NEĆEMO DATI KURTIJU DA ZATRE SRBE NA KOSOVU: Uprkos propaloj rundi Briselskog dijaloga, Beograd ne odustaje

D. MILINKOVIĆ

20. 08. 2022. u 07:12

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić neće dozvoliti da se zatre klica našeg naroda i srpskih dokumenata na Kosovu i Metohiji, što je očigledna namera Aljbina Kurtija koji je u Briselu odbio sve predloge za kompromisno rešenje.

НЕЋЕМО ДАТИ КУРТИЈУ ДА ЗАТРЕ СРБЕ  НА КОСОВУ: Упркос пропалој рунди Бриселског дијалога, Београд не одустаје

Vučić imao seriju važnih razgovora, Foto profimedia

Vučić ne može da se pomiri sa tim da nemamo rešenja, da imamo sukobe na KiM, i zato je naporno nastavio da radi na pronalaženju izlaza iz ove situacije.

Ovo je juče, dan nakon višečasovnih teških razgovora u Briselu sa prištinskom stranom i evropskim zvaničnicima o situaciji u pokrajini, poručio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Nakon teškog dana u Briselu i čini se gotovo najtežeg dana u poslednjih 11 godina, koliko traju pregovori pod okriljem EU, mi smo i juče nastavili razgovore. Odmah po povratku iz Brisela započeli smo danonoćni rad u nadi da ćemo sačuvati mir i stabilnost. Od danas počinje naša trka sa vremenom, kako da pored svih problema i poteškoća, kao i nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, osiguramo bolji život i mir pre svega za Srbe na KiM, izbegnemo sukobe, ali i nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države - rekao je Petković.

Petković o izazovima sa kojim se suočava Beograd, Foto Tanjug

On je naveo da je o svemu što se dešavalo u Briselu, Vučić izvestio premijerku Anu Brnabić, kao i nekoliko funkcionera u Vladi. Rekao je da je naša delegacija dala sve od sebe da se izborimo za mir i da nastavi razgovore kako bi se išlo u pravcu kompromisnog rešenja.

- Imamo predsednika koji se iskreno, posvećeno i odlučno borio za srpske interese, za interese srpskog naroda, i očuvanje mira na Zapadom Balkanu. Gledali smo sva rešenja koja neće pogaziti interese naše države, a koja će ići u pravcu kompromisnog rešenja - rekao je Petković, i najavio da će se predsednik Vučić obratiti građanima o aktuelnoj situaciji, dijalogu, predlozima i ponašanju Kurtija, u nedelju, nakon razgovora sa političkim predstavnicima Srba sa KiM.

Foto M. Stevanović

Petković je otkrio detalje sa briselskih razgovora, koji još jednom ukazuju na Kurtijevu ambiciju da Kosovo ostane bez srpskog stanovništva. Nije isključeno ni da će Priština ići u pravcu donošenja novih jednostranih mera, tražeći povod i izgovor da nastavi sa nasiljem.

- Vučić je vodio računa da sve vreme, i on i svi članovi tima, ostanu mirni i staloženi, isključivo posvećeni pronalaženju rešenja, da ne dozvolimo ni u jednom trenutku da nas Kurti isprovocira, a bilo je i takvih momenata - rekao je Petković.

Dodao je da su i brojni predstavnici međunarodne zajednice priznali da je delegacija Beograda bila posvećena, tragala za rešenjima, dok je Kurti sve odbijao.

- Naša strana izašla je sa dva predloga. Prvi se odnosio na lične karte i tu smo bili spremni da prihvatimo ono što je bilo dogovoreno u sporazumu od 2. jula 2011, koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, a reč je o Sporazumu o slobodi kretanja, i taj dogovor nije dobar. U njemu se pominju i priznavanje i prihvatanje kosovskih ličnih karata, kosovskih vozačkih dozvola, prvi put se u ovaj dokument uvode tablice tzv. republike Kosovo. Po pitanju ličnih karata, bili smo spremni da se građanima Srbije, koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji, kojima se lična karta vodi na neki grad u centralnoj Srbiji, da kada idu na prostor KiM, na administrativnom prelazu Priština izdaje ulazno-izlazni dokument - naveo je Petković.

Kako je posebno naglasio, sporazum koji je potpisan 2011. nije se odnosio na Srbe koji žive na KiM.

- To nisu Srbi "druge strane", njih predstavlja Beograd. Vučić je i Briselu rekao da je reč o građanima Srbiji koji žele da žive u državi Srbije. Srbi koji žive na KiM nisu Srbi koji putuju tranzitno u treću zemlju, njihov kućni prag i njihova vekovna ognjišta su na KiM. Krajnja destinacija Srba koji žive na KiM nije Albanija, Grčka ili Severna Makedonija. Njihova konačna destinacija je na Kosovu i Metohiji.

Drugi predlog, koji se odnosi na registarske tablice, podrazumevao je, kako je rekao Petković, da se držimo sporazuma koji je donet 2011, držeći se slova člana 7 i onoga što je dogovoreno.

- Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će koristiti RKS ili KS tablice, izdavaće ih nadležni organi na Kosovu a biće distribuirane uz posredovanje Euleksa ukoliko bude potrebno. Svaka strana će uložiti napore da to bude sprovedeno. Dakle, Stefanović i tadašnja vlast su uveli postojanje RKS jer smo ih priznali sporazumom, nažalost. I ograničio je važenje KS tablica, to su Unmikove tablice koje se izdaju od 1999. godine i trajale su dvadeset godina. To su statusno neutralne tablice, koje su uvršćene u ove sporazume. Kada je Marko Đurić bio pregovarač, one su produžene na još pet godina. Rečeno je da će kada istekne rok, dve strane sesti za sto i razgovarati o daljem toku.

Borko Stefanović i Edita Tahiri, 2011. godine, Foto robert kuper

Petković je naveo da je Kurti sve odbio:

- On u Brisel nije došao da razgovara, već iz nekih drugih razloga, o čemu će u nedelju govoriti predsednik Vučić.

Srbi u pokrajini očekuju da se spuste tenzije, Foto AP

ZAMKA - ROK OD 90 DANA

PETKOVIĆ je juče otkrio i da je Kurti na razgovorima u Briselu govorio kako će ulazno-izlazni dokument koji Priština planira da izdaje na administrativnim prelazima važiti 90 dana:

- On je to zamislio tako da Srbi, koji su odvajkada na KiM, moraju nakon 90 dana da napuste svoja ognjišta, da izađu sa prostora KiM, kako bi dobili novi papir na novih 90 dana - rekao je Petković.

* * * * * * *

MEDIJI O ULOZI EU

TENZIJE SU POBEDILE

SVETSKI mediji preneli su vest o sastanku predsednika Vučića i Kurtija u Briselu, uz ocenu da EU ne uspeva da smiri tenzije između Kosova i Srbije. Tako je francuski "Frans 24" preneo da razgovori uz posredovanje EU ne uspevaju da stave tačku na kosovsko-srpski sukob, dok je "Dojče vele" objavio da je krizni sastanak završen bez dogovora između Beograda i Prištine. Da EU ne uspeva da uspostavi dobru veru između Beograda i Prištine, piše i španski "Elmundo". "Vašington post" navodi da se sastanak "Srbije i Kosova uz posredovanje EU završio bez dogovora".

* * * * * * *

AKTIVNOST KFOR

"ŠTITOM" NA DRONOVE

VEŽBA "Vazdušni štit" održana je u Regionalnoj komandi Zapad u kampu "Vilađo Italija" kod Peći, saopšteno je juče iz misije Kfora.

- Aktivnost je uključivala NATO protivbespilotni vazdušni sistem (C-UAS) prema spoljnom dronu koji je upao u vazdušni prostor baze. Tokom vežbe

C-UAS tim je obezbedio zaštitu snaga kampa "Vilađo Italija" od pretnje neprijateljskih dronova - navedeno je iz Kfora.

* * * * * * *

DRAGAN MARKOVIĆ

VAŽNO JE JEDINSTVO

NIKADA nijedan predsednik Srbije nije imao ovako ogroman pritisak, a da to ni sa čim nije zaslužio, niti je Srbija nešto uradila pogrešno da bi svakog dana slušali neke predloge koji nam nanose štetu. U ovom trenutku najvažnije je da budemo jedinstveni, sve partije koje su u parlamentu, da se ne svađamo i da damo podršku onome što je interes Srbije, a što zastupa predsednik Vučić, a to je politika mira, bezbednosti, rasta ekonomije i dobrodošlice svima na svetu - kaže lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (119)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna