NE MOGU DA ZABRANE ULAZAK PATRIJARHA SPC: Oglasile se srpske nevladine organizacije sa KiM o skandaloznoj odluci Prištine

D. Z.

27. 12. 2022. u 21:18

POSLEDNjA odluka Vlade tzv. Kosova da ne dozvoli ulazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na Kosovo radi posete Pećkoj patrijaršiji i svojim vernicima, predstavlja drastičan primer diskriminatorskog odnosa prema SPC i njenim vernicimA.

НЕ МОГУ ДА ЗАБРАНЕ УЛАЗАК ПАТРИЈАРХА СПЦ: Огласиле се српске невладине организације са КиМ о скандалозној одлуци Приштине

foto D.Z.

To je saopštila danas grupa nevladinih organizacija i medija sa Kosova i Metohije.

Ova odluka, kako se navodi u zajedničkom saopštenju civilnog društva, izaziva dodatno razočaranje i uznemirenost srpske zajednice, s obzirom na činjenicu da je "poseta patrijarha najavljena po već ustanovljenom protokolu, preko oficira za vezu u Prištini, kao i imajući u vidu postavljene političke uslove jednom crkvenom velikodostojniku od koga se traži da javno osudi postupke pojedinih članova SPC i time se uključi u politička dešavanja".

- Ahtisarijev plan jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo SPC. Naime, član 1.6. Aneksa V predviđa da "Kosovo ne može arbitrarno da zabrani ulazak ili boravak na Kosovu sveštenika, iskušenika, monaha, monahinja, laika i drugih pozvanih lica i pripadnika Srpske Pravoslavne crkve". To znači da je ova odluka o zabrani suprotna i ustavu lažne države Kosovo, kao i međunarodnim konvencijama, koje garantuju slobodu kretanja kao osnovno ljudsko pravo - saopštavaju.

NVO poručuju da je "Važno pomenuti i da Zakon o verskim slobodama na Kosovu predviđa da je SPC jedna od šest priznatih verskih zajednica na Kosovu.

- Isti zakon propisuje da sve religije, verovanja i verske zajednice na Kosovu imaju pravo na pružanje svake vrste zaštite i mogućnost da uživaju prava i slobode zagarantovane ustavom, zakonima, sporazumima i međunarodnim instrumentima, uključujući i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

- Zato sa ovog mesta poručujemo i Srbima i Albancima, i svima koji žive na ovim prostorima, nađimo uz Božiju pomoć snagu, prepoznajmo Boga, i čuvajmo jedni druge jer želja je saglasna sa načelima naše vere - predstavnici civilnog društva podsećaju na reči patrijarha Porfirija nakon ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji.

NVO i mediji pozivaju i predstavnike međunarodnih misija i organizacija na Kosovu da "ne ostaju nemi na ovakve odluke, jer one podižu ionako velike tenzije na Kosovu".

BONUS VIDEO - SRPSKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Ovako je izgledala današnja poseta ministra Vučevića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja