PETAR PETKOVIĆ: Kurti dezinformacijama dosipa so na ranu na preko 212 hiljada prognanih Srba sa KiM

Novosti online

09. 10. 2022. u 17:08

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi "teritoriju bez drugih na njoj" verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili KiM i po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata.

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ: Курти дезинформацијама досипа со на рану на преко 212 хиљада прогнаних Срба са КиМ

Foto: Tanjug

- Kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi "teritoriju bez drugih na njoj" verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili Kosovo i Metohiju i po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata. I pritom to nam govori predstavnik Privremenih institucija u Prištini koje su izvršile secesiju naše južne pokrajine i pogazile, zajedno sa svojim zapadnim mentorima, sve norme međunarodnog prava kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kao međunarodno priznate države i članice UN.

 

Zbog planskog i sistemskog proterivanja Srba od strane političkih struktura iz Prištine, etnički su oštećeni gotovo svi gradovi i većina sela na Kosovu i Metohiji koji su vekovne kolevke srpskog naroda i to je i dan danas realnost u pokrajini koju bezočnom zamenom teza pokušava da prikrije Kurti.

Na taj način on ne širi samo zastrašujuće dezinformacije, već ponovo dosipa so na ranu proteranim Srbima koji su morali da napuste svoj kućni prag pred vihorom nasilja Prištine, a reč je o preko 212 hiljada prognanih Srba.

O odnosu Prištine prema Srbima najbolje govori slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovici kojoj je i dalje zabranjeno da kupuje hleb u lokalnom marketu, a stopa povratka na KiM i dalje je manja od dva odsto. I to je slika Kosova i Metohije koju želi Aljbin Kurti i koju kreira svojim postupcima.

Nakon Pogroma koji je 2004. godine sproveden nad srpskim življem na Kosovu i Metohiji, Srbi se danas sa svojih ognjišta teraju dirigovanim, institucionalnim nasiljem, odmazdama, montiranim sudskim procesima i presudama, uzurpacijom imovine i to ponovo naočigled predstavnika međunarodne zajednice.

Ali, Beograd danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem više nego ikada pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i ulaže u ostanak i opstanak našeg naroda i to Kurtijeve laži ne mogu da promene - izjavio je Petković, navodi se na sajtu Kancelarije za KiM.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA I BOŠNJACIMA: Moramo da živimo zajedno, svaka moja inicijativa biće usmerena na razvoj Tutina i Pazara