su brutalno prebijani i maltretirani i koje smešta u prištinske kazamate bez osnova i dokaza, a često i bez naloga suda, po nekakvim tajnim optužnicama, iako postoje jasni dokazi o njihovoj nevinosti, on će od danas i zvanično biti slobodan, a da nikada nije ni bio uhapšen, sve vreme izbegavajući suđenja i ročišta.

Taj isti lažni ministar koji je prevrtao Euleksove džipove i gađao policiju kamenicama, nalazi za shodno da hapsi nevine Srbe po nekim svojim tajnim spiskovima, iako postoje snimci i fotografije koji pokazuju da su nevini. 

Foto: Novosti

Podsetimo, kako je pisao specijalizovani kosovski portal za praćenje pravosuđa „Zakletva za pravdu“, zbog odsustva jednog optuženog u Osnovnom sudu u Prištini u petak je ponovo odloženo suđenje za nasilje i napade na policiju na protestu 2013. godine, a među optuženima je i „ministar“ odmetničke Vlade u Prištini Dželjalj Svečlja.

Kako navodi portal, ročišta i suđenja su više puta odlagana zbog nepojavljivanja okrivljenih i svedoka, što jasno pokazuje kako je Svečlja zajedno sa ostalim optuženima izbegao osudu i zatvor, jer mu je za navedena dela pretilo do pet godina robije.

To pokazuje kako na delu izgleda „Kurtijeva vladavina prava”, koja podrazumeva da se Srbi hapse bez dokaza i naloga, a da njegovi ministri izbegavaju pravdu.

Prema optužnici podignutoj 14. marta 2014. godine, od strane Osnovnog tužilaštva u Prištini, Dardan Molićaj, Arsim Makastena, Pajtim Havoli, Agron Kabashi, Egzon Azemi, Pajtim Demaj, Dželjalj Svečlja, Frašer Krasnići, Bekim Skaj, Bekim S. Hodža, Sami Avdiu i Besnik Ćelaj, navodi se da su 27. juna 2013. godine, u Ulici Majke Tereze u Prištini, tokom protesta sa ciljem da nanesu štetu zvaničnicima, pripadnicima tzv. kosovske policije i počinili nasilne huliganske radnje. Povrede su tada zadobili policajci Rifat Geci, Halil Sila, Agim Dželi i Baškim Hiseni.

2.706 dana Svečlja nije pozvan na ročište

Kako piše prištinski Reporteri, prvo ročište protiv Dželjalja Svečlje i ostalih zakazano je 2.706 dana od dana kada su optuženi za činjenje huliganstva i drugih krivičnih dela.

Na osnovu člana 412 stav 3 i 4 Krivičnog zakonika, zaprećena kazna u ovom slučaju je novčana kazna od 200 do 10 hiljada evra i kazna zatvora do 5 godina. Relativna zastarelost ovih dela nastupa nakon pet godina, dok apsolutna zastarelost nastupa nakon deset godina od izvršenja krivičnog dela.

Šta mu se stavljalo na teret

Osnovno tužilaštvo u Prištini primilo je 27. juna 2014. godine krivičnu prijavu tzv. kosovske policije protiv osumnjičenih Dardana Molićaja, Dželjalja Svečlje, Arsima Makastene, Bekima Skadre i dr. za krivično delo „napad na službeno lice i za krivično delo „uništenje ili oštećenje imovine“, a takođe 30. juna Policija tzv. Kosova je podnela dopunsku krivičnu prijavu sada za krivično delo „ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ kao i za krivično delo „lake telesne povrede”.

                           

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)