PRVI ZADATAK MANDATARA - SASTAVLJANJE TIMA: Vučić danas saopštava ime kandidata za budućeg premijera

M. St.

27. 08. 2022. u 07:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas će obelodaniti ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije. Kako je saopšteno iz kabineta šefa države, na osnovu ustavnih ovlašćenja, šef države će predložiti Narodnoj skuštini kandidata za predsednika Vlade, pošto je razmotrio stavove predstavnika izabranih izbornih lista.

ПРВИ ЗАДАТАК МАНДАТАРА - САСТАВЉАЊЕ ТИМА: Вучић данас саопштава име кандидата за будућег премијера

Foto: D. Balšić

Vučić će time otkloniti dileme o potencijalnim imenima, o kojima se mesecima licitiralo u javnosti. U igri su, od svih "zvučnih karata" naprednjaka, ostali aktuelna premijerka Ana Brnabić, kojoj bi ovo bio treći mandat, i trenutni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. I predsednik Republike, u svom poslednjem obraćanju, ostavio je mali prostor za odluku u poslednjem času - da kao kandidat za premijera bude proglašen neko iz stranaka koalicionih partnera. Međutim, većina članova Predsedništva SNS izjasnila se za to da budući premijer treba da bude Brnabićeva ili Vučević, koje podjednako podržavaju.

Foto: Tanjug/Ž.Knežević

 

U samom "foto-finišu" trke za premijersko mesto, pojavili su se pokušaji diskreditovanja Vučevića, na šta je juče reagovao Vučić. On je naveo da su počeli napadi na Vučevića čim ga je pohvalio za njegov dosadašnji rad:

- Sve vreme postoji samo jedna meta. Oni hoće da okončaju sve, pa da pljačkaju i kradu kao što su radili. Oni nemaju nikakve politike. Apsolutno nikakve.

Na koje god ime bude odluka pala, mandataru predstoji pravljenje "spiska" igrača svog budućeg tima. Potom sledi sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravaljati o resorima koji će činiti novu vladu, a već je bilo najave da će na čelu mnogih ministarstava biti kadrovskih promene. Poslanici će, zatim, voditi raspravu o članovima vlade, kao i o njenom predsedniku.

Prema najavama predsednika Republike, on će uložiti napore da pomogne novoj vladi, da Srbija privuče više investicija, kao i da se ne kaska sa infrastrukturnim projektima:

- Moraćemo i mi da se potrudimo da dodatno osnažimo naše kapacitete, i da pomognemo sve što je moguće - rekao je juče Vučić u Osečini.

- Do Valjeva sledeće godine stiže brza saobraćajnica, defakto, to je auto-put. Ja nisam mogao sve da ispunim, ne svojom krivicom. Zbog drugih, onih koji su klimali glavom. Ali sada ću se direktno baviti tim stvarima.

DVA MANDATA

DVA uzastopna mandata na premijerskom mestu imali su Mirko Marjanović od 1994. do 1998. i od 1998. do 2000, Vojislav Koštunica od 2004. do 2007. i od 2007. do 2008. godine, kao i Aleksandar Vučić od 2014. do 2016, a zatim i još jednom do 2017. kada je izabran za predsednika Republike. Aktuelna premijerka Ana Brnabić bila je na čelu vlade od 2017. do 2020. godine, a zatim je iste godine drugi put postala predsednik Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (55)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!