REAKCIJA RUSKE AMBASADE U BEOGRADU: Američki ambasador bi mogao da poštuje nezavisnu politiku drugih država

Novosti online

27. 09. 2022. u 17:20

POTPISIVANjE plana konsultacija između Srbije i Rusije, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN podiglo je velku prašinu u zapadnim krugovima iako nisu ni videli plan, među njima reagovao je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil. Kao reakciju na njegove izjave oglasila se i ambasada Rusije u Beogradu. Komentar Ambasade Rusije u Srbiji prenosimo u celini:

РЕАКЦИЈА РУСКЕ АМБАСАДЕ У БЕОГРАДУ: Амерички амбасадор би могао да поштује независну политику других држава

Foto: Printskrin Youtube

"Bez preterivanja, zapanjeni smo neprimerenim izjavama ambasadora SAD u Srbiji K.Hila o rusko-srpskim odnosima. Ovog puta zaista je nadmašio samog sebe, razuzdano zahtevajući – kao da ima takvo pravo – objašnjenja (!) od vlasti zemlje domaćina u vezi sa potpisivanjem od strane ministara spoljnih poslova Rusije i Srbije 23. septembra 2022. godine u Njujorku plana konsultacija između resora za 2023-2024. godinu.

Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne da bi sprovela zadatke nametanja suverenim državama stava Vašingtona o „jedinstvu u rusofobiji“, zamene međunarodnog prava „poretkom zasnovanim na pravilima“, povoljnim samo za SAD, i širenja – na osnovu nefer konkurencije – tržišta za američke energente, koji svakako zaostaju za ruskim prirodnim gasom i u ceni i u kvalitetu.

Ne sumnjamo da mnogi u Srbiji, koja je 1999. godine postala žrtva američke i NATO agresije, ovakav pristup kategorički ne prihvataju.

Ambasada Rusije u Beogradu, sa svoje strane, nastaviće, u kontaktu sa srpskim partnerima, sa naporima da se dosledno jača bilateralna strateška saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja. Sprovoditi taj posao – za razliku od Amerikanaca koji više vole da diktiraju svoje uslove – i dalje nameravamo, rukovodeći se principom jednakosti, striktno u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Uzgred, posavetovali bismo gospodinu Hilu da se upozna sa navedenom Bečkom konvencijom. Lako je pratiti odredbe tog dokumenta. Potrebno je samo naučiti da poštujete pravo drugih država na nezavisnu politiku. Ova sposobnost će ubuduće dobro doći Vašingtonu – u uslovima nepovratne istinske demokratizacije međunarodnih odnosa i formiranja policentričnog sveta, SAD će pre ili kasnije morati da se pomire sa objektivnom realnošću i odustanu od neokolonijalnih navika i neopravdanih ambicija da budu „svetski generalni guverner“, navodi se u saopštenju koje potpisuje služba za štamnu Ambasade Rusije u Srbiji.

IZJAVA HILA

Podsetimo, ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je da je video Plan konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, da u njemu nema ničeg posebnog, ali da je Rusija želela to da bi opravdala svoj rat u Ukrajini.

Hil je rekao da nisu znali šta piše u Planu konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije na kraju nedelje zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali su znali da je potpisivanje ugovora sa zemljom kakav je Rusije bilo neobično i da su želeli pojašnjenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu