KURTI HOĆE DA ISTERA SRBE I JOŠ DA ZARADI: Lista zahteva iznetih u Briselu pokazuje da Priština i ne pomišlja na postizanje dogovora

M. STANOJKOVIĆ/D. ZEČEVIĆ

23. 08. 2022. u 10:00

GLAVNI cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, a što se vidi iz sporazuma koji je pokušao da progura na poslednjoj rundi briselskog dijaloga, jeste potpuno uništenje života Srba na KiM, uz obavezno priznavanje lažne države, plus da usput profitira naplatom ratne štete od Srbije.

КУРТИ ХОЋЕ ДА ИСТЕРА СРБЕ И  ЈОШ ДА ЗАРАДИ: Листа захтева изнетих у Бриселу показује да Приштина и не помишља на постизање договора

Aljbin Kurti, Foto AP

Kurti je među šest tačaka, u kojima je detaljno predstavio predloge za razrešenje situacije i normalizaciju odnosa na "prištinski način", naveo i da očekuje da se ponovno razmatraju dosad postignuti sporazumi. Što znači da bi, ono što se godinama ne sprovodi, sada i formalno poništi - dogovor o ZSO.

- Dakle, ono što im se ne sviđa, a to Zajednica srpskih opština, idemo na ponovno razmatranje jer je u to vreme kriminalna vlada na Kosovu, a sad je divna i prepoštena vlada, pa mora ponovo da se ti sporazumi razmatraju i vidi šta od toga da se primeni, a šta ne primeni - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U generalnom "Kurtijevom sporazumu" jedna od tačaka je i rešavanje problema iz prošlosti, silovanih osoba, raseljenih lica. I dosad, na svakoj sednici Saveta bezbednosti UN, zvaničnici privremenih prištinskih institucija, koristili su priliku da ukažu kako "Srbija nije pokazala spremnost da progoni ratne zločince, kao da uprkos silovanju 20.000 žena i ubistvu više od 1.000 dece na Kosovu, niko za to nije optužen u Srbiji, jer država krije podatke". Uz to, premijer lažne države Kosovo smatra da im pripadaju i artefakti, koje je, kako je naveo, "Srbija opljačkala sa Kosova".

Foto: Novosti

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović navodi da Kurti svojim ponašanjem, kao da želi da izazove eskalaciju i da je na zemljama Kvinte sada velika odgovornost da eskalaciju spreče:

- Njegova računica je jasna da, u slučaju da izazove nasilje, u ovim geopolitičkim okolnostima, zemaljama Kvinte neće biti važno ko je izazvao eskalaciju, kako i zašto, već da će po unapred definisanoj strategiji, stati na stranu Prištine, kao svog projekta.

Nadam se da ta računica nije tačna.

Osim što zahteva priznavanje, ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, u svoj sporazum Kurti je ubacio i stavku da "ono malo Srba na KiM ima ista prava kao i Albanci u Bujanovcu i Preševu", želeći na ovaj način da tenzije proširi i na centralnu Srbiju. A da mu je plan da Srbe sa KiM tretira kao strance, pokazuje predlog po kojem će Srbin, koji ne želi da prihvati dokumenta lažne države Kosovo, na svakih 90 dana morati da dobije vizu da bi živeo u rođenoj kući. Kako je obrazložio Vučić, njihovo objašnjenje bilo je da bi oni to izdavali na 90 dana, a da bi Srbin sa severa mora da 89. dana izađe sa Kosova, da bi ponovo mogao da dobije vizu da može da živi na svojoj dedovini.

Foto: M. Stevanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković juče je, na sastanku sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, naveo da je Beograd i ovog puta pokazao da želi nastavak dijaloga i uspostavljanje normalizacije odnosa, dok prištinski političari imaju samo dva cilja - ukidanje države Srbije na teritoriji KiM i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta. Predsednik Srpske liste Goran Rakić i juče je preneo poruku da predsednik Vučić ima punu podršku srpskog naroda sa KiM u iznalaženju kompromisnog rešenja u narednih deset dana, ali da će ovog puta, u slučaju da izostane kompromis, početi da napuštaju institucije:

- Na taj način će doći do "totalne razgradnje" briselskog dijaloga, koji je Priština obesmislila upornim odbijanjem da za 10 godina formira Zajednicu srpskih opština i konstantnim kršenjem Briselskog sporazuma.

Rakić je ponovio zahtev Kforu da, u skladu sa svojom misijom UN, obezbedi mir. Za sutra je najavljen zajednički sastanak gradonačelnika sa severa Kosova.

STIŽU LAJČAK I ESKOBAR

SPECIJALNI predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar trebalo bi da najpre stignu u Prištinu, a u četvrtak u Beograd. Cilj posete je da se još jednom razgovara kako bi se pronašlo rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na KiM.

Olaf Šolc, Foto AP

ŠOLC POZIVA NA SASTANAK

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc pozvaće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na sastanak u Berlinu. Kako se navodi u saopštenju Ambasade Nemačke u Prištini, a koje su preneli tamošnji mediji, u toku su pripreme za sastanak na jesen, u okviru Berlinskog procesa, sa ciljem daljeg olakšavanja dijaloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna