LAŽNU DRŽAVU DOSAD NISU PRIZNALE ČAK 103 ZEMLJE SVETA: Kampanja lobiranja za otpriznavanje Kosova nastavlja se nesmanjenim tempom

M. St.

29. 08. 2022. u 09:00

KAMPANjA otpriznavanja nezavisnosti samoproglašene države, koju je Srbija povela, dala je rezultate, pa u ovom trenutku 103, od ukupno 193 države na svetu, ne priznaju tzv. Kosovo.

ЛАЖНУ ДРЖАВУ ДОСАД НИСУ ПРИЗНАЛЕ ЧАК 103 ЗЕМЉЕ СВЕТА: Кампања лобирања за отпризнавање Косова наставља се несмањеним темпом

Kopnena zona bezbednosti, Foto G. Šljivić

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio u subotu, u "fioci" se nalaze dokumenti sedam država o povlačenju. Imena ovih zemalja još nisu obelodanjena, a one su odlučile da povuku priznanja kada je Beograd, posle isteka Vašingtonskog sporazuma, gde smo se obavezali da ne lobiramo za otpriznavanja, ponovo pokrenuo diplomatsku ofanzivu.

Vučić je istakao da Srbija ima većinsku podršku sveta, i da zbog toga Priština ne može da postane deo Interpola i UN.

Kako za "Novosti" objašnjava diplomata Zoran Milivojević, podatak o novih sedam zemalja izuzetno je značajan, kao pokazatelj da projekat samoproglašene nezavisnosti Kosova nije uspeo i da više od polovine čovečanstva ne priznaje nezavisnost.

- Svetski poredak se menja na način da se vraćaju principi međunarodnog prava - smatra Milivojević.

- Nova Vlada Srbije će sigurno nastaviti u ovom pravcu, dok politika Prištine koju sprovodi Samopredeljenje Aljbina Kurtija ne doprinosi afirmaciji državnosti Kosova.

Videli smo da se stvari menjaju u korist Srbije tokom posete egipatskog predsednika, kao i izjave španskog premijera u Tirani da podržava teritorijalni integritet Srbije. Ne treba očekivati promene ni kada je reč o stavu pet stalnih članica EU. Ima i zemalja koje su priznale nezavisnost, a koje imaju daleko drugačiji stav, tu mislim pre svega na Mađarsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)