ZOVITE ME KAD FORMIRATE ZSO: Vučić o političkim manevrima da se "proguraju" pregovori o planu EU

D. MILINKOVIĆ

10. 02. 2023. u 07:00

U BRISEL mogu da me zovu samo nakon što bude formirana Zajednica srpskih opština! Sve ostalo bi bilo samo turistički, a za to nisam zainteresovan jer sam u Briselu bio 200 puta.

ЗОВИТЕ МЕ КАД ФОРМИРАТЕ ЗСО: Вучић о политичким маневрима да се прогурају преговори о плану ЕУ

Foto: Printscreen/TV Pink

Ovom jasnom porukom vrhuški EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je sublimirao suštinu pozicije Beograda kada je reč o ključnoj tački briselskog dijaloga i stavio do znanja da neće proći politički manevri da se pregovori o francusko-nemačkom planu o KiM "proguraju" pre ili paralelno sa formiranjem Zajednice.

Prethodno je šef države isti stav saopštio i ambasadorima Kvinte pri OEBS u Beču i najvišim diplomatskim predstavnicima tih zemalja u Beogradu - formirati ZSO ili dijalog nema smisao.

Iz sedišta EU, gde su se juče okupili evropski lideri, šef diplomatije Đozep Borelj najavio je da će pozvati predsednika Srbije i premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija u Brisel kako bi "definitivno izgurali evropski predlog" o Kosovu.

- Mogu da guraju šta hoće, ali moraju da kažu šta je smisao toga, nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu, ni po kojem pitanju. Ali, pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega - nemojte da me zovete. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO, kada to isporuče dolazim da razgovaram o svemu drugom - uzvratio je Vučić.

Napomenuo je da će doći i turistički ako hoće, kako Srbija ne bi bila kriva za nešto, ali da ne očekuju od njega da prihvati promenu pristupa koji je već dogovoren. Dodao je da je na podržavaocima kosovske nezavisnosti da reaguju na navode iz Prištine da Kurti nije prihvatio nijedan od postignutih sporazuma u Briselu, da oni više nisu bitni i da slede razgovori o narednim koracima:

- Kurti bi hteo da poistoveti državno-pravni status Srbije i onoga što on naziva "republika Kosovo", ali mi upravo imamo razgovor zato što to nije isto. Imamo jednu temu o kojoj razgovaramo i to je jedina tema na stolu. Ali, kada je neko mislio da ima pravo da bude bahat, jer ima velike i moćne zaštitnike... Ti besmisleni trikovi ni kod mene, ni kod bilo koga drugog ko se ozbiljno bavi svojim poslom, ne prolaze.

Iz Prištine su i juče nastavili da ruše Briselski sporazum i ZSO. Kurti je u parlamentu u Prištini rekao da je u principu prihvatio francusko-nemački plan, za koji kaže da je izrađen po "uzoru na model dve Nemačke" i da se "nekoliko paragrafa odnose na defakto priznavanje". Optužio je Beograd da vodi "politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, da ZSO budu preduslov i centar", iako se u evropskom planu, za koji kaže da ga je i sam prihvatio u poslednjoj tački jasno navodi da "obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih dogovora".

Na Kurtija se nadovezao i drugi čovek njegovog "Samoopredeljenja" i predsednik parlamenta u pokrajini Glauk Konjufca, koji je poručio da "Priština nikada neće dozvoliti jednonacionalnu Zajednicu sa izvršnim ovlašćenjima".

- Konjufca je samo rekao ono što svi politički predstavnici Albanaca u Prištini misle. Ne veruje u njihovo prenemaganje u kojem oni tobož prihvataju planove u kojim bi mi trebalo da ih pustimo da uđu u UN. A onda će oni tobož da formiraju ZSO. Ne verujemo na reč posle 10 godina laži. Znam da godinama nikada nisu planirali i ne planiraju da formiraju ZSO. A sada da vidimo šta će da rade Amerikanci, Evropljani i svi ostali.

DRŽAVA IZNAD LIČNIH ODNOSA

DA je u izazovnim vremenima u kojima se Srbija nalazi država važnija od svih ličnih odnosa, juče je još jednom ukazao predsednik Vučić. Ovaj stav zajednički je istaknut i tokom razgovora šefa države sa liderom socijalista Ivicom Dačićem. Odnosi u vladajućoj koaliciji poljuljani su nakon sednice Skupštine o KiM, kada su naprednjaci zamerili socijalistima na blagom istupanju i taktici držanja u zavetrini kad god je reč o pitanjima od najvećeg državnog i nacionalnog interesa.

- Naše je da na pristojan način vodimo državu, jer je država ispred svih ličnih, partikularnih i partijskih interesa, i dogovorili smo se da će to tako biti u narednih šest meseci - rekao je Vučić.

Na pitanje o poruci lidera pokreta "Oslobođenje" Mlađana Đorđevića da samo "Dačić može Vučića da smesti u Zabelu", predsednik Srbije je rekao da "kada vam neko (kao Đorđević) želi Gadafijevu sudbinu, šta da očekujete."

 

RASKRINKAVANjE LAŽI OKO

KLINTONOVIH

U VEZI sa optužbama da je porodici Klinton, odnosno za kampanju Hilari Klinton, dao dva miliona dolara, predsednik Vučić rekao je da će uskoro izaći u javnost sa dokazima koji ruše te tvrdnje:

- Videće se o kakvim je lažovima reč, na kakav način su obmanjivali javnost. Boriću se radom, pobediću ih istinom, kao što je bilo u Skupštini.

SPREMNI I NA NEMIRE

KAKO bi sprečio formiranje ZSO i obezbedio opstanak na premijerskoj poziciji u Prištini, koja mu je ozbiljno uzdrmana nakon što je izgubio bezrezervnu podršku SAD, Kurti je očigledno spreman i na izazivanje nemira!

Ovaj opasan plan izneo je juče predsednik parlamenta u pokrajini Glauk Konjufca, koji je, komentarišući izjavu specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će "sa Kurtijem, ili bez njega, ZSO biti stvorena", rekao da je to nemoguće i zapretio da će u tom slučaju zajedno sa građanima izaći na ulice.

Dejan S. Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže, za "Novosti, da je dobro poznat Kurtijev "teroristički potencijal i da nema dileme da je spreman na sva moguća sredstva":

- Izazivanje nekakvih građanskih protesta protiv ZSO moglo bi da generiše nemire i na severu Kosova u kojima bi meta bili Srbi, što je izuzetno opasno. Neverovatno je koliko bezobrazluka Priština iskazuju i u odnosu na međunarodnu zajednicu koja je poslala jasnu poruku da ZSO mora biti formirana. Ponašanje Kurtija bi moralo već jednom da se obuzda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (348)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)