(INFOGRAFIK) ZA 10 MESECI, 10 AKCIJA ROSU: Do zuba naoružani zastrašivali Srbe

D. MILINKOVIĆ/ D. ZEČEVIĆ

08. 07. 2022. u 07:00 >> 07:52

DO zuba naoružani specijalaci ROSU ponovo su juče sproveli akciju zastrašivanja Srba, drugu u poslednjih deset dana, očigledno kao deo pripreme pred sveopšti udar na sever Kosova i Metohije koju premijer lažne države Aljbin Kurti planira za kraj septembra.

(ИНФОГРАФИК) ЗА 10 МЕСЕЦИ, 10 АКЦИЈА РОСУ: До зуба наоружани застрашивали Србе

Specijalci ROSU ponovo uznemirili žitelje Štrpca , Foto printskrin

Posle skandalozne odluke o zabrani srpskih ličnih karata i registarskih tablica, vlasti u Prištini atmosferu bukvalno svakodnevno podgrevaju do usijanja svojim jednostranim potezima, u cilju da se izazove reakcija našeg naroda i tako stvori alibi za akciju Albanaca.

Najpre su na Vidovdan sproveli niz antisrpskih akcija, hapsili one koji su nosili srpska obeležja i zabranjivali ulazak zvaničnika iz Beograda na KiM, a juče su na meti bili Srbi u Štrpcu. Tamo su pripadnici ROSU raspoređeni na više lokacija, blokirali čitavu opštinu, upali u osnovnu školu "Šarski odred" na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali i pretresali zgradu Privremenog organa odakle su izneli svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u ovom mestu, a sa bandera su skidali nadzorne kamere koje ne rade više godina.

Ovo je, inače, čak peti upad u Štrpce i zastrašivanje tamošnjih Srba od decembra 2021. godine. Samo od početka ove godine u režiji Prištine desila su se 73 etnički motivisana napada na naše sunarodnike, njihovu imovinu kao i imovinu SPC. Srbi nisu imali mira ni za svoje najveće praznike, pa su tako bili meta i na Vidovdan, Uskrs, godišnjicu Pogroma, srpsku Novu godinu, Badnji dan...

I poslednji, jučerašnji udar na Srbe u Štrpcu, dogodio se na veliki praznik Ivanjdan, odnosno seosku slavu Sveti Jovan i veliki vašar kada se okuplja veliki broj meštana.

Iz Kancelarije za KiM su juče saopštili da nema sumnje da je posredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju ROSU u ovoj srpskoj sredini:

- Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere, koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce i maltretiraju narod. S kakvim opravdanjem oni upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu?

Oglasilo se i rukovodstvo Opštine Štrpce, na čelu sa Daliborom Jevtićem, koje je ocenilo da akcija kosovske policije, izvedena po nalogu uroševačkog Suda i Tužilaštva, predstavlja još jedan vid pritiska na žitelje opštine Štrpce u cilju zastrašivanja. Oni su podsetili da su slične akcije sprovedene i u vreme Svetog Nikole 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine i 16. marta.

Foto Ilustracija V.N./AP

- Sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode akcije. Dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o špijunaži, ilegalnim kamerama i strukturama. Jasno je da ni slovo od toga nije istina i da je kamere ugradila Opština koja radi i funkcioniše po kosovskim zakonima. Nalogom, na određeni način se tvrdi da je Opština Štrpce koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna - navelo je rukovodstvo Opštine na čelu sa Jevtićem.

Oni su još jednom upozorili Prištinu da se prestane sa svakim vidom pritiska na građane Štrpca, a međunarodne institucije da reaguju i zaštite upravo pravo na miran život građana. I Srpska lista zatražila je da hitno prestane maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji, a od međunarodnih istitucija reakciju i zaštitu srpskog naroda.

Foto printskrin

"HAPSILI" POKVARENE KAMERE

POSLE nekoliko sati maltretiranja Srba, specijalci ROSU povukli su se iz Štrpca juče oko podne. Tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je policija pokrenula akciju oduzimanja dokumentacije, opreme i sigurnosnih kamera sa, kako tvrde, "objekata nelegalnih struktura".

Rukovodstvo Opštine Štrpce uzvratilo je da je u selima Drajkovce, Štrpce i Jažince, u skladu sa zakonskim procedurama, ugrađen video-nadzor i to u tri navrata 2013, 2016. i 2017:

- U jednom saobraćajnom incidentu, početkom 2014, došlo je do oštećenja i pokidani su kablovi video-nadzora na stubovima u Štrpcu. Od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji. O samom incidentu obaveštena je i policija Kosova, koja je nekoliko puta ove godine tražila informacije u vezi sa kamerama. Pregledali su server i uverili se da video-nadzor ne radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA AMERIKA PODIGNE PRST, IMA 70 ZEMALJA ZA SEBE: Vučić - Suprotstaviće im se malena Srbija, to je sve što mogu da obećam!