UDARA U RATNE BUBNJEVE DA PRIKRIJE SLOM: Kurti najavljuje sukobe, dok mu 400.000 ljudi živi sa jednim evrom dnevno

M. STANOJKOVIĆ

11. 08. 2022. u 09:30

PREMIJERU privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju već izvesno vreme ozbiljno izmiče fotelja, a on umesto da se bavi unutrašnjim pitanjima, kao i ekonomskom situacijom koja je katastrofalna, raspiruje priče o ratu kako bi pažnju tamošnje javnosti odvukao na drugu stranu.

УДАРА У РАТНЕ БУБЊЕВЕ ДА ПРИКРИЈЕ СЛОМ: Курти најављује сукобе, док му 400.000 људи живи са једним евром дневно

Kurti neće da čuje ni za ZSO, Foto AP

Kako tamošnji politički akteri govore, krajem septembra moglo bi da dođe do glasanja o poverenju Kurtijevoj vladi, kojoj bi, kako se spekuliše, podršku moglo da uskrati osam poslanika "Samoopredeljenja". U tom slučaju, ostao bi bez većine u parlamentu. Po drugima, za sada opozicija nema dovoljan broj "ruku" kako bi srušila vladu. Tvrde i da će Kurti igrati na kartu zamene pojedinih ministara kako bi produžio svoj opstanak na vlasti.

Njegova strategija očigledno je i da zakuvavanjem političke i bezbednosne situacije na KiM gurne u zapećak mnogo ozbiljniji problem koji bi mogao da ga sruši sa vlasti - a to je da ekonomska situacija nikada nije bila gora na Kosovu.

Prema podacima tamošnje Agencije za statistiku, Alijanse za biznis i Privredne komore inflacija je već dostigla 14,1 odsto, a prema nekim podacima čak svaki drugi radno sposobni stanovnik u pokrajini - nezaposlen je.

Nedavno je i predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići priznao da politički događaji u drugi plan stavljaju ekonomsku situaciju, koja, po njemu, nikada nije bila lošija. Statistika pokazuje i da su plate na KiM najniže u regionu i da čak 400.000 građana živi sa jednim evro dnevno.

Inflacija već 14,1 odsto, Foto Printskrin

Politički analitičar Dragoljub Anđelković smatra da i pored ovih pokazatelja Kurti ima kapacitet da sačuva većinu i vladu, kao i da će ona nastaviti da funkcioniše:

- Suštinski, ne treba ni da se bavimo Kurtijevom političkom sudbinom, jer za nas on nije na čelu vlade, već privremenih institucija. Vreme je da se Srbi povuku iz svih institucija na Kosovu i da Srbija zauzme jasan stav da ne priznaje Briselski sporazum.

Kurti je, inače, u istom maniru nastavio i juče, kada je na sednici vlade kazao da će kampanja za preregistraciju vozila i reciprocitet po pitanju ličnih dokumenata neće prestati posle 1. septembra.

- Čuo sam za lažne vesti da će na severu biti oduzete lične karte u zamenu za ulazno-izlazni dokument. Ovo nije istina. Dokument je dodatak koji se daje besplatno. Sa druge strane, odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata onima koji pokažu srpska dokumenta neće ometati slobodu kretanja. Vreme čekanja je u proseku 20 sekundi - rekao je Kurti.

OBMANjUJU NAROD LAŽNOM VOJSKOM

NEMA nijednog međunarodnog akta koji Prištini dozvoljava da formira vojsku na teritoriji naše južne pokrajine, ali zato je tu Briselski sporazum po kom se albanska strana obavezala pred Evropskom unijom da formira ZSO i to odlično znaju i Armend Mehaj i Aljbin Kurti, dok svesno obmanjuju svoj narod, pokušavaju da zastraše Srbe na Kosovu i Metohiji i izazovu destabilizaciju našeg regiona na sve moguće načine. Ovako je juče na najave ministra odbrane privremenih prištinskih institucija Mehaja, da su "oružane snage Kosova spremne da zaštite svaki deo teritorije" reagovao srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović.

- Snage Kfora su jedina oružana sila na Kosovu, prema Rezoluciji SB UN 1244. To odlično znaju i prištinski političari, ali ih to ne sprečava da mešetare upornim najavama o stvaranju i opremanju tzv. vojske Kosova - rekao je Stefanović.

Mehaj je juče na društvenim mrežama naveo da je cilj da se kapaciteti oružanih snaga podignu na nivo NATO armija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba