UDRUŽENO U TEŠKU ZIMU PROTIV SVIH NESTAŠICA: Učvršćena saradnja Srbije, Albanije i Severne Makedonije u okviru "Otvorenog balkana"

M. STANOJKOVIĆ

02. 09. 2022. u 18:48

INICIJATIVA "Otvoreni Balkan" doprineće daljem ekonomskom povezivanju i pružiće mogućnost da se u regionu govori jednim glasom, a zemlje regiona radiće zajedno kako bi preživele tešku zimu i imale dovoljno hrane i energenata. Potpisanim sporazumima, između ostalog, biće obezbeđena stabilnost u snabdevanju namirnicama. I sve što je urađeno putokaz je drugim državama kako dobre komšije treba da rade.

УДРУЖЕНО У ТЕШКУ ЗИМУ ПРОТИВ СВИХ НЕСТАШИЦА: Учвршћена сарадња Србије, Албаније и Северне Македоније у оквиру Отвореног балкана

Foto: Tanjug

Ovo su ključni zaključci samita u Beogradu, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa koga su lideri zemalja članica - Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kao i gostujućih država Crne Gore, BiH, Turske i Mađarske - poručili da su okupljeni za istim stolom, da su i drugi dobrodošli.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da narodi sa Balkana treba da veruju u sebe i svoje potencijale, što pokazuje i najbolja ideja "Otvorenog Balkana" koju su stvorila tri naroda i koja je samo njihova:

- Nismo najbolji u svemu, ali nismo ni najgori, a, ako radimo zajedno, možemo da budemo motor razvoja u Evropi. Mi uvek na Balkanu sebe potcenjujemo i kažemo da smo niža rasa i niža bića i neko ko je uspešan samo ako služi nekome drugom, a imamo ogroman potencijal kada smo zajedno. Ne verujemo u sebe već decenijama.

Vučić je istakao da je veoma važno osnivanje radne grupe za prevenciju krize, pošto znamo da nam se približavaju teška jesen i zima:

- Bilo koja odluka o zabrani izvoza žitarica i hrane nikada se neće odnositi na bilo koju od zemalja "Otvorenog Balkana". Šta god da proizvedemo u Srbiji, biće dostupno Severnoj Makedoniji i Albaniji i obratno. Videli smo da su iz EU "procureli" određeni papiri o pomoći zemljama članicama, a mi ćemo tražiti deo sredstava kako bi nam se olakšalo preživljavanje i prezimljavanje. Razgovarali smo o energetskim projektima, jer da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom sve bi bilo mnogo lakše.

DOKUMENTI O ENERGETICI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, FILMU, CIVILNOJ ZAŠITITI

POMOĆ U SLUČAJU PREKIDA LANCA SNABDEVANjA HRANOM

PREDSTAVNICI zemalja članica "Otvorenog Balkana" potpisali su Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti, Memorandum o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Albanije, kao i Opretivni plan u oblasti civilne zaštite između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Memorandum o energetici predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete, i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Dokument predviđa i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima.

Kada je reč o sporazumu o prehrambenoj industriji, dokument omogućava da se spreči nedostatak osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima tri zemlje. Cilj je da članice OB jedna drugoj pomognu u slučaju prekida lanaca snabdevanja usled posledica globalne krize.

Vučić je istakao da je upostavljanje "zelenog koridora" za prevoz namirnica na graničnim prelazima dovelo do rasta trgovine u ovom sektoru za 17 odsto, a otvaranje namenskih voznih traka skratilo je višesatno čekanje na 10 do 15 minuta.

- Samo između Srbije i Severne Makedonije, u odnosu na prošlu godinu, uvećao se broj kamiona za 1.033. Povećana je trgovinska razmena od 12,5 do 29 odsto.

On je naveo i da je za nas važno izdavanje prvih radnih dozvola, i da "misli da će to biti prekretnica u razvoju naših zemalja".

Da su ovom inicijativom države napravile ključni korak u ključno vreme, ocenio je i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. On je poručio da, dok neki razmatraju da li sve ovo može da skrene zemlje sa evropskog puta, veruje da je urađeno nešto neophodno za građane i zemlje i to na evropski način:

- Poslali smo poruku da su države solidarne i da ćemo zajedno bolje da preživimo nego podeljeni. Severna Makedonija je uključila sve svoje kapacitete za električnu energiju, mi imamo sposobnost generisanja energije, ali nemamo repromaterijale koji postoje u Srbiji i Albaniji.

NEĆEMO SEBI SEĆI NOGU ZBOG EU

NA pitanje novinara zašto su samitu prisustvovali i ministri iz Turske i Mađarske, ako se za "Otvoreni Balkan" kaže da je inicijativa koja treba da ubrza evropske integracije, i da li joj ove dve zemlje štete, Vučić je odgovorio:

- Da se odreknemo prijateljstva sa Turskom koja ima 90 miliona stanovnika ili sa Mađarskom koja pomaže oko gasa i svega što smo tražili?! Ne treba se odreći prijateljstva tih zemalja zbog nečega što je neko obećao. Mi smo na evropskom putu, ali zbog toga ne treba sebi da sečemo nogu.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da će lideri zemalja članica ozbiljno razmisliti da pozovu i Grčku, Italiju, Tursku i Mađarsku da se pridruže. On je rekao da predstavnici Grčke i Italije, iz objektivnih razloga, sada nisu došli:

- Premijer jedne evropske zemlje me pozvao i pitao zašto nas niste pozvali. To je samo potvrda da je Balkan za Evropu isto toliko bitan koliko i Evropa za Balkan i uveren sam da će to postati jasno svima.

Albanski premijer obratio se i zvaničnicima u Briselu, podsećajući na njihovo ranije ponašanje u kriznim situacijama:

- Upućujem ponovljeni poziv EU da ne ponovi sa nama sramotno ponašanje koje se desilo tokom pandemije. Dobro se sećamo kako su zemlje Balkana bile prinuđene da se okrenu Kini, Rusiji, Turskoj za nabavku vakcine, dok je EU gledala samo ka unutrašnjosti svojih zidina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)