"DOK NE NATERAJU KURTIJA DA FORMIRA ZSO, SRBIJA NE TREBA DA UČESTVUJE U DIJALOGU" Montgomeri o političkoj slabosti EU

Novosti onlajn

01. 02. 2023. u 11:00

NEKADAŠNjI američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je da je činjenica da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija mogu da nateraju Aljbina Kurtija da primeni obaveze preuzete u Briselu, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i dok to ne urade, kako smatra, Srbija ne bi trebalo da učestvuje u dijalogu.

ДОК НЕ НАТЕРАЈУ КУРТИЈА ДА ФОРМИРА ЗСО, СРБИЈА НЕ ТРЕБА ДА УЧЕСТВУЈЕ У ДИЈАЛОГУ Монтгомери о политичкој слабости ЕУ

Foto: D. Milovanović

S obzirom na poslednje urgencije iz Vašingtona, adresirane na Prištinu, sa porukom da je vreme da Zajednica opština sa srpskom većinom bude formirana, otvara se pitanje da li je ta žurba motivisana ciljem da se do kraja ove godine postigne konačan dogovor Beograda i Prištine. Međutim, Montgomeri smatra da nije realno da sva otvorena pitanja u dijalogu budu rešena do kraja 2023. godine.

- Nema šanse da se sve reši ove godine. Činjenica je da bi SAD i EU mogle da nateraju Kurtija da primeni obaveze preuzete u Briselu, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Dok to ne urade, Srbija bi trebalo da prestane da učestvuje u ovom "dijalogu". Suludo je gledati Kurtija kako ne sprovodi sporazum koji je Kosovo postiglo i nastavljati da sa njim sklapate druge sporazume. Kako slabo i patetično izgleda EU - kaže Montgomeri. 

On dodaje da EU ovde demonstrira svoju političku slabost.

- EU, sa više od 300 miliona ljudi i sjajnom ekonomijom, ne može da natera malu zemlju da se pridržava sporazuma koji je sama sponzorisala. To pokazuje njenu političku slabost - zaključuje Montgomeri.

BONUS VIDEO: PRIPADNICI ROSU PUCALI NA SRBE - Teško ranjenog Miljana dovoze u bolnicu

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ISTORIJSKO POVEĆANJE PENZIJA: Predsednik najavio fantastične vesti - evo i koliko će biti