"POŠTOVATI OSNOVNA PRAVA I SLOBODE SRPSKOG NARODA": SPC reagovala na sramnu zabranu patrijarhu Porfiriju

Novosti online

26. 12. 2022. u 17:02

PATRIJARHA Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo danas u popodnevnim časovima da stigne u sedište SPC, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare zaustavile su prištinske vlasti i rekle da mu je zabranjen ulazak u pokrajinu, saopštila je SPC i poručila da je takva odluka nerazumna i neprihvatljiva.

ПОШТОВАТИ ОСНОВНА ПРАВА И СЛОБОДЕ СРПСКОГ НАРОДА: СПЦ реаговала на срамну забрану патријарху Порфирију

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je navedeno, sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva i SPC poziva da se poštuju osnovna prava i sloboda srpskog naroda i njegova crkva na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se navodi da Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova crkva.

- To znači da se, na području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Srpske pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima - poručila je Informativna služba SPC.

Kako je navedeno, patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja.

Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim, kako je navedeno, zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće, saopštila je SPC.

BONUS VIDEO: SKANDAL: Kosovska policija na Merdaru zabranila ulazak na Kosovo patrijarhu Porfiriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati