BITKA ZA DNEVNI RED SASTANKA U BRISELU: Novi krug "šatl-diplomatije" zapadnih zvaničnika, cilj susret Vučića i Kurtija

D. MILINKOVIĆ

11. 02. 2023. u 07:00

U NAREDNIM nedeljama moglo bi da dođe do novog kruga "šatl-diplomatije" zapadnih zvaničnika u Beogradu i Prištini, kako bi se pripremio teren za eventualni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija.

БИТКА ЗА ДНЕВНИ РЕД САСТАНКА У БРИСЕЛУ: Нови круг шатл-дипломатије западних званичника, циљ сусрет Вучића  и Куртија

Foto: AP

Prema našim informacijama iz diplomatskih izvora, najsporniji je dnevni red tog sastanka, oko kojeg je teško postići saglasnost. Za Beograd bi svaki susret, ukoliko se prethodno ne formira Zajednica srpskih opština, suštinski bio bez sadržaja. Odnosno, kako je predsednik Vučić jasno poručio liderima EU, ako se ne osnuje Zajednica, njegov dolazak u Brisel bio bi - turistički. Svaki pokušaj da se evropski plan za KiM "progura" preko reda neće proći, jer je utvrđen redosled koraka, a to je ZSO, pa dijalog o francusko-nemačkom predlogu.

S druge strane, Kurti je aktivirao sve elemente svoje dobro poznate destruktivne politike: ispostavio je šest uslova za ZSO i traži da se ona osnuje tek posle dogovora o međusobnom priznavanju. Iz Prištine su čak zapretili i protestima kako bi sprečili implementaciju ove ključne tačke Briselskog sporazuma.

U briselskim i vašingtonskim krugovima se trenutno razmatra da li će kofere put Beograda i Prištine ponovo pakovati specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ili će delegacija emisara biti pojačana i nekim "jačim igračima", uključujući i predstavnike SAD.

U međuvremenu se na Prištinu, koja se u zapadnim krugovima vidi kao kočničar nastavka procesa dijaloga jer odbija da ZSO pomeri s "mrtve tačke", vrši pritisak na više frontova. Zvaničnici EU i SAD gotovo svakodnevno daju izjave da se moraju primeniti svi dogovoreni sporazumi, a čak su i iz ambasade Nemačke u Prištini poručili da "ne odobravaju Kurtijeve uslove za formiranje ZSO", što ima posebnu težinu s obzirom na dosadašnji pokroviteljski odnos Berlina prema kosovskom premijeru.

Sinoć je sa Kurtijem telefonom razgovarao specijalni izaslanik Stejt departmenta Derek Šole, koji je pozdravio to što je Priština prihvatila evropski plan i naglasio da je sada veme za implementaciju.

U četvrtak je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer u svojoj rezidenciji organizovao drugu debatu u vezi sa ZSO, za koju Kurti, kao i za prethodnu, nije dobio poziv.

Oglasio se juče i šef Misije EU u Beogradu Emanuel Žiofre koji je naglasio da je urgentno da se primene svi dogovoreni sporazumi, uključujući formiranje ZSO:

- Moramo da znamo da postoji niz obaveza koje su strane preuzele u kontekstu Briselskog dijaloga, a koje moraju biti implementirane, uključujući i pitanje Zajednice i urgentno je da se implementira upravo taj aspekt.

I iz Ministarstva spoljnih poslova Slovenije poručili su da je stav ove zemlje o formiranju Zajednice srpskih opština na severu Kosova jasan, a to je da dogovori i obaveze moraju da se poštuju.

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, kaže, za "Novosti" da do nastavka dijaloga u sedištu EU može da dođe ukoliko postoji spremnost da se ispune prethodno preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma:

- To se najpre odnosi na formiranje ZSO. S obzirom na poslednje izjave koje stižu iz Prištine i najave da se to neće dozvoliti, teško je prognozirati kada bi dijalog mogao da se nastavi. Ne znam da li je u planu još jedna diplomatska tura ubeđivanja, ali destinacija sigurno treba da bude Priština.

BRUKA SA HISENIJEM

VLADU Aljbina Kurtija juče je uzdrmao ozbiljan skandal, jer je na mesto generalnog konzula u Strazburu, gde se nalazi sedište Saveta Evrope, imenovan Ljuljzim Hiseni, i to, kako navode albanski mediji, nezakonito, jer nema odgovarajući diplomatski rang potreban po prištinskim propisima. Mediji navode da Hiseinijevo imenovanje može ozbiljno da ugrozi napore Prištine da postane članica SE. Sa celim slučajem, piše "Albanijan post", upoznati su i Kurti i predsednica privremenih institucija u pokrajini Vljosa Osmani, ali nisu reagovali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!