LAŽNOJ DRŽAVI LOVORIKE, SRBIJI KRITIKE: Odbor za spoljne poslove EP usvojio odvojene izveštaje Fon Kramonove i Bilčika

S.S.R.

26. 04. 2023. u 15:53

LAŽNOJ državi pohvale da je napredovala u borbi protiv korupcije, a Srbiji kritike da nije uskladila spoljnu politiku sa Evropskom unijom i da je bliska sa Rusijom. Ovo su poruke iz Evropskog parlamenta, gde su danas usvojeni odvojeni izveštaji o napretku naše zemlje i tzv. Kosova.

ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ ЛОВОРИКЕ, СРБИЈИ КРИТИКЕ: Одбор за спољне послове ЕП усвојио одвојене извештаје Фон Крамонове и Билчика

Foto EPA

Odbor za spoljne poslove EP izlasao je raport o tzv. Kosovu, koji je pripremila izvestilac Viola fon Kramon, a u kojem je Priština pohvaljena i za borbu protiv organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Prema ovom izveštaju, tempo pristupnog procesa tzv. Kosova u EU zavisi od normalizacije odnosa sa Srbijom, a poslanici pozivaju vladu u Prištini i predstavnike kosovskih Srba da se obavežu na iskren dijalog radi povećanja međusobnog poverenja. Izražava se i zabrinutost zbog pravosuđa na tzv. Kosovu, za koje se navodi da je i dalje neefikasno.

Kada je reč o izveštaju Vladimira Bilčika o Srbiji, žali se zbog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu rata u Ukrajini i podvlači se činjenica da "Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU".

- Primećuje se usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. EP izražava žaljenje zbog činjenice da Srbija dosledno nije uspevala da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije, kao i zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom. Žali se zbog činjenice da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024. i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU - piše u izveštaju.

Među zamerkama Srbiji je i imenovanje direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, za kojeg se navodi da je "poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici", kao i otvaranje medija "Raša tudej" u Beogradu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili