ANALIZA "NOVOSTI": Šolcov paket 3 + 1 za Srbiju

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

08. 06. 2022. u 10:00

NEMAČKA podržava evropski put Srbije i to je dobra poruka koju će u Beograd u petak doneti kancelar Olaf Šolc.

АНАЛИЗА НОВОСТИ: Шолцов пакет 3 + 1 за Србију

Foto: Instagram printscreen/buducnostsrbijeav

Ipak, tu su i tri loše - očekuje se da će visoki gost pojačati pritisak da se što pre sklopi pravno obavezujući sporazum sa tzv. Kosovom, da se naša država priključi sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i da se RS okane "secesionističkih ideja".

Na ovoj komplikovanoj "klackalici" Beograd mora da pronađe tas u korist interesa naših građana, što u ovom trenutku izgleda teško ostvarivo. I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Šolc u Beograd "doći sa teškim porukama za nas, koje se mnogima neće dopasti".

- Tih nekoliko sati sa njim su od velikog značaja. Nemačka je za nas najveći trgovinski partner i investitor, ulaže u fabrike i zapošljava 77.000 ljudi. Hvala kancelaru Šolcu, jer je bio korektan toliko da su iz njegovog kabineta rekli da čak i da je Lavrov došao u Beograd, došao bi i on, jer uvek vidi rešenje u razgovorima i u direktnom angažmanu - naveo je Vučić.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da "nemamo previše prostora da se nadamo, ali da u politici ne treba ni da se pribojavamo".

- On će doći sa porukom da Srbija i Kosovo treba da se dogovore po modelu dve Nemačke, znači kao dve nezavisne države. Govoriće i sprovođenju reformi u Bosni i Hercegovini, što je eufemizam za centralizaciju. Takođe, i da moramo da uskladimo politiku prema Rusiji sa Evropskom unijom - objasnio je Anđelković i dodao da su to iste poruke koje su već rečene kada se Vučić sastao sa Šolcom u Berlinu.

Foto: Arhiva "Novosti"

Dragomir Anđelković

Prema njegovim rečima, pozicije Nemačke se ne menjaju i Šolc mora da se drži "širih razmera sistema", jer on nije poput Vladimira Putina ili Donalda Trampa:

- Na nama je da budemo ljubazni i da odgovorimo zašto ne možemo da pristanemo i da idemo dalje.

Karte Nemačke su otvorene odavno, a Šolc je samo nastavio politiku koju je sprovodila i kancelarka Angela Merkel. U poslednje vreme je često govorio o Berlinskom procesu koji jača saradnju u regionu Zapadnog Balkana.

- Putujem u region pred Evropski savet u junu, sa jasnom porukom - Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji. Integracija šest zemalja Zapadnog Balkana u EU više nije stvar kredibiliteta Evropske unije, već i njenog strateškog interesa. Godinama su države preduzimale intenzivne reforme i pripremale se za članstvo. Održavanje obećanja nije samo pitanje našeg kredibiliteta. Sada više nego ikad, njihova integracija je takođe u našem strateškom interesu rekao je on na konferenciji prošlog petka. Prvi cilj je oživljavanje Berlinskog procesa. Želimo da to promovišemo - rekao je Šolc najavljujući mini- turneju, na čijoj je trasi i Beograd.

RAZMENA SEDAM MILIJARDI EVRA

TRGOVINSKA razmena sa Nemačkom preći će ove godine sedam milijardi evra. Samo za prva tri meseca ove godine, skočila je za 26 odsto u odnosu na lane. To znači da brojke pokazuju da na ovu zemlju odlazi 15 odsto ukupne razmene sa inostranstvom i ona je na vrhu liste zemalja sa kojima trgujemo.

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, rekla je za "Novosti" da je dolazak Šolca izuzetno važan, kako zbog razvijenih bilateralnih odnosa i pozicije Nemačke kao najvažnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije i pojedinačno najvećeg investitora, tako i zbog regionalne saradnje i unapređenja odnosa na Zapadnom Balkanu i evropske perspektive.

- Naravno, rat u Ukrajini, njegove posledice i pozicioniranje Srbije je sigurno među najvažnijim temama na svakom sastanku, pa će nesumnjivo biti i na ovom. Bez sumnje je i nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dalje visoko na listi prioriteta, imajući u vidu i pojačani angažman nove nemačke vlade i nedavni sastanak u Berlinu sa predsednikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem. Nakon Beograda, Šolc odlazi u Prištinu i očekujem da ponovi stav da se sva otvorena pitanja moraju rešiti kroz dijalog i uz ispunjavanje ranije preuzetih obaveza. Za Beograd je neupitno da se ne slaže sa zahtevom za priznanje Kosova, već da se kroz dijalog dođe do kompromisnog i održivog rešenja nakon kojeg bi mogla da usledi i normalizacija odnosa.

Foto: Printscreen/Prva

Suzana Grubješić

Nekadašnji nemački evroposlanik Knut Flekenštajn koji je često dolazio u Srbiju, rekao je juče na konferenciji "Evropska unija kao strateški izbor - iskustva Srbije i Rumunije" govoreći o usklađivanju spoljne politike Srbije i EU oko ukrajinske krize, da ako se dele iste vrednosti, to znači da se deli i ista spoljna politika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (36)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024