FORMIRATI ZSO PO SPORAZUMIMA IZ 2013. I 2015. GODINE: Predstavnici Srpske liste sa Miroslavom Lajčakom

D.Z.

10. 03. 2023. u 21:13

FORMIRANjE Zajednice Srpskih opština , bezbednost i zaštita kolektivnih i pojedinačnih prava srpskog naroda uslov su za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine .

ФОРМИРАТИ ЗСО ПО СПОРАЗУМИМА ИЗ 2013. И 2015. ГОДИНЕ: Представници Српске листе са Мирославом Лајчаком

Foto: D. Milovanović

Ovo su između ostalog saopštili predstavnici Srpske liste u razgovoru sa specijalnim posrednikom Evropske Unije u dijalogu Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Kako se navodi u saopštenju, čelnici Srpske liste posebno su istakli da je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština, u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, čiji je garant sprovođenja upravo Evropska unija.

Dobili su uveravanja da svi prethodno postignuti sporazumi moraju da se poštuju i da EU ostaje posvećena tom pitanju, a da sve ostale interpretacije koje su se pojavile u javnosti nisu utemeljene, dodaje se u saopštnju.

Tokom razgovora, predsednik i potpredsednici Srpske liste su sagovorniku preneli zabrinutost srpskog naroda zbog protivpravnih hapšenja i procesuiranja Srba kojima se bez dokaza i suđenja, presuđuje u javnosti.

Takođe, oni su specijalnom predstavniku posebno skrenuli pažnju na učestale napade na Srbe, otimanje srpske zemlje kako bi Priština na njoj gradila svoje nelegalne baze na severu Kosova, te protivpravno prisustvo specijalnih jedinica iz Prištine na severu Kosova koji tu, istakli su, nemaju šta da traže ni po jednoj tački sporazuma.

Lajčak se prethodno sastao i sa predstavnicima opozicionih albanskih partija na KiM, a juče sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i sa predsednicom Vjosom Osmani i šefom pregovaračkog tima Prištine Besnikom Bisljimijem.

BONUS VIDEO: OTIMAJU NAM DEDOVINU, A VREBAJU I SNAJPERIMA - Srbi kod Leposavića odlučni u nameri da odbrane svoje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024