KURTI PLANIRA TIHU OKUPACIJU SEVERA KOSOVA: Policijski juriš na opštinske izborne komisije uvod u opasniju akciju Prištine

D. MILINKOVIĆ / S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

08. 12. 2022. u 09:00

TEROR koji policija lažne države Kosovo danima sprovodi na severu KiM, uz licemerna objašnjenja da samo žele da omoguće održavanje izbora zakazanih za 18. decembar i čuvaju prostorije izbornih komisija, zapravo je uvod u krajnji cilj premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da prisustvo specijalaca postane svakodnevica u srpskim sredinama.

КУРТИ ПЛАНИРА ТИХУ ОКУПАЦИЈУ СЕВЕРА КОСОВА: Полицијски јуриш на општинске изборне комисије увод у опаснију акцију Приштине

Foto AP

Da praktično u tišini padne ovaj deo teritorije koji mu je kamen u cipeli.

Iako ovakvim namerama krši Briselski sporazum koji ne dozvoljava prisustvo kosovske policije u srpskim opštinama, bez saglasnosti Direktorata Sever, Kurti ih čak i ne krije i najavljuje "još veći broj policajaca severno od Ibra".

- Zločinačke bande pojačale su napade na severu Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti će da se cenjka sa njima niti da ih toleriše. Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose su njihova politička i narodna nemoć. Zbog ovih zločinaca i oružanih napada severno od Ibra, obezbedićemo više policajaca zato što će se voditi istraga i procesuiranje ovih zločinaca koje plaća Srbija i režira njen predsednik - rekao je Kurti, dan pošto su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, zajedno sa patrolom Euleksa, nasilno ušli u prostorije opštinskih izbornih komisija u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, demolirali ih i zamenili brave.

Građani su pokušavali da ih spreče i situacija je na momente pretila da eskalira.

Ponašanje Kurtija, koji je Srbe nazvao zločinačkim bandama, temelji se i na podršci koju dobija od pojedinih zapadnih zemalja, pre svih od Nemačke, Francuske i SAD. Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode rekao je da je nasilje koje se desilo na severu KiM - neprihvatljivo.

- Zaista veoma zabrinjavajuće. Nasilje protiv opštinskih izbornih kancelarija je neprihvatljivo. Dobro je što je prisutna kosovska policija u koordinaciji sa Euleksom i Kforom. Puna podrška mirnim demonstracijama, ali nulta tolerancija za nasilje - napisao je Rode na "Tviteru".

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero takođe je rekao da su "dela zastrašivanja veoma zabrinjavajuća i da je dijalog put da se ide napred".

Prema rečima američkog ambasadora Džefrija Hovenijerija ugrožavanje života kroz nasilje, zastrašivanje i upotrebu eksplozivnih naprava nije način da se protestuje.

- SAD osuđuju one koji su primenili nasilje tokom incidenata na severu Kosova. Zabrinuti smo što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca na severu Kosova. Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet. Tražimo od svih uključenih da budu uzdržani - rekao je Hovenijer.

I šef misije Euleksa Lars Guner Vugemark rekao je da svi protesti treba da budu mirni i uzdržani.

Kurtijev ROSU redovno zastrašuje Srbe, Foto AP

Oglasio se i srpski ministar odbrane Miloš Vučević, upozoravajući da je atmosfera napeta i zapaljiva, te da je dovoljna jedna šibica da zapali sve i krene u neželjenom pravcu.

- To ne treba da nas čudi jer Priština sve vreme povlači niz poteza usmerenih na destabilizaciju situacije, nijedan zaključen dogovor se ne usvaja. Plus, to je jasna poruka Srbima da su nepoželjni i to ne treba uvijati u celofan. Jasno je da je cilj prištinskih institucija da se Kosovo očisti i od ono malo Srba što je ostalo. Jako je teško kontrolisati situaciju, ljudi su naelektrisani, dugo traje taj pogrom, obesmišljavanje svakog dijaloga - istakao je Vučević.

On je ukazao da nije lako ni objasniti srpskoj zajednici na severu KiM koliko je važno da ostanu smireni i ne nasedaju na provokacije, a sa druge strane da ne budu poniženi i obespravljeni potpuno:

- Cilj svih ciljeva Kurtija je da uplaši i protera Srbe. Išli su sa tom pričom da zauzimaju opštinske izborne komisije, nalaze eksplozivne materije. To su gluposti, jedino što je eksplodiralo su njihova oruđa. Oni se provlače kroz neke prozore, izbacuju neke ljude, administrativce. Još nismo videli da neko šalje specijalce da osvajaju prostorije opštinske izborne komisije, u nadi da će održati izbore.

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS, kaže, za "Novosti", da Kurti svaki agresivni potez dobro unapred isplanira i to uz podršku pojedinih zapadnih zemalja, pa zato i ne treba da čudi što je poslao policiju da upada i devastira srpske opštine na severu baš u trenutku održavanja Samita EU-Zapadni Balkan u Tirani:

- Sve je to u sklopu velikog i koordiniranog pritiska na Srbiju kako bi oslabila svoje "crvene linije" u odbrani Kosova. Kurti namerno drži temperaturu u pokrajini na visokim stupnjevima i nema dileme da svakog trenutka može da načini potez koji bi doveo do ozbiljnog ugrožavanja života našeg naroda na Kosovu. A EU je po ko zna koji put pokazala da ona nije posrednik u rešavanju kosovskog problema, već zainteresovana strana koja kao i Priština traži isključivo rešenje koje bi išlo u pravcu potvrđivanja nezavisnosti lažne države.

U trenutku kada su tenzije na KiM ponovo podignute na maksimum, iz Vašingtona najavljuju da će specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar doputovati u Prištinu u ponedeljak 12. decembra.

* * * * * * * *

DžIPOVI KRAJ VRTIĆA U LEPOSAVIĆU

DVA džipa Kfora ušla su juče u dvorište obdaništa "Naša radost" u Leposaviću. Radnici koji su ih primetili izašli su na glavni ulaz, ali pripadnici međunarodne vojne misije, koji su nakon što su ušli u dvorište izašli iz džipova, nisu želeli da komuniciraju sa njima.

Foto Kosovo onlajn

Deca su u tom trenutku spavala. Iz dvorišta su ubrzo i izašli. U isto vreme iznad Leposavića su letela tri helikoptera Kfora.

PRODUŽENA REGISTRACIJA VOZILA

VLADA Srbije donela je odluku da svim vozilima sa oznakama KM, PR, GL... i imenima drugih srpskih gradova na području Kosova i Metohije bude produžena registracija.

- Ova vozila će moći, kao i do sada, da se nesmetano kreću u saobraćaju, uz posedovanje obavezne polise osiguranja i dokaza o tehničkom pregledu vozila, ne starijem od godinu dana. Vlada je odluku donela u skladu sa propisima o registraciji motornih vozila nadležnih organa Republike Srbije, kao i dogovorom postignutim u okviru dijaloga između Beograda i Prištine o sprečavanju eskalacije situacije i nastavku traganja za trajnim rešenjem po pitanju registarskih tablica motornih vozila na prostoru AP KiM - navodi se u odluci Vlade.

UDARILI I NA NAJSTARIJU VINARIJU

JOŠ jedan neprimereni potez premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija obeležio je juče ionako napetu atmosferu na KiM. On je poslao kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina.

- Novi Kurtijev udar na Srbe južno od Ibra - napisao je na "Tviteru" Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Foto Printscreen/Jutjub/ Kosovo Online Live

On je dodao da su se meštani okupili da brane svog komšiju jer, kako je naveo, "neće da dozvole Kurtijevo iživljavanje i teror".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)