MALI GOST VESTI: Ministar o svim novim finansijskim merama važnim za građane

Novosti onlajn

08. 06. 2023. u 18:06 >> 18:45

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je u vestima na televiziji Prva.

МАЛИ ГОСТ ВЕСТИ: Министар о свим новим финансијским мерама важним за грађане

Foto: Printskrin/Prva

Ministar je na početku obraćanja još jednom ponovio set mera koje sa jedne strane podižu životni standard građana Srbije, a sa druge strane, kako je istakao, pokazuje snagu naše ekonomije. 

- Prva mera je podizanje plata u javnom sektoru od 1. septembra. 5,5% za sve zaposlene u prosveti, plus medicinske sestre, negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu. To je prvi korak već od septembra ove godine. Za njih i za sve ostale zapošljene u javnom sektoru ide podizanje plata od januara naredne godine od najmanje 10%. Ako pogledate, 12,5% smo podigli u januaru ove godine, 5,5% u septembru i još najmanje 10 od januara, to vam je 30,6% podizanje plate za medicinske radnike i zaposlene u prosveti. Za ove ostale je 24%. Inflacija nam je negde na 11,12% u proseku, ovo je povećanje plata daleko iznad iznosa inflacije, upravo sa željom da sačuvamo životni standard građana Srbije. 

- Druga mera je podizanje penzija, veoma važna vest za sve naše najstarije sugrađane. Od prvog oktobra ćemo ići da podizanjem penzija od 5,5%. Od prvog januara, shodno švajcarskoj formuli, još najmanje 14,5%, to je već negde oko 20,3%. Nije sve u ciframa, a i jeste. Prošle godine smo penzije povećali 5,5% u januaru, na početku godine, pa je bila vanredna indeksacija 9% prvog novembra, pa je bilo dodatno povećanje 12,1% od janura ove godine, naveo je ministar.

- Sada 5,5% od oktobra, plus 14,5% najmanje od prvog januara, to je povećanje od 55,8% povećanje za dve godine. Daleko daleko iznad stope inflacije. Mera par ekselans koja je u interesu zaštite i podizanja životnog standarda naših najstarijih sugrađanja. Sa ovom merom mi ćemo već naredne godine imati prosečnu penziju 390 evra, potpuno smo u planu da 2026. prosečna penzija bude između 430 i 450 evra, baš kao što smo obećai. Pritom, obe ove mere radimo tako da održavamo makroekonomsku stabilnost i ne narušavamo nijedno fiskalno pravilo. Bićemo ispod 10% udela plata u BDP-u, sa povećanjem penzija bićemo između 10 i 11. Veoma odgovorno donosimo odluke, kao što smo to potvrdili godinama unazad, ali i pokazujemo koliko nam je važno da zaštitimo i poboljšamo životni standard građana Srbije - istakao je Mali. 

Istakao je da nam za ove mere za ovu godinu treba 23 milijarde dinara. 

- Za prvih 5 meseci mi smo planirali da napravimo deficit 120 milijardi dinara, a na kraju petog meseca on je 35 milijardi. Mi smo tu uštedeli 85 milijardi. Deo smo dali za stimulaciju poljoprivrednicima, deo za investicije, kao što vidite nijedna investicija u Srbiji nije stala, gradi se i radi, i imamo prostor za ove mere. Nema govora o nekom dodatnom ekstra zaduživanju, mi plan našeg zaduženja ne menjamo do krjaa godine. Od onoga što smo uštedeli želimo da podelimo sa građanima Srbije. 

Ministar se osvrnuo i na kritike. 

- Čujem kritike da to nisu Vučićeve pare, nego pare naroda. Pa čekajte, a šta se dešavalo 2008, 2009, 2010, 2011? Što se tada neko nije setio pa iste te narodne pare podelio sa građanima? Njima je tada bio interes njihov lični, a mi sada to što uštedimo podelimo sa građanima Srbije. 

- Treća mera, takođe veoma važna. Mi hoćemo da podržimo majke i samohrane očeve. Svakom detetu ispod 16 godina podelićemo po 10.000. Hoćemo njih da podržimo u ovim uslovima koji su veoma teški i izazovni. Već 20. avgusta ćemo pokrenuti taj proces prijavljivanja. Biće jednostavno, Uprava za trezor, sa imenom i prezimenom, JMBG majke i deteta i reačunom banke gde želite da vam uplatimo novac. Negde oko 11,9 milijardi dinara ćemo potrošiti na ovu meru. Prošle godine smo tri puta pomagali mlade između 16 i 29 godina. Trudimo se da pokažemo građanima Srbije da nam je ekonomija stabilna i privreda jaka. Danas je izašao podatak Evrostata - evrozona, prvi kvartal, minus 0,1% rasta, u poslednjem kvartalu prošle, takođe minus 0,1. Pošto imate dva uzastopna kvartala pada, to znači da je evrozona zvanično u recesiji. Nemačka jedna, minus 0,5% prošle godine, minus 0,3 prvi kvartal. Mi smo u prvom kvartalu imali rast od 0,7%. Naša ekonomija i dalje raste. 

Govorio je i o značaju posete predsednice Indije Srbiji. 

- Najveći se ekonomski i privredni značaj njene posete, uz veliku zahvalnost za podršku našem suverenitetu kada je Kosovo u pitanju, Indija je peta najveća ekonomija u svetu. Predsednica Indije je svoju drugu zvaničnu posetu u svom mandatu usmerava i dolazi u Srbiju. Sjajna stvar za nas i još jedna potvrda koliko se Srbija promenila. Dakle hoćemo da radimo sa Indijom, kao što hoćemo da radimo sa svim zemljama u svetu, da razvijamo sve ono što otvara radna mesta u Srbiji i doprinosi rastu našeg BDP-a i našeg životnog standarda. 

Kako kaže, ovo je set izuzetnih mera. 

- Set izuzetnih mera finansiramo oz onoga što smo uštedeli, hoćemo da podignemo i zaštitimo životni standard građana Srbije, nijednu investiciju ne zaustavljamo, sve i dalje radi i ide kako treba. Imamo nešto bolji rezultata i to hoćemo da podelimo sa građanima Srbije. To nema nikave veze ni sa najavama izbora, već godinama svake godine radimo isto - sačekamo prvih par meseci, kao i ove godine, vidimo da nam je dobar rezultat i onda pokušavamo da uradimo nešto dobro za naše građane. Potpuno smo u planu srbi 20/25, prosečna plata u Srbiji 2026, preko 1000 evra, prosečna penzija 430-450 evra. Na ovaj način ispunjavamo obećanje koje smo dali - zaključio je ministar Mali. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (233)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda