U MILANA PUCALI NA ZLOGLASNOM PUNKTU: Detalji ranjavanja Srbina na KiM

D. Zečević

12. 04. 2023. u 06:52

VRAĆAO sam se iz Leposavića i pri prolasku pored punkta, nekih dvadesetak metara, začuo sam pucanj i prasak stakla pozadi na kolima. Osetio sam bol, ali sam od besa i straha produžio dalje. Uplašio sam se da ne zapucaju ponovo, ali ne znam tačno dokle sam stigao, niti ko je preuzeo kola.

У МИЛАНА ПУЦАЛИ НА ЗЛОГЛАСНОМ ПУНКТУ: Детаљи рањавања Србина на КиМ

Foto: Novosti

Ovim rečima Milan Jovanović (38), taksista iz Zvečana, opisuje šta se dogodilo u ponedeljak uveče, kod Bistričkog mosta na severu KiM, kada su ga pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ranili hicem iz vatrenog oružja.

Direktor bolnice u Mitrovici Zlatan Elek kaže da je Jovanović u stabilnom stanju i da je na jedinici intenzivne nege kako bi se uradio dodatni dijagnostički postupak. A dežurni hirurg Nikola Radojčić preneo je da je na odeljenje hirurgije primljen pacijent s prostrelnom ranom u predelu desne strane grudnog koša, da je bio u stanju hemoragijskog šoka, operisan je i krvarenje je zaustavljeno.

HICI, KAMENOVANjA I NAPADI U 2023.

6. 1. Muškarac albanske nacionalnosti pucao je na dvojicu srpskih mladića Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21) u Gotovuši dok su nosili badnjak i zadao im prostrelne rane

7. 1. Stefana Tomića (18) iz Klokota je na Božić pretukla grupa Albanaca dok se vraćao iz crkve sa liturgije
22. 1. Lazara M. (15) pretukla su četvorica Albanaca u Suvom Dolu
23. 1. Pripadnici ROSU su kod Bistričkog mosta pucali na automobil u kome su se nalazila dva Srbina, Miljan Delević pogođen metkom
26.1. U multietničkom naselju Suvi Do pucano je u vazduh iz albanskog vozila u pokretu
27. 1. U multietničkom naselju Suvi Do kamenovan je automobil Saše Blažića sa registarskim oznakama Kragujevca i tom prilikom je automobilu naneta materijalna šteta
3. 2. Srpskog mladića, Bobana Đuzića (20) izbola su nožem u rame dvojica Albanaca u naselju Mogila, u opštini Vitina
3. 2. Muškarac albanske nacionalnosti ispalio je više metaka iz automobila u pokretu u Gračanici
8. 3. Pripadnici ROSU brutalno su pretukli dva srpska mladića Đorđa M. (24) i Lazara Đ. (23) u Jošanici kod Leposavića
2. 4. Kosovski policajci sa četiri vozila, naoružani dugim cevima maltretirali su ženu sa detetom u naručju u Zvečanu

Milan se, kako priča njegova sestra Nadica Fićović, onesvestio nedaleko od policijskog punkta. Tu ga je zatekao prolaznik koji je pozvao Hitnu pomoć i koja je Jovanovića dovezla u mitrovačku bolnicu oko 22.00.

- Moj brat je pod nadzorom lekara, a mi smo, njegova porodica, još u šoku - rekla nam je Nadica, koja je zaposlena u mitrovačkoj bolnici. - On je otac troje dece od četrnaest, dvanaest i dve i po godine i bavi se taksiranjem da bi prehranio porodicu. A sada mu je i auto oštećen od metaka...

Da je Jovanović pošten porodičan čovek istakao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je osudio napad, podsetivši da na tom nelegalnom punktu kod Bistričkog mosta kosovska policija svakodnevno zaustavlja i maltretira Srbe:

- Više puta smo govorili da oni nemaju pravo da budu na severu KiM, jer je to suprotno svim sporazumima. Međutim, Aljbin Kurti ne haje za to, a očigledno je da je Prištini potrebna kriza kako bi izbegla formiranje ZSO. Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo je više od 300 napada na Srbe i njihovu imovinu.

Uhapšena četiri policajca

Policajac koji je ranio Milana Jovanovića iz Zvečana, kao i još trojica koja slučaj nisu prijavila, uhapšeni su sinoć i terete se za krivična dela ubistvo u pokušaju i neprijavljivanje krivičnog dela.

Odlukom tužioca određeno im je zadržavanje od 48 sati. 
Juče u toku dana, kosovska policija je saopštila da su četvorica njenih pripadnika suspendovana, čime su priznali da su njeni članovi umešani u pucanje na taksistu Jovanovića. Oni su ranije izdali saopštenje da njihovi pripadnici nisu umešani "u razmenu ili pucnjavu iz vatrenog oružja", ali su sinoćnom objavom demantovali sebe.

I Srpska lista je osudila pokušaj ubistva Jovanovića, takođe, ukazujući da je nelegalni punkt kosovskih policajaca simbol represije nad Srbima sa severa KiM:

- Zahtevamo najhitnije povlačenje svih specijalnih jedinica koje su nelegalno prisutne na severu Kosova i Metohije i kontinuirano maltretiraju srpski narod na ovom prostoru. Zahtevamo i kažnjavanje odgovornih za pokušaj ubistva Jovanovića, ali i Miljana Delevića, i objavljivanje video-snimaka koje su napravile kamere na Bistričkom mostu za oba pomenuta događaja.

Na ovom punktu krajem januara ranjen je i Miljan Delević, iz Kosovske Mitrovice kada su na njegov automobil pucali specijalci ROSU, a iz SL ističi da dodatan bes građana izaziva saznanje da najviši predstavnici vlasti u Prištini i nadležni ministar Dželjaj Svečlja očigledno podržavaju protivzakonito delovanje ovih jedinica.

Ostaje i otvoren poziv međunarodnim predstavnicima da najhitnije osude divljanje parapolicijskih jedinica koje sprovode represiju nad običnim građanima. 

BONUS VIDEO: OTIMAJU NAM DEDOVINU, A VREBAJU I SNAJPERIMA - Srbi kod Leposavića odlučni u nameri da odbrane svoje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!