JOVANKA EMOTIVNA UTEHA UCVELJENOM MARŠALU: Kako je bolničarka šeste ličke divizije postala domaćica Titove rezidencije

Piše Andrija Čolak

07. 06. 2022. u 08:00

Svadbeno veselje Tita i Jovanke se pretvorilo u terevenku. Pred svakim je gostom bilo nekoliko boca različitih vina. A gosti su, jedan za drugim, prilazili mladencima sa čašom u ruci i nazdravljali ispijajući čašu do dna, da se zna ko je junak i na tom polju

ЈОВАНКА ЕМОТИВНА УТЕХА УЦВЕЉЕНОМ МАРШАЛУ: Како је болничарка шесте личке дивизије постала домаћица Tитове резиденције

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

KADA je sredinom 1952. na naslovnim stranicama gotovo svih najpoznatijih svetskih listova, dakako i u jugoslovenskoj štampi, osvanula fotografija na kojoj se u društvu Josipa Broza i njegovog visokog gosta Entonija Idna, britanskog ministra spoljnih poslova, nalazi i preplanula crnokosa lepotica, označena u tekstu ispod fotografije kao supruga jugoslovenskog maršala, svet i Jugoslavija su bili gotovo šokirani ovom iznenadnom novinom u privatnom životu jugoslovenskog vođe.

I dok je svetska štampa pokušavala da odgonetne ko je nova izabranica Josipa Broza, čeprkajući po privatnoj prošlosti jugoslovenskog komunističkog vođe i, tu i tamo, otkrivajući poneki detalj iz njegovog burnog života i prethodnih bračnih veza, jugoslovenska javnost je morala da se zadovolji golom informacijom da je dedinjska rezidencija Josipa Broza dobila svoju prvu damu u liku ličke lepotice i bivše partizanske bolničarke imenom Jovanka Budisavljević.

Tek protekom godina, malo pomalo, saznaće se još pokoji detalj, ali gotovo da bi se sve moglo sažeti u šturoj enciklopedijskoj odrednici: "BROZ Jovanka (rođ. Budisavljević, 1924), supruga predsednika Republike Josipa Broza Tita, rezervni major JNA. U NOB od leta 1941. kao borac, zatim komesar Interne bolnice u Drvaru i Hirurške bolnice 1. armije. Stupila u brak sa maršalom Titom 1952. godine." (Mala enciklopedija "Prosvete").

ALI NI OVAKO sažeta odrednica nije sasvim pouzdana, jer se u onom, za žene i te kako važnom detalju, razlikuje od biografije koju je Jovanka Budisavljević svojeručno napisala 20. oktobra 1947. za personalnu armijsku evidenciju, u kojoj stoji da je rođena 7. decembra 1925 (?) godine u selu Pećani, Korenica, Hrvatska. Po nacionalnosti Srpkinja. Potiče iz srednje seljačke porodice. Završila je četiri razreda osnovne škole u rodnom selu, gde je živela do početka rata i bavila se, kako sama piše, "uobičajenim poslovima u seljačkom domaćinstvu".

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Izvod iz matične knjige venčanih VII rejona grada Beograda

Kasnije će se ova svojeručno pisana autobiografija čuvati u vojnim kartotekama i malo šta će iz te, takođe kratke, životne priče biti prezentovano javnosti. Jovanka je tada još zapisala da joj se otac Mićo Budisavljević nalazio na radu u Americi i pred rat se vratio u domovinu. U toku rata umrli su od tifusa i otac i majka, a dva Jovankina brata su se priključila jedinicama Narodnooslobodilačke vojske, od kojih je jedan poginuo 1943. godine. Kako je sama napisala, ona od avgusta 1941. do maja 1942. godine organizovano radi za narodnooslobodilački pokret, a maja 1942. stupa u Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije - u treći bataljon druge brigade Šeste ličke divizije. Od borca do delegata u brigadnoj ambulanti i komesara hirurške bolnice Prve armije, to je, uz dva lakša ranjavanja, ukratko ratni put, poput mnogih drugih, mlade Ličanke Jovanke Budisavljević.

Većina fotografija u ovom „Istorijskom dodatku“  objavljuje se ljubaznošću autora knjige „ Tito i Jovanka - Od idile do pakla“  i njegovih kolega foto-reportera i njihovih porodica. Foto-reporteri: Stevan Kragujević, Matija Koković , Ivo Eterović, Jacik Kihlinger, Erik Koh, Milorad Mustapić, Nenad Stojanović. Arhive: Arhiv Josipa Broza Tita, Muzej istorije Jugoslavije, Nacionalni arhiv Holandije, Foto - zbirka Bele kuće Vašington, Arhiva autora i  „Novosti“ i „Borbe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIGOVI I ORLOVI DEMONSTRIRAJU SILU NA PEŠTERU: Pogledajte kako izgleda moćna avijacija Vojske Srbije (VIDEO)