KURTIJEVA DRSKOST: Izneo šest uslova za ZSO - jedan i da Beograd povuče pismo petorki iz EU

Tanjug

02. 02. 2023. u 12:47

UMESTO da, posle zahteva koji svakodnevno stižu iz Brisela i Vašingtona, pokaže bar tračak volje da ispuni obavezu oko formiranja Zajednice srpskih opština, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sad iznosi nove uslove.

КУРТИЈЕВА ДРСКОСТ: Изнео шест услова за ЗСО - један и да Београд повуче писмо петорки из ЕУ

Foto AP

Kurti je na današnjoj sednici skupštine u Prištini saopštio šest uslova za formiranje ZSO. Prema njegovim rečima, udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, prenosi Reporteri.

Drugi uslov koji Kurti navodi je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, "dve države" i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, "nelegalne strukture Srbije na severu" i predato sve nelegalno oružje.

Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, "međusobnog priznavanja".

Šesti uslov Kurtija je da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (104)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori