JAČA PRITISAK NA PRIŠTINU DA POMERI IZBORE: Zapad predvođen Amerikom steže obruč oko Kurtija posle juriša puškama na biračke spiskove

D, Milinković

09. 12. 2022. u 07:00

IZ zapadnih centara moći, posebno Vašingtona, poslednjih dana na maksimum je pojačan pritisak na Prištinu kako bi odložila izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.

ЈАЧА ПРИТИСАК НА ПРИШТИНУ ДА ПОМЕРИ ИЗБОРЕ: Запад предвођен Америком стеже обруч око Куртија после јуриша пушкама на бирачке спискове

Foto Tanjug/AP

Ovaj "obruč" koji se steže oko premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija rezultat je bezbednosnih procena da bi pokušaj da se praktično na silu zamene legitimno izabrani predstavnici Srba koji su napustili institucije zbog konstantnog terora Prištine, mogao da proizvede haos na KiM sa nesagledivim posledicama.

U diplomatskim izvorima se sve glasnije govori da, iako zdušno podržavaju projekat lažne države, zapadnim političkim krugovima, u trenutku kada su ušli u žestoku konfrontaciju sa Rusijom zbog Ukrajine, ne odgovara otvaranje novog fronta.

"Na mišiće" organizovati izbore u srpskim sredinama, a koje će bojkotovati Srpska lista koja uživa najveće poverenje naših sunarodnika na severu, praktično je nemoguća misija i neće smiriti već rasplamsati krizu.

Stejt department / Arhiva

Usmenu "depešu" u ovom tonu Brisel je najpre Kurtiju poslao preko specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, a zatim mu je isti zahtev otvoreno predočio i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, koji je rekao da trenutno ne postoje uslovi da se održi glasanje.

Oglasio se juče i portparol EU Peter Stano, koji je poslao sličnu poruku, doduše uvijenu u formu birokratskog briselskog rečnika:

- Za održavanje izbora 18. decembra vlasti privremenih prištinskih institucija treba da uzmu u obzir sve bezbednosne, administrativne i političke faktore kako bi osigurali da izbori budu inkluzivni i mirni.

Srbi sa KiM su prilikom izlaska iz institucija jasno predočili da se u njih neće vratiti dok se ne ispune dva ključna uslova: da se obustave radnje oko preregistracije srpskih tablica i da se formira Zajednica srpskih opština, koja je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma već 10 godina.

Da bez toga neće biti moguć napredak, postalo je očigledno jasno i zvaničnom Berlinu, koji je u poslednjim jednostranim akcijama Prištine zdušno stajao uz Kurtija, a po nekima ga i instruisao. Tako je juče specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da Priština zna da mora da se razgovara o ZSO:

Foto Tanjug/AP

Manuel Zaracin

- Imamo veoma napetu situaciji u dijalogu, a pogotovo što se tiče Severne Mitrovice. Želimo da situacija bude stabilna i bezbedna. To znači da sve treba da bude preduzeto sa obe strane, da budu fleksibilne kako ne bi došlo do eskalacije. Veoma je važno da se sadašnja situacija razreši i da se srpska strana vrati u institucije i pruža usluge građanima sa severa. Pitanje povratka Srba u institucije, međutim, ne treba da bude izgovor da se obustavi dijalog o drugim problemima - kazao je nemački izaslanik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na KiM, kao i o mogućnostima i predlozima EU za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

- Ukazao sam na značaj angažovanja SAD u sprečavanju daljih eskalacija izazvanih gotovo svakodnevnim jednostranim i nelegalnim potezima privremenih prištinskih institucija i ponovio neophodnost formiranja ZSO - naveo je Vučić na svom instagram-nalogu.

On je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i pronalaženju kompromisnog rešenja za održiv, bezbedan i prosperitetan suživot Srba i Albanaca, dodavši da je za našu zemlju očuvanje mira i stabilnosti jedan od ključnih prioriteta, ali i da je naša zemlja jasna u odbrani svog naroda i nacionalnih interesa. Hil je ponovio punu podršku SAD evrointegracijama i reformskim procesima u Srbiji.

Foto AP

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević upozorio je da se nepoštovanjem sporazuma i nizom incidenata na severu KiM opet šalje poruka Srbima da oni nisu tu poželjni i da će Priština na silu sprovesti izbore 18. decembra:

- Sve što Kurti radi usmereno je na čišćenje KiM od Srba.

POZIV U BRISEL

VISOKI predstavnik Đozep Borelj pozvao je predsednika Vučića i Kurtija na sastanak u Brisel, a datum tog susreta trebalo bi uskoro da bude najavljen. Prethodno je Borelj poručio da je Beogradu i Prištini uručena nova verzija evropskog, odnosno francusko-nemačkog predloga o KiM.

Foto Tanjug/AP

USTREMILI SE NA PETORKU

U BRISELU je juče bio potpredsednik Vlade u Prištini Besnik Bisljimi, koji je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem razgovarao o nameri Prištine da podnese aplikaciju za članstvo u EU. Portparolka komesara Ana Pisonero rekla je da je prema evropskim dogovorima procedura za podnošenje kandidature jasna i da Savet EU treba da je razmotri kada stigne. U vezi sa ovim pitanjima EU odluke donosi konsensuzom svih članica od kojih pet ne priznaje Kosovo. Predsednica privremenih institucija u Prištini Vljosa Osmani rekla je juče da je ostvaren napredak u lobiranju za dobijanje priznanja ovih zemalja EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri