ODRŽAN VELIKI PROTEST U ŠTRPCU: Srbi protiv albanskog terora, poručili Kurtiju - "Decu ti nećemo oprostiti" (FOTO)

D. Z.

08. 01. 2023. u 11:54

VELIKI protest građana kako Sirinićke župe, tako i ostatka Kosova i Metohije, počeo je u centru Štrpca ispred zgrade opštine i doma kulture Sveti Sava.

ОДРЖАН ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ У ШТРПЦУ: Срби против албанског терора, поручили Куртију - Децу ти нећемо опростити (ФОТО)

Foto: D. Z.

Na putu ka Štrpcu iz pravca centralnog Kosova primetan je bio veliki broj automobila, ali i pripadnika policije tzv. Kosova koji sporadično zaustavljaju vozila.

Pripadnike tzv. kosovske policije bili su na više lokacija na putu ka Štrpcu, a nedaleko od ulaza u samo mesto bili su prisutni i vojnici Kfor-a.

Žitelji KiM okupili su se u znak protesta zbog pokušaja ubistva dečaka Stefana Stojanovića (11) i njegovog rođaka Miloša Stojanovića (21) iz Štrpca, ali i premlaćivanja mladića Stefana Tomića iz Klokota. 

Nebojša Milovanović iz Gračanice nam je rekao da je ovde kako bi pružio podršku žiteljima Štrpca.

- Tu smo u znak solidarnosti sa Srbima iz svih krajeva Kosova i Metohije koji se osećaju ugroženo i nezaštićeno - rekao je Milovanović.

Jedan meštanin Štrpca dodaje da su se okupili tu zbog svoje dece.

Tu su i predstavnici Srpske Liste Goran Rakić, Igor Simić i Dalibor Jevtić, ali i poznati glumac Milan Vasić.

Protest je počeo intoniranjem himne Srbije Bože pravde, nakon čega se obratila Huanita Račićević, supruga Dimitrija Račićevića koji je uhapšen prošle godine.

- Umesto osmeha, suza Stefanova. Umesto sreće, tuga Stefanova. Ovo je borba za život, i svi smo mi Stefan i Miloš, danas juče i sutra. Kada će prestati strah i strepnja za živote naše dece? Svaki roditelj brine za decu, unuke, ko nama brani da se smejemo, igramo, krećemo slobodno? Ko našoj deci brani slobodu i zagrljaj očeva - zapitala je ona.

Foto: Novosti

Huanita Račićević je podsetila da je prošlo godinu dana od kako je krenuo napad na narod Sirinićke Župe. 

- Hapse, pucaju. Još koliko Miloša treba da se brine za svoj život. Svačije dete je moglo biti na Stefanovom i Miloševom mestu. Ne smemo dozvoliti da nas plaše. Da se ikada više prolome suza i krv Božija. Ne smemo da odustanemo i moramo da se borimo za naša prava za život i slobodu. Stefane, želim da ti lice bude obasjano osmehom. Da ti ruke budu za zagrljaje, a ne metke i krv. Svi smo mi Stefan i Miloš - istakla je ona.

Potom se obratio Stojan Marinković, direktor škole koju pohađa mali Stefan, koji je poželeo brz oporavak ranjenoj srpskoj deci.

Foto: Novosti

- Okupili smo se u miru i dostojanstvu, i pitamo se ovih dana zašto se ovo desilo. Zato što su Miloš i Stefan nosili badnjak ili zato što su Srbi. Srpski narod odvajkada proslavlja praznike, a mi želimo mir i sigurnost. Samo tražimo da naša deca bezbrižno odrastaju, i da se bezbrižno bude. Šaljemo poruku odavde da verujemo u slobodu i pravo na život i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas - rekao je direktor škole.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da za svih 20 dana barikada nije napadnut nijedan Albanac. 

Foto: Novosti

- Diktatorski teror Aljbina Kurtija se nastavlja. Pre nekoliko dana su prekopali seoske puteve u Leposaviću, pretresaju porodične ljude i majke sa decom. Teška su vremena, jer se na čelu institucija u Prištini nalazi čovek zaslepljen mržnjom - rekao je Rakić.

On je dodao da je Kurtijev cilj da Srbi napuste svoja ognjišta.

- Ali ako Stefan nije sagao glavu pred pištoljem ko od nas sme da se preda? Naša borba mirnim i demokratskim sredstvima i naša sloga su najbolji odgovor teroru Kurtijevom. Mi moramo da ostanemo i opstajemo kao što su naši preci opstajali u mnogo težim okolnostima. Mi imamo podršku države i predsednika Vučića. Živela Srbija - rekao je Rakić.

Potom se prolomio aplauz za junake, decu koju su pokušali da ubiju Albanci proteklih dana.

Dalibor Jevtić, predsednik opštine Štrpce, preneo je građanima pozdrave junaka Miloša i Stefana.

- Oni su pokazali da se ne predajemo ni kada pucaju. Sa ovog mesta šaljemo poruku da nas neće uplašiti. Svaki čovek ovde je Stefan i Miloš, i poruka onima koji žele da nas proteraju jeste da nisu uspeli. Odavde se šalju poruke mira. Da samo želimo da budemo svoji na svome. Jasno je ko ovde želi suprotno tome. Teški su ovo dani. Umesto da praznik proslavimo u miru mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja u srpsku decu i mladiće - rekao je on.

Foto: Novosti

Jevtić je poručio međunarodnoj zajednici da urazumi Kurtija, i da prestanu da napadaju našu decu.

- Danas poručujemo i da ćemo opstati bez obzira na sve izazove - zaključio je Jevtić.

Na transparentima je pisalo "Kurti, decu ti nećemo oprostiti!", "Stefane, srce srpsko junačko!", "Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!", "Evropo, za šta su naša deca kriva?!", "Naša deca nisu za Kurtijev metak!", "Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto!", "Štrpce je srce Srbije!", "Mi samo želimo mir", "Sloboda za braću", "Vučiću, čuvaj Srbe i mir", "Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca", "Od Gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce", "Pomoravlje je uz braću iz Štrpca", "I u dobru i u zlu Pomoravlje je tu", što ukazuje da je tu prisutan i veliki broj žitelja Kosovoskog Pomoravlja gde je uoči Božića pretučen osamnaestogodišnji Stefan Tomić.

BONUS VIDEO: RUSI IZVESTILI O NAPADU NA DECU - Snimci agencije "Ruptly" iz Gračanice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (324)

IZVIĐAČKA ČETA ISPUNILA SVOJE ZADATKE: Sjajn prikaz Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)