KURTIJEVA "DEMOKRATIJA" NA DELU: Plan Prištine za izbore na severu Kosova - glasanje u policijskim stanicama

Novosti onlajn

08. 04. 2023. u 11:28

NA lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije glasaće se i u policijskim stanicama, objavili su prištinski mediji.

КУРТИЈЕВА ДЕМОКРАТИЈА НА ДЕЛУ: План Приштине за изборе на северу Косова - гласање у полицијским станицама

Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIĆ

U ukupno 10 biračkih centara na severu Kosova i Metohije predviđeno je da se glasa u sedam škola, koje pohađaju albanska deca i gde većinu stanovništva čine Albanci.

Kako se navodi osim u školama, gde su i ranije bili organizovani izbori, ovoga puta glasaće se i u policijskim stanicama, iako je to u dosadašnjoj praksi bilo protivzakonito.

Tako će se 23. aprila glasati u tri od četiri policijske stanice na severu KiM, i to u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici.

Centralna izborna komisija Kosova ni petnaest dana pre otvaranja biračkih mesta nije uspela da utvrdi konačan broj biračkih mesta u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, navode prištinski mediji.

Odlučivanje o konačnom broju biračkih mesta odloženo je za sledeći sastanak sa obrazloženjem da članovi CIK čekaju detaljne izveštaje Opštinskih izbornih komisija.

Tokom prošlih izbora glasači su svoje pravo mogli da ostvare na 44 biračka mesta, što ovoga puta neće biti slučaj jer se procenjuje da će sada biti čak 30 biračkih mesta manje, a CIK je čak i uredbom promenila pravila koji se odnose na udaljenost biračkog mesta od mesta stanovanja svakog od glasača.

Do sada je bila praksa da biračko mesto mora biti udaljeno najviše 500 metara od mesta stanovanja a sada je uredbom to promenjeno na 3.000 metara.

Predsednici i članovi Opštinskih izbornih komisija u četiri opštine na severu KiM, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću podneli su ostavke i povukli se sa funkcija još početkom novembra 2022. kada su Srbi sa Severa odlučili da napuste sve kosovske institucije, a par nedelja kasnije Centralna izborna komisija Kosova imenovala je vršioci dužnosti predsednika opštinskih izbornih komisija.

Prvi pokušaj novoimenovanih v. d. predsednika OIK, 6. i 7. decembra prošle godine da uđu u prostorije komisija završen je incidentima naročito u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku i okupljanjima građana i u Zvečanu i Leposaviću.

Kada su u pitanju srpske stranke, one neće učestvovati na izborima zakazanim za 23. april. Srpska lista saopštila je da nisu ispunjeni uslovi i da narod ne želi da glasa u uslovima gde su Srbi izloženi svakodnevnim pretnjama i hapšenjima na severu.

Jedini učesnici izbora biće Partija kosovskih Srba u Leposaviću čiji je predsednik Aleksandar Jablanović i nezavisni kandidat Slađana Pantović, koja će se nadmetati za gradonačelnika u Zvečanu.

Na izborima koji su održani 2021. godine, od 31.533 glasača koji su učestvovali na izborima u opštinama na severu, poverenje Srpskoj listi dalo je 28.517 glasača.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MORBIDNA REKLAMA U PRIŠTINI - Kako Kurtijevi mediji pozivaju na bojkot srpskih proizvoda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)