VUČIĆ SA ŠOLCOM OČI U OČI: Nemački kancelar danas po podne stiže u zvaničnu posetu Beogradu

S. S. R.

10. 06. 2022. u 07:00

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc dolazi danas u Beograd, a već se zna sa kakvim porukama stiže - Berlin će podržati evropski put Srbije, ali ne menja pozicije: za njih je Kosovo nezavisno i insistiraće da se što pre potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, tražiće da se priključimo sankcijama protiv Rusije i da utičemo snažnije na Republiku Srpsku da se okane "separatističkih" ideja.

ВУЧИЋ СА ШОЛЦОМ ОЧИ У ОЧИ: Немачки канцелар данас по подне стиже у званичну посету Београду

Foto Tanjug/AP

Prema protokolu, gost će doći u Beograd u 15 časova, dok će ga pola sata kasnije ispred Palate "Srbija" dočekati predsednik Aleksandar Vučić, nakon čega će uslediti razgovor "u četiri oka". Nakon što kancelar i šef države razmene mišljenja, uslediće razgovori delegacija dveju zemalja. Za kraj posete planirane su izjave za medije, nakon čega Šolc odlazi u Prištinu.

Naslednik Angele Merkel je karte otvorio i prilikom posete Vučića Berlinu, a sada se očekuje da potvrdi stavove i u Beogradu. Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da očekuje da će nemački kancelar prilikom posete Beogradu ponoviti poruku da Srbija treba da se priključi režimu sankcija protiv Rusije, ali da bi taj potez naneo više štete Beogradu nego Moskvi.

- Svi zvaničnici koji dolaze iz država članica Evropske unije stalno potenciraju ta njihova očekivanja, kako oni kažu, da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom EU, odnosno na praktičnom planu da se pridruži režimu sankcija koje je zavela prema Rusiji. Šolc je pre izvesnog vremena govoreći o sankcijama koje je Nemačka sa partnerima iz EU zavela Rusiji rekao da one moraju biti ozbiljne, žestoke, ali da ne smeju naneti više štete Nemačkoj nego Rusiji. Mi taj argument možemo da razumemo, ali se nadamo da može biti primenjen i na naš slučaj.

Govoreći o poseti Šolca Prištini Starović je rekao da je nažalost Nemačka "jedan od glavnih sponzora prištinske administracije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (16)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja