BRNABIĆ: Ne očekujem ništa od sastanka u Briselu, Kurti namerno krši Briselski sporazum

Tanjug

02. 05. 2023. u 15:23

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema nikakvih očekivanja od današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija u Briselu jer, kako kaže, „ne samo da ne vidi nameru Prištine da sprovede dogovoreno pre 10 godina, već Priština namerno krši Briselski sporazum“.

БРНАБИЋ: Не очекујем ништа од састанка у Бриселу, Курти намерно крши Бриселски споразум

Foto: Peđa Vučković

- Ne vidim kako će se to promeniti nakon više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma kao prvog sporazuma o normalizaciji koji je garantovala svojim potpisom EU. Ne vidim bilo kakvu spremnost u Prištini, oni su već nagrađeni i to dobrano za to što nisu implementirali Briselski sporazum - rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Dodala je da nije problem samo to što nisu implementirali ni reč iz Briselskog sporazuma, već i što su tokom 2022. i 2023. godine direktno kršili slovo Briselskog sporazuma time što su uskratili u 2022. pravo Srbima da glasaju na izborima koje je raspisao Beograd i to dva puta.

- Jednom u slučaju referenduma, a drugi put izbora. To ni EU ni Kvinta nisu praktično ni pokušali da spreče, ako ćemo iskreno, jer jedno saopštenje za medije nije ozbiljan pokušaj da se to spreči, pa je zato Aljbin Kurti to ponovio. Onda i otpuštanjem direktora policije regiona „Sever“ što nikakve veze nema sa Prištinom i Aljbinom Kurtijem, već je i suprotno Briselskom sporazumu - poručila je premijerka.

Dakle, zaključila je ona, Kurti ne samo da nije implementirao Briselski sporazum, već ga i krši.

- Ali i ovim kvazi izborima koji su održani na severu KiM i ponovo nisam čula ništa tim povodom od EU. Čak, ono što se čulo to su bile praktično glasovi odobrenja za kršenje Briselskog sporazuma od strane Prištine, tako da danas nemam nikakva očekivanja. Pokušavamo da nastavimo da budemo tolerantni, da čuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost, uprkos naporima Prištine da izazove destabilizaciju - poručila je premijerka.

Govoreći o glasanju o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, premijerka je rekla da je iznenađena i da joj nije jasna uzdržanost BiH.

- Ja znam da su različiti stavovi unutar BiH, ali postoji samo jedan zvaničan stav a to je da je BiH jedan od nepriznavača tzv. Republike Kosovo, što mi cenimo i smatramo potpuno normalnim i logičnim s obzirom da je BiH zemlja koja se bori i zastupa nepovredivost teritorijalnog integriteta i međunarodno priznatih država članica UN - rekla je premijerka.

Istakla je da joj nije jasna ta uzdržanost, jer ona znači da je uzdržanost povodom teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države.

- Ja ne mislim, iz moje perspektive, da je to u interesu BiH. Nije mi jasno, ali to je unutrašnje pitanje BiH, pa prepuštam to da se reši u okviru BiH. Ali je stav BiH potpuno jasan, BiH je nepriznavač i s tim u vezi ja sam, kao predsednica Vlade Srbije očekivala jasno glasanje da BiH, u okviru Saveta Evrope, bude jasno protiv, zato što ne može biti uzdržana po pitanju članstva u Savetu Evrope nepostojeće države - zaključila je Brnabićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

22 GODINE BRAKA Glumica prvi put posle razvoda: Odlučila sam da budem dobro!