SA BRITANCIMA PODIŽU VOJNU BAZU NA ADMINISTRATIVNOJ LINIJI: Vlast u Prištini hoće da legalizuje svoju "vojsku", imaju veliku pomoć Londona

M. Stanojković

13. 01. 2023. u 07:00

LEGALIZACIJA tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, suprotno Rezoluciji 1244, uz svesrdnu podršku Velike Britanije, mogla bi da pogorša ionako krhku bezbednost na KiM.

СА БРИТАНЦИМА ПОДИЖУ ВОЈНУ БАЗУ НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ: Власт у Приштини хоће да легализује своју војску, имају велику помоћ Лондона

Foto: Dragan Milovanović

Tim pre što zvanični London i prištinske vlasti nameravaju da u aprilu podignu novu vojnu bazu, i to na administrativnoj liniji ka centralnoj Srbiji. Ovome bi trebalo dodati i nameru Britanaca da sedmoricu kosovskih vojnika pošalju u mirovnu misiju na Foklandska ostrva, čime se Priština afirmiše kao dostojna i spremna za NATO.

Na parcelama u Zubinom Potoku već izvesno vreme niču nove baze kosovske policije, što dodatno uznemirava građane severa Kosova. Istovremeno, KBS su povećale broj svojih pripadnika na oko 4.500, od čega je oko 2.000 završilo vojnu obuku u inostranstvu, a već imaju teže naoružanje. Osim toga, Kurtijeva vojska sporadično učestvuje na vojnim vežbama sa snagama Alijanse.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, ovo vidi kao nastavak stvaranja vojske Kosova i njene međunarodne afirmacije. On podseća da su izgrađene četiri baze za pripadnike parapolicijskih jedinica na severu, na području Jarinja i Brnjaka, kao i na području Zubinog Potoka i Leposavića, dok je u planu da se gradi i u delu Mokre gore kao jedna baza za graničnu policiju za pripadnike buduće vojske Kosova.

Foto Tanjug/AP

- Pripadnici KBS već učestvuju u nekim vežbama sa pojedinim NATO zemljama i školuju se na njihovim vojnim akademijama. Simbolično su prisutni u nekim NATO misijama. Vodeće

NATO države ih naoružavaju, organizuju i afrirmišu kao vojsku samoproglašene države Kosovo. Ovo je sastavni deo te kampanje u kojoj se promoviše da je tzv. Kosovo spremno za Partnerstvo za mir, da ima navodno, vojsku, koja je potpuno kompatibilna sa NATO vojskama i da zaslužuje članstvo u NATO.

Prema mišljenju generala Mitra Kovača, ovaj proces izgradnje oružanih snaga Kosova, pokrenut je odavno i radi se u tišini, uz materijalno opremanje, obuku, instruktažu tzv. kosovske vojske. Kovač objašnjava da je učešće u misijama NATO nešto što se zagovara posebno od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

- Oni su se nudili da daju svoj kontingent koji bi išao na istok Evrope, pa čak i da deo snaga pošalju u NATO kontingent koji bi išao u Ukrajinu. S obzirom na to da nije mogla da prođe strategija da se Kosovo proglasi kao država u UN, pokušava se da se to realizuje posredno kako bi se na kraju prihvatilo faktičko stanje, da na to naviknu svet. Slanje trupa u misiju sa Britancima je iskorak u tom pravcu, legalizacija lažne države kao članice NATO, i pritiska na vlast u Srbiji da prihvati sporazum, koji se bazira na francusko-nemačkom predlogu.

RUSIJA: ZAŠTO JE KFOR ODBIO ZAHTEV

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije pozvalo je Sekretarijat UN da obrati pažnju na odbijanje zahteva Srbije da pošalje policijski i vojni kontingent na Kosovo, što predviđa rezolucija Saveta bezbednosti UN.

- Zašto sekretarijat UN, koji je toliko aktivan u vezi sa situacijom oko Ukrajine, ne želi na brifinzima da citira i pročita Rezoluciju 1244 i pozove odgovarajuće snage da je sprovedu? Zašto sekretarijat UN ne želi da podrži zahtev Beograda po pitanju ove konkretne rezolucije? To je javni dokument, samo treba da se obrati pažnja na njega - izjavila je juče portparolka MSP Marija Zaharova.

Foto: Printskrin

"DžERUZALEM POST": LIDER KOJI JE SPREČIO TREĆI SVETSKI RAT

BEŽEĆI od međunarodne pažnje, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije od 2014, angažovao se u složenim naporima da održi stabilnost na Balkanu. Ovo se navodi u jučerašnjem tekstu "Džeruzalem posta", pod naslovom "Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaustavio treći svetski rat". Kako je upozoreno, svaka greška u vezi sa Kosovom može dovesti do sukoba između Zapada i Istoka, Rusije i NATO, Kine i SAD.

- Zamislite sledeći scenario: dečak je upucan i ranjen na Kosovu nakon što je nosio badnjak. Počinje treći svetski rat. Da li vam to zvuči izmišljeno? - pitaju u tekstu, i ističu da se sve zapravo dogodilo na Badnje veče kada je policajac na Kosovu bez ikakvog razloga pucao u dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina.

"Džeruzalem post" ukazuje da, suprotno slici u mejnstrim medijima, Srbija, za razliku od tzv. Kosova, ulaže značajne napore da spreči treći svetski rat:

- U decembru su stotine Srba na KiM postavile blokade na putevima ka Srbiji, dok je srpska vojska bila u stanju pripravnosti. Suprotno navodima da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na prelaz da reši spor i postigne sporazum koji je sprečio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije, koja je razumela težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao šta je liderstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

IZVIĐAČKA ČETA ISPUNILA SVOJE ZADATKE: Sjajn prikaz Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)