VUČIĆ SA SRBIMA SA KIM: Priština ne prestaje da udara u "ratne bubnjeve" - Optužuju naše ljude za haos koji sami spremaju

Ekipa "Novosti"

21. 08. 2022. u 09:00

UPRKOS tome što su i pojedini zapadni centri priznali da je Beograd imao konstruktivnu ulogu tokom poslednje runde briselskog dijaloga, koja je završena bez pomaka, i uprli prstom u Aljbina Kurtija jer je odbio svako potencijalno rešenje, iz Prištine nastavljaju sa dosadašnjom taktikom zastrašivanja naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji i udaranjem u "ratne bubnjeve".

ВУЧИЋ СА СРБИМА СА КИМ: Приштина не престаје да удара у ратне бубњеве - Оптужују наше људе за хаос који сами спремају

Foto: Tanjug

O tome šta se sve događalo tokom višečasovnih razgovora u Briselu sa predstavnicima Prištine, kojima su prisustvovali i zvaničnici EU Đozep Borelj i Miroslav Lajčak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u 13.30 obavestiti javnost. On će se prethodno sastati sa predstavnicima Srba sa KiM, koje će upoznati i sa ishodom serije važnih razgovora koje je prethodnih dana obavio kako bi se spustile tenzije i omogućio normalan život našem narodu.

A umesto poruka koje šalje Beograd i predsednik Vučić - da ćemo do poslednjeg trenutka voditi samo bitku za očuvanje mira i stabilnosti, Kurtijevi saradnici već sada za 1. septembar pominju moguće sukobe i barikade. Da nemaju nameru da preostale avgustovske dane iskoriste za rešavanje pitanja ličnih karata i registarskih tablica, već da se pripremaju za haos za koji unapred optužuju Beograd i Srbe iz pokrajine, potvrđuje i izjava ministra unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija.

- Od 1. septembra će početi sprovođenje odluke vlade u Prištini o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu KiM. Kada to počne, neće biti tenzija na severu KiM, ali postoje indicije da bi to moglo da se desi - izjavio je juče Kurtijev ministar Dželjalj Svečlja, za "Kljan njuz".

NAŠ NAROD NE DOPUŠTA DA GA GAZE

JEDINA krivica Srba na severu Kosova i Metohije je u tome što ne žele da budu ugašeni i poništeni, i ne žele da budu i politički i fizički gaženi od strane šovinističkih ratnohuškačkih struktura u Prištini - naveo je Petar Petković, koji je dodao da su Priština i Kurti još jednom pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema.

Prema njegovim rečima, njihove institucije su "zrele, jake i spremne" da se "suoče sa svakim pravnim zadatkom", ali je dodao i da imaju "bezrezervnu podršku međunarodnog faktora". A na pitanje odakle potiču informacije o vraćanju barikada i mogućim incidentima, on je odgovorio da su "sa terena i od stranaca". Svečlja je za postavljanje barikada optužio Beograd, tvrdeći da ih organizuje "direktno Beograd, Vučić, Vulin i paralelne srpske strukture".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uzvratio je da Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu Kosova i Metohije potvrđuje da ima "ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona".

Foto: Tanjug

- Nisu Beograd niti predsednik Vučić slali specijalne prištinske policijske snage na sever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti je srpska strana donosila jednostrane odluke i gazila sporazume, niti je ijednog trenutka pokazala izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora. Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na KiM pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti - a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje - istakao je Petković.

Uoči dananjeg razgovora sa predsednikom Vučićem, Srbi sa Kosmeta ne kriju da imaju velika očekivanja. Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova, zvaničnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga, kao i direktori bolnica.

KFOR: PRISUSTVO NA JARINjU I BRNjAKU

POVEĆALI smo prisustvo i patroliranje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i spremni smo da intervenišemo ako bude potrebno - rečeno je Tanjugu u Kforu.

U odgovoru na pitanje da li je tačno da su američki vojnici u okviru NATO raspoređeni duž glavnih puteva na severu Kosova, nakon neuspeha poslednje runde dijaloga u Briselu, što je objavila agencija AP, iz Kfora je odgovoreno da je ta misija povećala prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak "kako bi povećali svest o situaciji".

Niko od njih tokom jučerašnjeg dana nije želeo da daje zvanične izjave pre nego što se sastanu sa Vučićem, ali nam nezvanično kažu da sa strepnjom očekuju 1. septembar. Baš tada Kurti namerava da primeni jednostrani potez o ukidanju srpskih registarskih oznaka i da uvede "deklaracione papire" pri ulasku na KiM sa srpskim ličnim kartama.

- Srbi na Kosovu i Metohiji sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje - naveli su nedavno u saopštenju politički predstavnici Srba sa KiM.

Foto Petar Milošević

Oni opominju da čitav srpski narod na KiM plaše Kurtijeve izjave, mogući sukobi i slanje specijalaca tzv. kosovske policije na sever Kosmeta. Razloga za zabrinutost ima, jer je specijalcima, kako su "Novosti" već pisale, stigao hitan nalog da prekinu godišnje odmore i da budu pripravni, policijske snage prethodnih dana pojačane su i tehnički, a ubrzano se opremaju i osmatračnice iznad administrativnog prelaza Jarinje.

DODIK: SLOŽENA SITUACIJA

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je juče da će podržati odluke i mere državnog rukovodstva Srbije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

- Srbija je pred izazovom i moramo se svi okupiti i dati podršku državnom rukovodstvu u koncipiranju politika, i stati iza tih politika kakva god odluka da bude - rekao je Dodik.
On je ocenio da je situacija u pokrajini složena i da jedinice međunarodnih snaga na severu KiM prave određene punktove, što znači da su izvor podrške privremenim prištinskim vlastima.

Da su prištinskim glavešinama draži direktni obračuni na terenu nego rasprave za pregovaračkim stolom, pokazalo se mnogo puta kada su specijalci ROSU jurišali na naš narod, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslave crkve. Podaci su dramatični: samo od marta prošle godine zabeležno je čak 214 etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i svetinje SPC, a u tom periodu ROSU je bez ičije saglasnost 12 puta upadao na sever KiM.

Ivica Dačić: Jedinstveno na pretnje

LIDER socijalista Ivica Dačić izjavio je da pruža punu podršku delegaciji Srbije sa predsednikom Vučićem na čelu, koja se u Briselu uspešno i čvrsto borila za mir i za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa.

On je za Tanjug rekao da se još jednom potvrdilo da su uzrok svih problema ponašanje i politika Prištine, koja odbija svaki kompromis i dogovor i koja "svojim jednostranim potezima ozbiljno ugrožava mir na KiM, pa i u celom regionu". Dačić je upozorio sve političke subjekte u našoj zemlji da su nam preko potrebni stabilnost i jedinstvo u trenucima kada našoj zemlji i narodu preti rat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (112)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024