MI NEMAMO KUD Rakić: Želimo samo mir, ali narodu je terora i torture koju vrši Priština dosta

Tanjug

22. 11. 2022. u 12:34

PREDSEDNIK Srpske liste Goran Rakić poručio je danas da Srbi na KiM žele samo mir, mole Prištinu da ne upotrebljava silu prema našem narodu, i samo traže da se poštuje dogovoreno, a to je Zajednica srpskih opština, uz konstataciju da u Briselu nije postignut nikakav dogovor po pitanju tablica, i da je za to izričito odgovorna Priština.

МИ НЕМАМО КУД Ракић: Желимо само мир, али народу је терора и тортуре коју врши Приштина доста

Foto: D.Z.

- Zajednica srpskih opština je plod dogovora i mi, Srbi sa KiM, samo to tražimo, da se potpisani sporazumi sprovedu, kako je dogovoreno. Želimo da živimo mirno i svoji na svome, i ne samo mi sa severa KiM, nego i naša braća sa juga, od Leposavića do Štrpca. Svi žele samo mir, da budu svoji na svome i da ostanu na svojim ognjištima - rekao je Rakić, na vanrednoj pres-konferenciji.

Nakon noćašnjih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Rakić je rekao da iako su umorni, posle cele noći, kada su videli kolika je zabrinutost predsednika Vučića, ali i njegova posvećenost da reši krizu koju je izazvala Priština, Srbima na KiM, kaže, ništa nije teško.

- U Briselu nije postignut nikakav sporazum, i za to je izričito odgovorna Priština. A to ste mogli da čujete i od međunarodnih predstavnika, pre svega od Žozepa Borelja, a verujem i da će ostali predstavnici međunarodne zajednice to isto da kažu, a ne kao što često znaju da pozivaju obe strane na suzdržanost - rekao je Rakić.

Ovoga puta je, kaže, svima sve jasno.

- Mi, Srbi sa KiM, kao i predsednik Aleksandar Vučić želimo samo mir, mir i mir i molimo Prištinu da ne upotrebljava silu protiv našeg naroda - rekao je on.

Rakić je podsetio da su tri stvari kapi koje su prelile čašu.

- Prvo smena Nenada Đurića, jednostrana, odnosno protivpravna odluka da se ponište naše registarske tablice i treće odbijanje formiranja ZSO, na šta čekamo već 10 godina - podvukao je on.

Istakao je da to nije sve i da je dugačak spisak dela Prištine u cilju proterivanja Srba.

- Sa nama je i Ivan Todosijević kojeg su osudili zbog izgovorene reči. Zamislite tu njihovu demokratiju u kojoj osuđuju čoveka zbog izgovorene reči. Pored toga pripadnici specijalnih jedinica hapse našu braću i sestre. To ne možemo da trpimo. Zabranili su vakcinaciju, izbore, referendum, ne znam dokle da nabrajam. Pucali su na Srećka Sofronijevića. Dragici Gašić ne dozvoljavaju da kupi hleb u 21. veku. Pretukli su Nemanju Mitrovića, na kuću Zorana Trajkovića bacili Molotovljev koktel - rekao je on.

Rakić je kazao da je bezbroj napada usmereno ne samo na te ljude, već predstavljaju poruku svim Srbima da nisu dobrodošli, da nas ne žele, a povratnicima da nisu dobrodošli na svojim ognjištima, da vide šta ih čeka i samo ako pomisle da dođu na svoje imanje.

- Mi nemamo kud, mi smo svoj na svome i nadam se da nećemo morati da se branimo. Ali narodu je terora i torture koju vrši Priština, dosta - objasnio je on.

Rakić je kazao da ga svakoga dana narod pita "zašto da plaćamo Kurtijev harač i zulum" i kažu „nismo ni Turcima, pa nećemo ni njemu".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024