ZAPAD HOĆE DA ZATAŠKA TEMU NATO AGRESIJE: Ruski ambasador o bombardovanju Jugoslavije osiromašenim uranijumom

Novosti online

22. 03. 2023. u 21:15

ZAPAD želi da zataška temu radioaktivnog zračenja i njegovog efekta na zdravlje ljudi, ocenio je danas ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, komentarišući NATO agresiju na Srbiju i podsećajući da je Severoatlantska alijansa tada prvi put upotrebila municiju sa osiromašenim uranijumom.

ЗАПАД ХОЋЕ ДА ЗАТАШКА ТЕМУ НАТО АГРЕСИЈЕ: Руски амбасадор о бомбардовању Југославије осиромашеним уранијумом

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Profimedia/Ilustracija

Ruska strana je veoma aktivno sarađivala sa Beogradom u pokušaju da se osvetle sve posledice koje je ova municija imala po građane Srbije, rekao je ruski ambasador u intervjuu za televiziju "Zvezda", ali ovi napori nisu naišli na odobrenje na Zapadu.

- Aktivno smo pomagali Srbima po ovom pitanju i proučavanju posledica. Pomagali smo im i u tome da uzburkaju javnost, ali zapadnjaci su se protivili tome, kao što to nastavljaju i sada vrlo aktivno da rade. Oni žele da kompletno zataškaju temu NATO agresije i njenih posledica - objasnio je Bocan-Harčenko.

Ipak, kako je rekao, Srbi nemaju nikakve sumnje u štetne posledice radioaktivne municije koja je bacana na njihovu teritoriju i narod devedesetih godina.

- Postoje vrlo konkretni podaci, vršena su istraživanja. Od tada (NATO agresije) je prošlo četvrt veka - poručio je ambasador i dodao da je vrlo teško naći ubedljivije dokaze od onih koje je prikupila srpska strana, a koji se tiču posledica korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom.

On tvrdi da je primećen eksponencijalan rast broja onkoloških bolesnika koji su živeli upravo u mestima na koje je bacana ova opasna municija. Sva istraživanja ukazuju na to da je uzrok njihovog obolevanja visoka radioaktivnost, naglasio je ambasador.

Diplomata je prokomentarisao činjenicu da se London, sudeći prema izjavi zamenice britanskog ministra odbrane Anabel Goldi, sprema da sličnu municiju isporuči Kijevu. Rekao je da to pokazuje da Englezi ne mare za Ukrajince.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života