OPŠTA KONSTERNACIJA ZBOG MASERKI: Švajcarske novine su Jovanku proglasile "razotkrivenim agentom CIA"

Piše Ivan Miladinović

11. 06. 2022. u 08:00

OVA JOVANKINA UCENA nije uspela, mnogo toga se promenilo između njih dvoje ali i u njuhovom okruženju, što smo mogli da vidimo na prethodnim stranama "Istorijskog dodatka".

ОПШТА КОНСТЕРНАЦИЈА ЗБОГ МАСЕРКИ: Швајцарске новине су Јованку прогласиле разоткривеним агентом ЦИА

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Spomenuta maserka prvi put je primećena u jesen 1973. na Brionima. Vršljala je usamljena po hotelu "Neptun" kao po svom dvorištu. Bila je mlada, lepa, vitka i izazovna u uskim farmerkama. Na pitanje Koče Popovića i novinarke Dare Janeković, šta ona zapravo radi "u tajnom Titovom carstvu", nonšalantno je odgovorila: "Dosađujem se."

U svakom slučaju mlada dama Darjana Grbić krenuće na put u Sovjetski Savez, Severnu Koreju i Kinu. Ona je već bila poznato lice pratiocima Josipa Broza na raznim putovanjima. U početku je putovala avionom broj dva, koji je uvek išao ispred Titovog i stizao na odredište prvi, kako bi prateće službe imale vremena da se pripreme za rad. U tom avionu bila je većina Titovog obezbeđenja, snimatelji, novinari, prevodioci i druge službe. U ekspediciji za put u Sovjetski Savez, Koreju i Kinu, Darjana više nije bila u avionu broj dva, bila je uz Tita. Međutim, opšta konsternacija svih članova delegacije i Brozove pratnje nastala je kada se ona pojavila odmah uz Tita i Brežnjeva na polaganju venca na Grob neznanog junaka, ispod zidina Kremlja. Još veće iznenađenje izazvala je pojava druge mlade žene, koja je poprilično ličila na nju. Ispostavilo se da je to njena rođena sestra Radmila. Veličanstven prizor: dve mlađahne "sestre Kesler", 85-godišnji Tito i nešto mlađi Brežnjev. Slika za bogove, ali i za novinare i snimatelje koji su stajali nasuprot, i mogli su sve dobro da osmotre, ali nisu smeli i da zabeleže.

Jovankin izostanak sa ovog, najverovatnije najspektakularnijeg puta Josipa Broza, u čudu je zatekao i jugoslovenske diplomate širom sveta. Centrali u Beogradu pljuštali su zahtevi za objašnjenje šta se to dogodilo. "Hitno nam pošaljite instrukcije kako da postupamo kada nas pitaju za Brozove", glasilo je pitanje iz svih ambasada.

DEPEŠA IZ BERNA, upućena početkom oktobra, najbolje ilustruje stanje u kojem su se našle diplomate: "U poslednjih 5-6 dana, pojavile su se prve vesti o odsustvu drugarice Jovanke Broz iz javnog života... Jučer, više listova objavilo je vesti dopisnika iz Beograda - 'Basler cajtung', 'Berner tagblat' i dr.

Izričito spekulativno i vulgarno, navodi se da je Jovanka Broz u zatvoru zbog 'proruske konspiracije', da je 'razotkriveni agent CIA, da je upletena u jednu visokopolitičku intrigantsku igru, da su nacionalistički nastrojeni Srbi pokušali preko nje da uplivišu na predsednika da zauzme antihrvatske stavove, da je imala ranije za ljubavnika jednog visokog rukovodioca iz predsednikove pratnje, koji je sada u zatvoru, što opet nije ništa objavljeno za javnost, da u Jugoslaviji ima na stotine političkih zatvorenika slično kao i u SSSR-u, zatim da je operisana u Švajcarskoj i da ima imanje na Lemanskom jezeru i sl.

U vestima se navodi da je ovo glavna tema u diplomatskom koru u Beogradu i na prijemima. Kolege diplomati nas ovde pitaju o čemu se radi.

Dostavljeno: kabinetu saveznog sekretara, kabinetu predsednika Republike, drugovima Doronjskom, Kardelju, Bakariću, Stamboliću, C. Mijatoviću, Koliševskom, V. Žarkoviću, Hodži, Dolancu, Pov. arhivi."

Većina fotografija u ovom „Istorijskom dodatku“  objavljuje se ljubaznošću autora knjige „ Tito i Jovanka - Od idile do pakla“  i njegovih kolega foto-reportera i njihovih porodica. Foto-reporteri: Stevan Kragujević, Matija Koković , Ivo Eterović, Jacik Kihlinger, Erik Koh, Milorad Mustapić, Nenad Stojanović. Arhive: Arhiv Josipa Broza Tita, Muzej istorije Jugoslavije, Nacionalni arhiv Holandije, Foto - zbirka Bele kuće Vašington, Arhiva autora i  „Novosti“ i „Borbe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)